Sviatky vo svete:
Ako chutia Vianoce vo Francúzsku

Jarmila Horváthová, 20. decembra 2023     4 minúty čítania

Počas Vianoc sa vo Francúzsku všetko točí okolo Réveillon, čo je pomenovanie pre dlhú večeru s tradičným slávnostným menu. Na čom si pochutnávajú?



Foto: Shutterstock

Francúzi sú známi svojím zmyslom pre užívanie si radostí života a vynikajúcou kuchyňou. Aj Vianoce sú príležitosťou na neformálne oslavy v kruhu rodiny s vynikajúcim jedlom. Ak 24. december nevyjde na víkend, väčšina Francúzov sa venuje každodennej rutine, prípravy na vianočný obrad sa začínajú až v podvečer.

Všetko sa točí okolo Réveillon, čo je pomenovanie pre dlhú slávnostnú večeru s tradičným vianočným menu. Večera trvá niekoľko hodín a začína sa najrôznejšími pochúťkami, ako sú ustrice, losos, foie gras alebo glazované gaštany. Po nich zvyčajne nasleduje moriak s gaštanovou plnkou alebo kačica na pomarančoch.



Foto: Shutterstock

Tradičným vianočným koláčom je „bûche de Noël“, ktorý nesmie chýbať na nijakom sviatočnom vianočnom stole. Je to piškótová roláda s čokoládovým maslovým krémom, má podobu kmeňa, či inak povedané – polena.

Tento kulinársky zvyk vznikol v časoch, keď sa v každej domácnosti ešte nachádzali kozuby. Počas chladných nocí medzi Vianocami a Novým rokom sa v kozube nechalo horieť poleno posvätené vínom, mliekom alebo medom a neskôr ozdobené orechmi, sušeným ovocím a gaštanmi, ktorého popol sa potom rozsypal po poliach. Verilo sa, že to prinesie úrodnú pôdu a ochranu pred bleskom a čarodejnicami.


Prečítajte si aj:





Diskusia k článku







 



TOPlist