Foto: Shutterstock
Zdravý živočíšny tuk? To je určite nejaké nedorozumenie... Omyl, nie je, zdravý živočíšny tuk naozaj existuje a je to husacia masť.
Toto by ste na ňu asi nepovedali
Husacia masť je oveľa zdravšia ako si mnohí myslia. Má napríklad menej cholesterolu než maslo, obsahuje 35 % nasýtených tukov - oveľa menej ako napríklad maslo s 51 %.Mononenasýtené tuky tvoria 52 percent a približne 13 percent tvoria polynenasýtené tuky, ako sú omega-6 a omega-3 mastné kyseliny. Vysoký obsah nenasýtených mastných kyselín znižuje hladinu cholesterolu v krvi a má pozitívny vplyv na kardiovaskulárny systém.
Pomer omega-6 a omega-3 mastných kyselín závisí od toho, čo zvieratá jedli. Ak hus trávi veľa času vonku, a preto konzumuje veľa zelene (t. j. veľa rastlinných omega-3 mastných kyselín), tak sa nachádzajú aj v jej tuku. Polynenasýtené mastné kyseliny omega-3 sú veľmi zdravé, najmä pre ľudí, ktorí trpia reumou.
Kde husaciu masť získať
Čas čerstvej husacej masti prichádza práve teraz, v čase husacích hodov. Masť zostáva ako vedľajší produkt pri pečení husi doma, ale kvalitnú a čerstvú možno kúpiť aj v reštauráciách, ktoré sa špecializujú na husacie hody. V chladničke vydrží niekoľko týždňov, ak by ste ju chceli skladovať dlhšie, dá sa aj zamraziť.Husacia masť je samozrejme vynikajúca aj len s čerstvým chlebom, má však oveľa všestrannejšie použitie. Vlastne sa dá používať rovnako ako napríklad bravčová masť, jej výhodou ale je, že je zdravšia.
Foto: Shutterstock
10 tipov, na čo môžete husaciu masť použiť
1. Výborne sa hodí na prípravu domácich terín, paštét.2. Môžete si z nej urobiť nátierku, ak k nej pridáte nastrúhanú cibuľu a jablko.
3. Dá sa na nej aj vyprážať, pretože má vysoký bod zadymenia, takže sa môže používať aj pri vysokých teplotách.
4. Skvelá je na prípravu konfitovaného mäsa (hocijakého), ktoré sa pomaly a dlho varí v tuku.
5. Môžete ju použiť na vymazanie plechu alebo formy.
6. Tiež ňou môžete nahradiť maslo v rizote, stačí jej menej ako masla.
7. Čo možno málo ktovie, môže sa používať aj do koláčov, do ktorých ide tuk. Treba jej menšie množstvo ako masla a pečivo bude krásne chrumkavé. Jediný problém je, že keďže sa rýchlo topí, musí byť čo najpevnejšia (ideálne je nechať ju pred použitím zmraziť) a musíte pracovať rýchlo a zručne.
8. Ak ju použijete na pečenie zemiakov, získajú výnimočnú lahodnú chuť.
Foto: Shutterstock
9. Husacia masť má aj ďalší benefit – skôr narodení si pamätajú, že im mamky a babky dávali pri kašli a prechladnutí na hrudník obklady s husacou masťou. Momentálne táto metóda upadla do zabudnutia, čo je škoda, pretože je účinná, masť uľahčuje odkašliavanie.
10. Obklady s husacou masťou majú aj protizápalový a analgetický účinok, takže sa používajú aj pri abscesoch. Samozrejme to neznamená, že by nahradili lekára.
Diskusia k článku