Súťaž:
Tajomstvo stredomorskej kuchyne

Varecha.sk, 1. júna 2012     4 minúty čítania

Vrátili ste sa z dovolenky z Talianska, Chorvátska, či Grécka a spomínate na dobroty, ktoré ste tam chutnali? Vravíte si, že ste nič lepšie doteraz nejedli? Tajomstvo kuchyne obyvateľov obývajúcich brehy Stredozemného mora spočíva v jednoduchosti, rýchlej príprave a veľkého množstva čerstvej zeleniny a ovocia.

Ak si predstavíte typického obyvateľa akejkoľvek stredomorskej krajiny, objaví sa pred vami usmiaty, šťastný, temperamentný človek s pevným zdravím. Podľa viacerých prieskumov sa stredomorskí obyvatelia dožívajú dlhšieho veku a oveľa zriedkavejšie ich postihujú srdcovocievne ochorenia. Viete, čomu môžu za toto vďačiť? Svojmu životnému (ležérnemu) štýlu a chutnej a zdravej stredomorskej kuchyni.


Pre stredomorskú kuchyňu sú typické viaceré suroviny – olivový olej, celozrnný chlieb, či pečivo, cestoviny z tvrdej pšenice, strukoviny, obilniny, orechy, zelenina, ryby a samozrejme bylinky, ktoré dotvárajú celkovú chuť a vôňu lákavých pokrmov. V tejto kuchyni len ťažko nájdete potraviny, ktoré by patrili do kolónky „zakázané“. Väčšina potravín obsahuje tzv. zložité sacharidy, ktoré sa štiepia pomaly a nadlho zanechávajú pocit nasýtenia. Pritom neobsahujú skoro žiadny tuk a cholesterol.

Zelenina – nielen čerstvá

Existuje veľa spôsobov, ktorými obyvatelia Stredomoria pripravia chutné a zdravé pokrmy zo zeleniny. Či už bude zelenina čerstvá, grilovaná alebo dusená, vždy bude znamenite chutiť. Medzi najpoužívanejšie druhy patrí baklažán, paradajky, cukiny, paprika, cibuľa aj brokolica.


Na ochutenie stredomorských pokrmov môžete použiť koreninové zmesi Natur Mix, ktoré obsahujú kvalitné koreniny, sušené bylinky a zeleninu. Sú bez pridaného glutamanu, konzervačných látok a umelých prísad, takže sú ideálne pre vyznávačov zdravého životného štýlu.

Stredomorie u vás doma

Ak si chcete pripraviť niektorý z chutných stredomorských receptov, pamätajte na paradajky! K paradajkovým pokrmom sa na dochutenie hodí najmä bazalka, cesnak, olivy a olivový olej. Aj vo svojej kuchyni ich môžete použiť – a to buď čerstvé alebo vo forme pyré, kečupu, či krájaných paradajok, ktoré dostanete kúpiť v tetra pack obale alebo v plechovkách.


Môžete vyskúšať viaceré druhy krájaných paradajok od spoločnosti Podravka – klasické krájané, s olivovým olejom a cesnakom, s chilli, s provensálskymi bylinkami alebo s bazalkou a oreganom. Využiť ich môžete na prípravu rozličných omáčok na cestoviny, pizzu alebo polievok.





Vyhraj jedinečný chutný balíček od spoločnosti PODRAVKA INTERNATIONAL!

Súťažná otázka: Ktorý druh krájaných paradajok od Podravky je pre vás najzaujímavejší a prečo?

Zapojiť sa môže každý, kto odpovie na súťažnú otázku. Stačí do 7.6. 2012 do 12:00 na adresu online@pravda.sk poslať odpoveď, a ste v hre o balíček produktov od spoločnosti PODRAVKA INTERNATIONAL. Nezabudnite do predmetu správy napísať heslo: Podravka International 3, vašu adresu a telefonický kontakt.

Viac informácií o produktoch spoločnosti Podravka nájdete na stránke www.podravka.sk


Výhercovia súťaže z tohto kola sú:
Daniela Bieliková, Považská Bystrica
Lenka Kozempelová, Poprad
Erika Fedorová, Prešov
Elena Kramaričová, Bratislava
Andrea Nováková, Levice



KOMERČNÁ INFORMÁCIA





 



TOPlist