Fedor Malík:
Šalát z bambusových výhonkov

Fedor Malík, 28. augusta 2012     2 minúty čítania

Po prvý raz v živote som bambusové výhonky skúsil pred dvadsiatimi rokmi u môjho priateľa Raúla Castellaniho v argentínskej Mendoze.


Foto: Pravda - Ivan Majerský

Fedor Malík


S majonézou a pohárom voňavého Torrontés. Nebolo to zlé. Tejto jarnej špecialite ázijskej kuchyne sa od tých čias sporadicky venujem podnes.

Pred pár dňami mi výhonky opäť zachutili. Bolo to v Brazílii a bol to vynikajúci doplnok k tamojšiemu grilovanému hovädziemu mäsu... Pozri recepty na tému Šaláty, ktoré zasýtia Ázijskú kuchyňu, kde má bambus svoje stále miesto, poznám len veľmi povrchne. A tak môžem len tušiť, ako chutia ostrokyslé bambusové polievky a omáčky, thajské kuracie mäso s výhonkami a sezamom, japonské výhonky s krabím mäsom či indická ryža s rybou a výhonkami.

Preštudoval som si pár receptov na „bambusové“ šaláty a najviac sa mi pozdáva jeden z tých čínskych. Potrebujeme naň čínsku kapustu, pór, bambusové výhonky, kukuricu, hrášok, fetu a cesnakový dresing.

Ten recept je však už vymyslený. Pokúsim sa o nejaký vlastný. Bambusové výhonky z konzervy opláchneme studenou vodou a pridáme do nich tenké kolieska uhorkových kvašákov.

Šalát premiešame, decentne okoreníme, osolíme a pridáme doň pol deci grepovej šťavy. Ozdobíme ho kôprovou vňaťou a podávame. Potešia sa najmä konzumenti s krvnou skupinou nula.

Podľa paravedeckých zdrojov je pre týchto ľudí bambus nenahraditeľným zdrojom dobrého zdravia...




Diskusia k článku

mijaita
Vyhonky pouzivam jak z konzervy, tak ve vlastni stave cele, ktere prodavaji Asijci v nasi trznici. Prodavaji jak pecene, taky syrove. Salat me jeste nenapadlo udelat, ale s kavasakama se mi to zda hodne brutalni kombinace. Asi necham pouze bambus a trochu majolky a mozna ovonim cesnekem. Uvidim. Ale rozhodne diky za napad udelat z nich salat !
slawek
Ked hovorite o Mendoze a Brazilii, neboli to nahodou palmove vyhonky, tzv. palmitos? Hovori sa im aj palmove srdiecka. Ja som ich tiez prvykrat jedol v Brazilii, a potom aj v Buenos Aires a v Mendoze, kde su mimoriadne oblubene a podavaju ich v salate ako prilohu k tradicnemu grilovanemu kozliatku. Pred casom som na Vareche uverejnil aj recept na zemiakovo-palmitovy salat.
lusinkab
@slavwek mas pravdu v Argentine pouzivaju palmitos :-) ja som sa ich nevedela dojest kedze to bolo pre mna nieco nove co som nikdy pred tym nejedla.Najviac mi to chutilo na pizzi s tou ich tradicnou horcicomajonezou :-) ej ale krasne spomienky :-)






 



TOPlist