Toto by ste mali vedieť:
Prečo je dôležité mak pomlieť a ako ho skladovať, aby vydržal čo najdlhšie

Jana Štrbková, 15. novembra 2022     6 minút čítania

Plníme ním buchty, záviny, sypeme ho na pečivo či cestoviny. Mak neodmysliteľne patrí do našej kuchyne. Prečo by sme ho mali jesť a ako s ním narábať, aby nášmu telu prospel?



Foto: Pravda - Ľuboš Pilc

Mak sa pravdepodobne pestoval už v 6. tisícročí pred naším letopočtom v oblasti Stredozemného mora a o tisíc rokov neskôr v Mezopotámii, pričom sa používal ako zdroj ópia. Aj v strednej Európe sa začal pestovať v tom istom čase a patrí medzi najstaršie kultúrne rastliny vôbec.

Viete, že pestovanie maku je v niektorých európskych krajinách zakázané? U nás, ani v susednom Česku, ktoré je jeho najväčším svetovým producentom, to však, našťastie neplatí. Mak je našou regionálnou špecialitou, pestuje sa u nás už viac ako tisícročie.

Prečo je dobré ho jesť


Mak je superpotravina. Obsahuje veľké množstvo vápnika, dokonca 600–krát viac ako pšeničná múka a dvanásťnásobne viac ako kravské mlieko. Vápnik je prevenciou proti osteoporóze a už jedna polievková lyžica maku denne jeho obsah v tele významne zlepší. Pýši sa aj vysokým obsahom kvalitných bielkovín, vitamínu krásy E, dôležitých omega–3 a omega–6 mastných kyselín a mnohých minerálnych látok, ako je meď, zinok, horčík aj železo. Je výborný nielen pre krásne vlasy, nechty a silné kosti, ale je to energetizujúca potravina vhodná v období stresu aj zvýšenej únavy. Jeho vzácne látky telo využije najlepšie vtedy, keď ho čerstvo zomelieme alebo poriadne rozhryzieme.



Foto: Shutterstock

Všetky farby maku

Najrozšírenejším a najviac používaným je modrý mak, mak však existuje aj v sivej, hnedej a bielej forme. Biely mak má trochu inú chuť, sladkasto–orechovú. Obsahuje ešte viac zdraviu prospešných látok ako modrý mak. Má aj vyšší obsah vápnika, zinku, fosforu a železa. Jeho nevýhodou okrem horšej dostupnosti je, že rýchlejšie zhorkne ako klasický modrý mak.

Ako ho správne skladovať

Mak obsahuje až 60 % tukov a nesprávnym skladovaním veľmi rýchlo stráca kvalitu. Najlepšie je uchovávať ho celý, teda nemletý, na suchom, tmavom a chladnom mieste. Čo najskôr ho presypte do dobre uzatvárateľnej, sklenenej alebo špeciálnej vákuovej nádoby, z ktorej si vždy na mletie odsypte toľko, koľko aktuálne potrebujete. Ak si chcete uchovať mletý mak, uskladnite ho čo najskôr po spracovaní v mrazničke, kde si zachová skvelú chuť aj arómu aj niekoľko mesiacov. Naše staré mamy uchovávali túto potravinu zavesenú v plátenných vreckách v chladnej a tmavej komore, kde vydržal vo výbornej kvalite aj rok. Ak sa vám zdá mak už mdlý, môžete ho oživiť tak, že ho nasucho zľahka opražíte na panvici s hrubým dnom a až potom pomeliete.



Foto: Shutterstock

Pomlieť či posekať?

Mak predávajú v obchodoch aj mletý alebo mletý s cukrom, ak však máte doma mlynček na mak, je lepšie kupovať ho celý a čerstvo zomlieť. Mlieť by ste mali len toľko, koľko spotrebujete. Mak totiž obsahuje veľa tuku, takže rýchlo horkne. Ak nemáte mlynček na mak, alternatívou môže byť mlynček na kávu, aj keď ten mak nemelie, ale rozseká. Aby ste mlynček od maku očistili, nasypte doň kryštálový cukor a rozomeľte. Mak možno rozdrviť aj v mažiari, ktorý vymažete tenkou vrstvou chuťovo neutrálneho oleja.

Triky na pečenie

Aj keď existujú recepty, do ktorých sa používa celý mak, aby sa rozvinuli éterické oleje, je vhodné ho pred pečením pomlieť. Ak do makovej plnky pridáte trochu strúhaného suchára, bude nadýchanejšia. Ak chcete, aby bol koláč šťavnatejší, pridajte do makovej plnky niekoľko lyžíc jablkového pyré. Rovnako lahodne bude chutiť, ak namiesto neho pridáte k maku rozdrvenú hrušku.

Makové mlieko aj koláče


Zo zdravého maku si môžete pripraviť aj domáce rastlinné mlieko, ktoré je výbornou náhradou klasického kravského mlieka. Chutí príjemne, krémovo a je tak, ako všetko z maku, výborným zdrojom vápnika. Jeho príprava vôbec nie je náročná, tak to skúste podľa nášho receptu.


Makové koláče na našom stole nesmú chýbať. Upečte si nejaký podľa našich receptov. Každý z nich je úžasný.






ANKETA: Vedeli ste, že mak obsahuje viac vápnika ako mlieko?

82,8%



17,2%







Diskusia k článku







 



TOPlist