Foto: Pravda - Robert Hüttner
Fedor Malík
S usmiatou tvárou vykročil hore Modrou. Pred „obchoďákom“ som ho stretol opäť. Z jeho igelitky vykúkali kosti. Dobré tri kilá. „Preboha, veď si len sám, čo budeš s toľkým materiálom robiť?“ začudoval som sa. Milan si otvoril dušu a prezradil mi svoje silvestrovské gastrotajomstvo. Po prvé si uvarí tú pravú „špikovú poléfku“. Musí byť v nej hodne koreňovej zeleniny, kapustové i kelové „hlúbky“. Po druhé si nakrája čerstvý šenkvický chlebík na úhľadné kocky – jednohubky.
Potom z horúcej polievky vyberie pár špikových kostí, vydoluje z nich „špik“ a rozotrie ho na jednohubky. Poriadne ich osolí a popráši sladkou paprikou. Sadne si pred televízor a otvorí si fľašku vychladeného ryňáka.
„Najlepší má v Modre inžinír Sodoma,“ prezradil Milan. Čo špiková jednohubka, to hlt vína... Nebude to Silvester na „zahodenie“!
- "vezmi si motyku z komory, okop tie krumpole, umy sa a choď si zmerat doktorke chorestol........"
Tak si myslím či nemala pravdu: nemáme náhodou málo pohybu?
...netreba zabudat ze vdaka tisicrociam jedenia tuku z mozgu a spikovych kosti boli nasi predkovia schopni vyvinut si mozgy ;-)