Fedor Malík:
Sladkosti z Malých Karpát

Fedor Malík, 17. februára 2010     2 minúty čítania

Originálnou malokarpatskou sladkosťou sú zemiakové lokše namočené v mlieku, plnené domácim slivkovým lekvárom a posypané makom. Toho maku tam musí byť hodne.


Foto: Pravda

Fedor Malík


Spomínam na svojho otca, ktorý, keď ho matka nevidela, dával si ho na tanier plnými hrsťami. Z lokší môžete nakrájať aj široké rezance, prihriať si ich, posypať makom a pokvapkať roztopeným maslom.

Slivkový lekvár si v tomto prípade na tanier dávať nemusíte. Použite ho radšej ako náplň do pirohov, ktoré sa u nás nazývajú perky. Perkám zase svedčí posýpka z mletých vlašských orechov. Tá je vhodná aj na zlepšenie slivkových guliek i marhuľových knedličiek. Pozri recepty na Koláče od mamičky a starej mamy Osobitnou kapitolou malokarpatských sladkostí je závin z lístkového cesta, po „slovensky" štrúdľa. Štrúdľa môže byť tvarohová (najlepšie s višňami), orechová, maková, jablková a „prézlová". Prézle, to je strúhanka, prosím...

Tá maková musí byť s čiernym hroznom, najlepšie s bobuľami Portugalského modrého. Nenadarmo má v Orešanoch prezývku „štrudlák". A potom je tu ešte drobné malokarpatské „cukroví"...

Vanilkové a bratislavské rožteky, mriežkový sypaný koláč (špecialita malokarpatských Židov), no a v neposlednom rade aj slávne anízové trubičky. Tých sa v roku 1935 pri návšteve Modry u Vilmy Žákovej nevedel dojesť ani indický maharadža z Hajdarabadu Salar Jung tretí.

Možno i preto, že si ich celé popoludnie máčal do modranského otonelu...



Diskusia k článku

evas13
Ďakujem pán Malík za priblíženie z historie malokarpatskej oblasti o ktorých som vôbec nevedela. Napríklad, že lokše namočené do mlieka, s makom je taká lahôdka . Je to úžasný kraj dobrých ľudí. Rada tam chodím.
121953
Výborné sú aj na slano s tvarohom a poliate maslom. Tak ich robievala moja stará mama a spomienka na ňu a jej lokše ma blaží aj po mnohých desaťročiach.
stanko11
keď ako malému mi toto všetko varila mama, tak mi to bohvieako nechutilo, ale keď som si precital váš článok uvedomil som si aké sú to vlastne dobroty, škoda že neskoro, lebo od mamy, sú len od mamy...
gastro
Trošku tak familiárne, "Fedor si prosto FRAJER", už dlhé roky rád čítam od p.prof.Malíka jeho postrehy, vyjadrenia a články v ktorých sa vyjadruje k najzákladnejšiej zložke nášho života a to k jedlu a hlavne k pitiu, lebo bez tohoto základneho by sme nemohli žiť a hlavne si vychutnáš život, práve chuť a čuch u pána profesora fungujú vynikajúco a kedže si svoje poity nenecháva len pre seba a rád sa o ne podelí s nami ostatnými, za toto mu chcem ja ako "gurman " poďakovať, lebo niekedy si to neviem presne definovať, čo v tom ktorom jedle alebo vo víne cítim, ale Fedor Malík mi to vždy s presnosťou pomenuje a nasmeruje ma k vlastnému spoznávaniu ako chutí život, takže gastronómia je skutočným umením a umenie šľachtí ducha človeka, takže ešte raz ďakujem za "poľudšťovanie" a prajem p.prof.Fedorovi Malíkovi , aby mu to voňalo a chutilo ešte mnoho rokov, "Na zdravie a dobrú chuť"!






 



TOPlist