Sviatočná príloha:
Užitočné desatoro, aby bol váš zemiakový šalát neodolateľný

Jarmila Horváthová, 31. marca 2024     3 minúty čítania

Že máte prípravu zemiakového šalátu v malíčku? Prezradíme vám prísadu, ktorá z neho spraví skutočnú lahôdku, ale aj veľa ďalších tipov, aby chutil aj vyzeral skvelo.



Foto: Shutterstock

1. Na šalát používajte pevné zemiaky, varný typ A, ktoré sa pri varení nerozpadávajú.

2. Keďže zemiaky do šalátu sa varia vcelku, mali by byť približne rovnako veľké, aby sa rovnako uvarili. Stačí ich variť 15-20 minút, v marináde ešte "dôjdu".

3. Ak vodu na zemiaky osolíte, pomôže to chuti zemiakov a budú sa aj lepšie šúpať. Ak do vody pridáte aj celú rascu, získajú ďalšiu chuťovú nuansu. Po uvarení a scedení vody nalejte na horúce zemiaky studenú vodu a sceďte ju, pomôže to pri šúpaní.


4. Šalát s rovnomerne nakrájanými kolieskami bude vyzerať ako zo žurnálu. Použite malé zemiaky, ktoré po ošúpaní nakrájate pomocou strunového krájača na vajíčka.

5. Ak robíte šalát s nálevom (bez majonézy), zalejte ňou nakrájané zemiaky ešte teplé, chute sa lepšie prepoja. Najlepšie je, ak je aj marináda teplá.

6. Pri náleve s cibuľou, by sa táto mala v nej chvíľu povariť. Lepšia ako klasická biela je červená cibuľa alebo šalotka. Sú chuťovo jemnejšie a svojou farbou šalát pekne oživia.

7. Či už stavíte na majonézovú klasiku alebo ľahšiu verziu šalátu s dobrou zálievkou, vyskúšajte doň pridať 1-2 stonky nadrobno nakrájaného stonkového zeleru. Ten svojou chrumkavosťou a výraznou chuťou dodá šalát nový šmrnc. Aby však neprebila chuť zeleru chuť zemiakov, na štyri porcie stačí nakrájať 1-2 stonky.



Foto: Shutterstock

8. Ak chcete zemiakový šalát vizuálne oživiť a dodať mu jarný nádych, môžete to urobiť napríklad nakrájanými reďkovkami. Tiež doň môžete pridať bylinky, tie sa však pridávajú až tesne pred servírovaním. Niekto do šalátu dáva aj trochu oleja, ten sa pridáva tiež až pred podávaním.

9. Ak ste urobili nálev príliš kyslý, pomôže pridať trochu vývaru, ak príliš slaný, trochu cukru. Pokojne ho môžete dosť okoreniť, v kombinácii so zemiakmi sa táto chuť rozloží.

10. Zemiakový šalát či už s majonézou alebo s nálevom je najlepší, keď sa urobí deň predtým, ako sa podáva.



ANKETA: Robíte zemiakový šalát vždy s majonézou?

52,6%



47,4%







Diskusia k článku







 



TOPlist