Fedor Malík:
Smotanová torta

Fedor Malík, 4. decembra 2012     2 minúty čítania

Poviete si, torta ako torta. Možno to vraví ten, kto miluje klobásy, šunky, údené mäso.


Pravda - Ivan Majerský

Fedor Malík



Ten, kto vyhľadáva sladké dobroty, však rozoznáva stovky a stovky druhov tejto maškrty. Torta Sacherova, torta punčová, orechová, ovocná, nugátová, piškótová, rumová, tvarohová. Torta s čerešničkou i bez nej. Torta kruhová, štvorcová, poschodová. Torta so sviečkami i bez sviečok. Torta vianočná, narodeninová, svadobná. Šľahačková torta z amerických nemých filmov, torta s rozbuškou. Gangsterská a opäť z Ameriky. Torta pečená i nepečená. Torta pre dospelých, taká menšia... a torta pre deti. Poriadne veľká, voňavá a chutná.

Skúsime to skombinovať. Pre deti dnes pripravíme veľkú a nepečenú tortu. Má veľa výhod.

Pripravíte ju rýchlo, neminiete veľa elektriny a pri jej príprave vám budú môcť asistovať i vaše deti a vnuci. Na jej vyhotovenie potrebujete päť téglikov kyslej smotany, dve vrecúška vanilínového cukru a tri polievkové lyžice práškového cukru. Všetko dobre zmiešame a zhomogenizujeme. Na spodok tortovej formy sme zvykli naukladať okrúhle piškóty.

Recept sme však inovovali. Piškóty som vymenil za talianske „amaretti“. Obsahujú rozomleté marhuľové jadrá a náramne voňajú. Na vrstvu pečiva ide hrubšia vrstva smotanovej hmoty, potom zase pečivo, zase smotana. Ak je torta nízka, dajte do formy ešte jednu–dve vrstvy. Tortu nechajte „usadiť“, vrch ozdobte ľubovoľným ovocím, zalejte želatínou a po stuhnutí ozdobte šľahačkou...





Diskusia k článku

turistka
Pán @FedorMalik , občas keď sa mi nič nechce, aj to sa stáva, veru "pečiem" nepečenú, ale len s piškótami, nedávam smotanu, ale biele jogurty, niekedy skúsim i tento recept. Prajem príjemné sviatky.
tetuska
veru dobré sú obidve, urobia sa rýchlo a rýchlo sa aj zjedia...






 



TOPlist