Televízna svokra Gizka Oňová:
Prečo prestala kváskovať?

Nora Krchňáková, TV Varecha, 6. júna 2021     5 minút čítania

Obľúbená speváčka, herečka a spisovateľka Gizka Oňová je vášnivá kuchárka. Najpopulárnejšia televízna svokra je presvedčená, že varenie doma má neoceniteľný dosah na život v rodine – pre dospelých aj pre deti.



Gizka Oňová síce nie je na sladké, ale aj tak nám v TV Varecha upiekla skvelú piškótovú tortu.

Foto: Nora Krchňáková, TV Varecha


Ste známa kuchárka aj pekárka. Čo robíte radšej – varíte alebo pečiete?

Radšej varím. Nie som ani veľmi na sladké, čo je moje veľké šťastie. Pretože keby som všetko, čo vnúčatám upečiem, aj ochutnala či zjedla, tak mám možno aj sto kíl. Moja duša nepiští po sladkom. Ale klasické retro jedlá, čiastočne oblečené do nového šatu, to je moja parketa.

Pre mnohých ste vo varení a pečení inšpiráciou. Kedy a ako ste sa naučili variť?

Varenie ma fascinovalo od detstva, varím už od 12 rokov. Ale dovtedy som sa prizerala, čo varili moje babky. Babičky boli veľmi rozdielne, a tak mám od nich široký záber skúseností.

Viedli ste k vareniu aj vaše deti a vnúčatá?

Mám dve dcéry a jedného syna a nikdy som ich vedome neučila variť. Ale komentovala som varenie takým rafinovaným spôsobom. Už keď boli dospelí a prišli aj so svojimi rodinami, tak som jedlo finálne dokončovala pred nimi a patrične komentovala. A vždy boli spokojní, že aké je to jednoduché a chutné.

Existuje niečo, čo neviete navariť?

Slovensko–maďarsko–nemeckú kuchyňu mám zvládnutú celú. Keďže sme s manželom teraz len dvaja, tak musím repertoár jedál prispôsobiť. Sú totiž jedlá, ktoré sa nedajú variť v malom množstve, tie teda varím, keď príde rodina, prípadne ich rozdávam. Najobľúbenejšia je plnená paprika, tú keď uvarím, každý rád prijme pozvanie.

Zdokonalili ste počas koronakrízy vaše varenie a pečenie?

Kamarátky ma stále provokovali, že treba kváskovať a piecť si doma chlieb. Tak som to skúsila, ale úprimne, už som aj prestala. Pretože ten voňavý čerstvý chlebík, to sa nedá prestať jesť. Stačí ho natrieť masťou a dať si k nemu čerstvú cibuľku a máte stále chuť odkrojiť si ďalší krajec.

Pandémiu ste využili tvorivo a stihli ste vydať nový album. Plánovali ste to?

Musím sa priznať, že to nebol môj nápad. Oslovilo ma vydavateľstvo Musica, či by som nevydala CD. Chvíľu som váhala, ale potom som si povedala, že do toho pôjdem aj so svojím manželom, skvelým hudobníkom a aranžérom. Album sme nahrávali u nás v našom domácom štúdiu a je to vlastne moje prvé CD.

Čo všetko nájdu fanúšikovia na vašom novom CD s názvom Idem, spievam?

Zalistovala som vo svojich zoznamoch a vybrala som pestrú zmes piesní. Snažila som sa z toho obrovského repertoáru vybrať pesničky tak, akoby som mala živý koncert. Na CD nájdu fanúšikovia slovenskú tvorbu od slovenských autorov aj ľudovky. A keďže môj pôvod je slovenský, maďarský aj nemecký, na okorenenie som na album pridala jednu maďarskú zmes ľudoviek a jednu pieseň v nemčine.



Pozrite si videorecepty, ktoré Gizka Oňová nakrútila v štúdiu TV Varecha:






Textové verzie videoreceptov nájdete TU:










Diskusia k článku







 



TOPlist