Fedor Malík:
Srneči gulaš

Fedor Malík, 11. septembra 2012     2 minúty čítania

Na slávnostnú večeru do hotela Sunce v Starej Pazove prišiel Oliver o pol hodinky neskôr.


Foto: Pravda - Robert Hüttner

Fedor Malík


Akoby aj nie. Veď nevie, kam má skôr skočiť. Je v Kristových rokoch a aktivity má v stavebníctve, strojárstve, poľnohospodárstve, v poradenskej činnosti.

Obhospodaruje i hektár vlastnej vinice v Slankamenských vinohradoch pri Dunaji. Z dopestovaného hrozna dorába i víno a predáva ho. Pozri recepty na tému Gulášový špeciál Z tých srbských mokov toho večera bolo jeho Chardonnay 2011 bezkonkurenčne najlepšie. Oliver si vie deň optimálne zorganizovať a nájde si čas i na záľuby. Záľubou číslo jeden je poľovníctvo.

Doma v Srieme je zveri pomenej, a tak často za srnkami chodí na Slovensko. Do lesov v okolí Levíc. Všetci ho tam majú radi, lebo vraj taký skvelý guláš nik nevarí. Oliverovi svietia oči. Prezrádza mi recept.

Napácované srnčie pliecko i bôčik, hodne cibule, hodne koreňovej zeleniny a na plátky nakrájaná červená paprika. Všetko to buble na bravčovej masti a dolnozemskej sladkej i ostrej paprike.

Celé biele i čierne korenie, bobkový list a soľ sú samozrejmosťou. Guláš sa varí tri hodiny a jeho konzistencia sa upravuje červeným vínom, vodou a rajčinovým pretlakom. Podáva sa so širokými domácimi rezancami a do pohára sa nalieva to najlepšie červené.

Podľa Olivera by to mal byť čiernohorský Vranac... vinum pro corde! Víno, ktoré chutí i lieči vaše srdiečko.




Diskusia k článku

huck
@grandma , ani náhodou! Pretože je tento názov napísaný v originál srbskom jazyku, ktorý sa používa v tejto časti Sriemu - Vojvodiny a teda aj v Starej Pazove, odkiaľ jeho autor (súdiac podľa textu) Oliver pochádza a kde bola táto jeho špecialitka pripravená servirovaná v hoteli Sunce ( a nie Slnko) :)






 



TOPlist