Pravda - Ivan Majerský
Fedor Malík
Ten, kto vyhľadáva sladké dobroty, však rozoznáva stovky a stovky druhov tejto maškrty. Torta Sacherova, torta punčová, orechová, ovocná, nugátová, piškótová, rumová, tvarohová. Torta s čerešničkou i bez nej. Torta kruhová, štvorcová, poschodová. Torta so sviečkami i bez sviečok. Torta vianočná, narodeninová, svadobná. Šľahačková torta z amerických nemých filmov, torta s rozbuškou. Gangsterská a opäť z Ameriky. Torta pečená i nepečená. Torta pre dospelých, taká menšia... a torta pre deti. Poriadne veľká, voňavá a chutná.
Skúsime to skombinovať. Pre deti dnes pripravíme veľkú a nepečenú tortu. Má veľa výhod.
Pripravíte ju rýchlo, neminiete veľa elektriny a pri jej príprave vám budú môcť asistovať i vaše deti a vnuci. Na jej vyhotovenie potrebujete päť téglikov kyslej smotany, dve vrecúška vanilínového cukru a tri polievkové lyžice práškového cukru. Všetko dobre zmiešame a zhomogenizujeme. Na spodok tortovej formy sme zvykli naukladať okrúhle piškóty.
Recept sme však inovovali. Piškóty som vymenil za talianske „amaretti“. Obsahujú rozomleté marhuľové jadrá a náramne voňajú. Na vrstvu pečiva ide hrubšia vrstva smotanovej hmoty, potom zase pečivo, zase smotana. Ak je torta nízka, dajte do formy ešte jednu–dve vrstvy. Tortu nechajte „usadiť“, vrch ozdobte ľubovoľným ovocím, zalejte želatínou a po stuhnutí ozdobte šľahačkou...
Diskusia k článku