Slané i sladké:
Domáce pirohy ako od babičky

Redakcia Varecha.sk, 29. júla 2020     3 minúty čítania

Domácim pirohom sa kupované nevyrovnajú, nech ich lákavé obaly uvádzajú čokoľvek. Nevýhodou je síce zdĺhavejšia príprava, ale za ten vynikajúci výsledok to stojí.

Foto: shutterstock.com

Jedlo našich starých mám má množstvo podôb. Základom je domáce cesto s náplňou. Cesto býva zvyčajne pripravené len z múky, vajec, soli a vody, ale najmä v sladkej verzii sa robí cesto aj s uvarenými roztlačenými zemiakmi.
S náplňou pirohov môžete experimentovať, obľúbená je bryndza alebo ochutená zemiaková plnka, vyskúšať môžete aj tvaroh, ricottu, špenát alebo udusenú zmes mletého mäsa. Navrch pirohov patrí rozpustené maslo a opražená slaninka alebo cibuľka. Deťom sa určite zavďačíte sladkou náplňou, postačí aj obyčajný domáci lekvárom a opražená strúhanka navrch.
Finálna úprava naplnených pirohov môže byť tiež rôzna. Klasikou sú pirohy varené v osolenej vode. Ale následne ich môžete dochrumkava opiecť na panvici, takto ich môžete podávať na druhý deň, ak vám nejaké zostali. Niekde zvyknú pirohy dokonca vyprážať v oleji.

Foto: Pravda - Robert Hüttner

V rúre pečené pirohy


A počuli ste už o pirohoch pečených v rúre? Potrebujete na ne múku, kyslé mlieko, soľ a štipku sódy bikarbóny. Na pol kila múky ide zhruba 300 ml kyslého mlieka (acidka), tiež záleží od múky, a soli podľa chuti. Všetko zmiešajte, aby cesto nebolo ani tvrdé, ani vodnaté.
Potom cesto rozvaľkajte. Aby ste to mali jednoduchšie, môžete cesto nakrájať na štvorce. Do nich pridajte náplň z uvarených popučených zemiakov s bryndzou a troškou soli a majoránky. Potom pirohy uzavrite, poukladajte na plech s papierom na pečenie a pečte v rúre zhruba na 220 stupňoch. Stačí krátko, kým nechytia farbu, čo by malo byť asi tak za 10 minút.
Keď pirohy vyberiete z rúry, zalejte ich v miske vriacou vodou, aby trocha zmäkli. Nevarte, len ich tam chvíľočku nechajte. Potom vodu sceďte a pirohy zalejte roztopeným maslom s opraženou cibuľkou. Všetko zmiešajte a potom už len dobrú chuť!

Ďalšie tipy na prípravu skvelých domácich pirohov nájdete V TOMTO ČLÁNKU NA PORTÁLI AHOJMAMA.SK.

Diskusia k článku







TOPlist