Fedor Malík:
Štúrove a iné

Fedor Malík, 14. februára 2012     2 minúty čítania

V poslednom čase som v kuchyni akosi posadnutý guľkami.


Foto: Pravda - Ivan Majerský

Fedor Malík


Vymýšľam, kuchtím a koštujem guľky od výmyslu gastronomického sveta. Guľky mäsové, zeleninové, sójové, tvarohové, strúhankové, marhuľové, slivkové, slávne Mozartove, mišpuľové...

Apropo, mišpuľové. Protestovali Pezinčania. Suchoň je ich rodák, a tak vraj nemám právo ich po ňom označovať. Nech si vraj vyberám ľudí z modranskej histórie! Nuž dal som na ich radu a na svete sú guľky Štúrove... Pozri Recepty na tému Valentínske maškrty Veľký Ľudovít chodil v Modre na prechádzky do Holombeckej doliny. Mal tam lavičku pod veľkým gaštanom. Plody toho stromu miloval. Zbieral ich a vdova švagriná mu z nich pripravovala pyré, roládu i guľky.

Čokoládovými gaštanovými guľkami sa vraj išiel zadrhnúť... Nedávno mal výročie svojho nešťastného pominutia. Uctil som si ho v kuchyni. Pripravil som si gaštanové guľky.

Maďarské gaštanové pyré som z ideologických dôvodov ignoroval, kúpil som radšej oveľa drahšie francúzske. Gaštanová masa, pomleté orechy, maslo, vanilkový cukor. Žiadny rum. Ľudovít alkohol nenávidel.

V dlaniach som vyformoval vzhľadné guľky a potom som ich vykúpal v čiernej i bielej čokoláde. Poukladal som ich do papierových košíčkov a uložil do chladničky. Celý týždeň som ich potom vyťahoval k šálke čierneho čaju...




Diskusia k článku

malinocka
tak tie francuzke musim vyskusat aj unas vsetci mame radi gastany,vzahrade mame aj zasadeny ale este nerodi zatial.Vdaka za recept.
modrykamen
A dobre ste urobili, to maďarské je s fazuľou. Ak sa ozvete a napíšete adresu,tak vám donesiem domáce pyré a na jeseň gaštany ( z obdivu k Vám). Gaštanové gulôčky zapíjam muškátom.
Pani malinocka, rýchlo zasaďte aj druhý gaštan, lebo jeden rodiť nebude ak nie je nablízku ešte jeden.
betlicka
Ta vasa posadnutost gulkami sa mi docela paci....tieto vyskusam na jesen, ked si pozbieram dake cerstve gastany:)
chorvatka
Nuz nas gastan tu vo francuzskom kraji BERRY rodi aj bez druhého stromu. Gastany su sladucké, mna by vsak zaujimalo, ci ste do tych Sturovych pridavali aj med okrem orechov a masla ? Vyskusam aj ja.
Uz sa tesim na dalsie vase zazitky






 



TOPlist