Foto: Pravda - Ivan Majerský
Je čas predveľkonočný, je čas pôstu. Žiadne bujaré oslavy, žiadne pitky, výstrely sovietskeho „šampanského“. Navariť čosi dobré by sme si však mohli. V rámci pokynov dnešnej Varechy by to malo byť bravčové mäso. Nuž nie je to príliš pôstne, čo však narobíme. Direktíva je direktíva, ideme na to... Beriem do ruky kulinársku brožúru „Na šenkvickom tanieri“ a vyberám z nej „Svekrušin bravčový plnený plát“...
U mäsiara si kúpte kus prerasteného tenšieho bravčového bôčika. Uložte ho na pekáč a potrite plnkou. Na tú potrebujete 5 – 6 v mlieku namočených žemlí, dve pokrájané červené cibule, šesť vajec, 150 g pomletej kuracej pečene, soľ, biele korenie a malú konzervu zeleného hrášku. Bôčik potom zviňte do valca, previažte niťou, posoľte, posypte rascou a podlejte vodou. Pečte do mäkka a do ružova.
Podávajte so zemiakovo-hráškovým pyré. Naje sa celá rodina a zostane vám i na večeru. Plátok studeného bôčika s chladnúcim chrumkavým šenkvickým chlebom nie je na „zahodenie“. Bude chutiť vám a možno si udobríte i „svekrušu“...
Ja síce robím inú plnku, ale to je jedno: svokra som ja a tak si aj plnku urobím jakú já scem!