Foto: Pravda
Fedor Malík
Slivkový lekvár si v tomto prípade na tanier dávať nemusíte. Použite ho radšej ako náplň do pirohov, ktoré sa u nás nazývajú perky. Perkám zase svedčí posýpka z mletých vlašských orechov. Tá je vhodná aj na zlepšenie slivkových guliek i marhuľových knedličiek. Pozri recepty na Koláče od mamičky a starej mamy Osobitnou kapitolou malokarpatských sladkostí je závin z lístkového cesta, po „slovensky" štrúdľa. Štrúdľa môže byť tvarohová (najlepšie s višňami), orechová, maková, jablková a „prézlová". Prézle, to je strúhanka, prosím...
Tá maková musí byť s čiernym hroznom, najlepšie s bobuľami Portugalského modrého. Nenadarmo má v Orešanoch prezývku „štrudlák". A potom je tu ešte drobné malokarpatské „cukroví"...
Vanilkové a bratislavské rožteky, mriežkový sypaný koláč (špecialita malokarpatských Židov), no a v neposlednom rade aj slávne anízové trubičky. Tých sa v roku 1935 pri návšteve Modry u Vilmy Žákovej nevedel dojesť ani indický maharadža z Hajdarabadu Salar Jung tretí.
Možno i preto, že si ich celé popoludnie máčal do modranského otonelu...
Diskusia k článku