Fedor Malík:
Špikové jednohubky

Fedor Malík, 1. januára 2013     2 minúty čítania

Pár dní pred Silvestrom Milan nervózne prešľapoval pred naším mäsiarstvom. „Už tu mali byt, už hodzinu ich čekám,“ po modransky a jedovato prehovoril. Podišiel k ceste, nakúkal hore i dole a nervózne ťahal jednu cigaretu od druhej. Vytúžená biela dodávka zo seneckého bitúnku stále nechodila.


Foto: Pravda - Robert Hüttner

Fedor Malík


Frfľal a sťažoval sa okoloidúcim. „Myslel sem si, že v tem zhnitém kapitalizme to bude lepší fungovat,“ opakoval do nemoty. Napokon sa dočkal. Dodávka prišla a bola v nej i debna vytúžených špikových kostí...
S usmiatou tvárou vykročil hore Modrou. Pred „obchoďákom“ som ho stretol opäť. Z jeho igelitky vykúkali kosti. Dobré tri kilá. „Preboha, veď si len sám, čo budeš s toľkým materiálom robiť?“ začudoval som sa. Milan si otvoril dušu a prezradil mi svoje silvestrovské gastrotajomstvo. Po prvé si uvarí tú pravú „špikovú poléfku“. Musí byť v nej hodne koreňovej zeleniny, kapustové i kelové „hlúbky“. Po druhé si nakrája čerstvý šenkvický chlebík na úhľadné kocky – jednohubky.
Potom z horúcej polievky vyberie pár špikových kostí, vydoluje z nich „špik“ a rozotrie ho na jednohubky. Poriadne ich osolí a popráši sladkou paprikou. Sadne si pred televízor a otvorí si fľašku vychladeného ryňáka.
„Najlepší má v Modre inžinír Sodoma,“ prezradil Milan. Čo špiková jednohubka, to hlt vína... Nebude to Silvester na „zahodenie“!



Diskusia k článku

rea1
do hovädzieho vývaru vždy prihodím zo dve špikové kosti, a potom, keď polievku precedím, veru špik povytriasam, natriem na makký chlieb, posolím a poctivo sme sa s deckami podelili. teraz sa delím už iba s jedným synom a on, potvora, si pochvaľuje, že aspoň sa mu viac ujde. nerobievam často, o to viac chutí. :-) ja viem, že je to mastné a nezdravé, priam fuj, ale dobrééé! :-))
tatranocka
Možno by bolo užitočné pripomenúť,že špik obsahuje strašne veľa cholesterolu (pre tých,ktorí majú problém).
kuchticka
Nie iba cholesterol - mne by aninevadil, mam normal, ale ja bych sa bala tej moznosti ochoriet chorobou sialenych krav. Nechcem vas strasit, ale bolo dokazane, ze prave v morku a celej chrbtici krav sa nachadza ten prvok, co sposobuje menovanu chorobu.
turistka
Spomienka na špikové kosti- lopárik a buch, špik vypadol, ten kúsok posoleného špiku mi veľmi chutil, rodičia mi ho vždy dali, ako takú lahôdku, po uvarení hovädzej polievky. A tak som si zaspomínala po prečítaní tohto milého špikového príbehu.
zvoncek
detto ako turistka, bola to ozaj lahôdka, vždy sme sa tešilia pretekali sa vtom, kto väčší kúsok vytrasie z kosti (veľmi som závidela súrodencom, keď som to nemohla jesť pri prísnej diete po prekonaní žltačky (mala som 8 rokov)).
zofos
Nedá sa nesúhlasiť s Vašimi príspevkami lebo nebolo hovädzej polievky bez špikových kostí a najkrajšie na tom bolo to podelenie sa o kúsok bieleho chlebíka so špikom, trošku posoleného a pokoreneného.Myslím že ten kúsok neovplyvnil ani hladinu cholesterolu a ten fantastický zážitok a spolupatričnosť rodiny vždy stáli za to.
honestka
a mne uz veru nik a nic nezabrani aby som si tuto pochutku nedopriala, pretoze v polievke vzdy varime aj tieto aj riedke kosti, ktore vycmukavam velmi spokojne.
tatranocka
Moja informácia bola určená tým,ktorí to majú na tanieri každú nedeľu (!).A cholesterovou bombou je aj tá polievka.Konieckoncov,každý má na výber,dala som info pre tých,ktorí to nevedeli.
hubata
Keď som ja lamentovala pred mojou babkou, že by sme nemali jesť hento alebo toto, že je to nezdravé a ochorieme, tak mi povedala:
- "vezmi si motyku z komory, okop tie krumpole, umy sa a choď si zmerat doktorke chorestol........"
Tak si myslím či nemala pravdu: nemáme náhodou málo pohybu?
monzy
To, že špik obsahuje veľa cholesterolu, neznamená, že jeho zjedením ho získate aj vy. Ani vajíčka neznamenajú cholesterolovú hrozbu, ako nám to niektorí lekári rozprávajú... Netreba sa báť...
gubics
Špik treba dávať na horúci opekaný chlebík,hneď ako ho vyberieme z toastovača alebo ho na sucho upražíme na panvici, a potom by sme mali jesť horúcu hovädziu polievku. Keď postup prehodíme,(čiže si ho dáme po polievke) nikdy by sme to nemali zapíjať studenou vodou, lebo tá koncentrovaná masť sa usadí na stenách žalúdka a čriev, a to je priama cesta k infarktu Milujem aj sama špik, ale som sa dočítala, že ľudia vo východných krajinách nikdy nepijú studenú vodu po mastnom obede ale teplý čaj, a u nich je najmenší výskyt srdcovo cievnych ochorení. Tak by som vám doporučovala tento postup konzumácie.
33970_1367517052 - profilový obrázok
mee
mee
spikove kosti je to najlepsie co mozete zjest, cholesterol a nejake BSE su iba strasiaky..predovsetkym to je vynikajuci zdroj vitaminov rozpustnych v tuku a tiez niektorych mineralov.. takze pozitiva VYSOKO prevysia akekolvek pripadne negativa!

...netreba zabudat ze vdaka tisicrociam jedenia tuku z mozgu a spikovych kosti boli nasi predkovia schopni vyvinut si mozgy ;-)
chorvatka
Ked sa vari takato nedelna hovedzia polievka, treba pridat lyzicu octa, aby sa kosti dobre vyvarili a do vyvaru sa dostali vsetky stopové prvky; navyse ju treba varit niekolko hodin, az je z nej po vychladeni rôsol. Dat do sklienok, zavieckovat a sterilizovat v kuchte par minut. Takto je vzdy po ruke velmi chutny vyvar. Ja ho pouzivam na varenie ryze, cestovin, zemiakov, zeleniny ci lustnin. Skuste aj vy






 



TOPlist