Šéfkuchár radí:
10 krokov k dokonalému vývaru

Jarmila Horváthová, 5. mája 2024     5 minút čítania

Vývar, to je kuchárske zlato. Či už sa chystáte robiť zeleninový, kurací, slepačí alebo hovädzí, zoberte si tieto cenné rady k srdcu. Tipy, ako uvariť dobrý vývar nám prezradil šéfkuchár Jirka Zajíček.



Foto: Shutterstock

10. Rýchlo ho vychlaďte

Pri vývaroch je dôležité, aby ste ho rýchlo vychladili. Je to preto, aby sa v ňom nemnožili baktérie, ktoré by mohli spôsobiť napríklad skysnutie. Nenechávajte ho preto celé popoludnie či celú noc na sporáku.

Nádobu s precedeným vývarom vložte do nádoby so studenou vodou a tú vymieňajte. Potom ho odložte do chladničky. Keď vychladne, môžete z povrchu odobrať tuk do osobitnej šálky.

Číry vývar by mal vydržať v chladničke týždeň. Môžete ho aj zmraziť a budete ho mať poruke, keď budete inokedy potrebovať.

Pripravte si vývar podľa receptu šéfkuchára Jirka Zajíčka:







ANKETA: Varíte vývar častejšie než raz za mesiac?

83,4%



16,6%







Diskusia k článku







 



TOPlist