Fedor Malík:
Ryžový či zemiakový?

Fedor Malík, 23. decembra 2013     2 minúty čítania

V deviatej kapitole štvrtého vydania Novej kuchárskej knihy Terézie Vansovej je uvedených takmer štyridsať receptov na prípravu pudingov, kochov a výbehov.


Foto: Pravda - Robert Hüttner


Z názvoslovia sme trochu zmätení. Puding sa varí i pečie. Ide o národné anglické múčne jedlo. Termín „puding“ prevzala i internacionálna kuchyňa ako pomenovanie „tých pečív, ktoré my kochami menujeme“. Nuž a ľahšie prípravy tohto druhu menujeme „výbehami“.

To všetko tvrdí Vansová a dodáva, že anglické pudingy nezodpovedajú našej chuti, pretože sú pripravené na hovädzom ľadvinovom loji! Takže budeme variť po „našom“. Vansovej však zostaneme verní a pripravíme si koch. My starší sme boli odchovaní na kochu ryžovom.

Pätnásť deka ryže sme napred uvarili v trištvrte litra mlieka. Po vychladnutí sme do masy pridali 10 deka masla, 6 žĺtkov, 10 deka cukru, 10 deka olúpaných mletých mandlí a sneh zo 4 bielkov. Všetko sme dobre premiešali a nechali ešte v rúre zapiecť... Kto nemá rád ryžu, môže si pripraviť koch zemiakový. Pripravíme ho z 20 deka uvarených a pretlačených zemiakov, 30 deka masla, 8 žĺtkov a snehu z 8 bielkov. Surový koch premiešame a pridáme doň práškový a vanilínový cukor. Silikónovú formu netreba ani vymastiť, ani vysypať.

Koch máme na stole. Neistí sme len vo výbere nápoja. Navrhujem sekt. Bude to nitriansky Pálffy. Má slovenskú dušu i telo a navyše som i jeho krstným otcom...



Diskusia k článku

hubata
Od čias tety Vansovej sme sa troška zmodernizovali a už koch nie je kochom, ale ryžovým nákypom .... no čo už. V tvojom ryžovom nákype mi chýba ovocie napr. čerešne. Moje deti mali radi 2 v 1: na ryžový nákyp s ovocím som uvarila ešte hustý vanilkový puding, čo s anglickým pudingom nemalo nič spoločné. S "výbehom" len to že s ním behali po dvore. No je to na pováženie že čo sme to vlastne ľúbili ...... však teta Vansová? Ale ten Pálffy nemá chybu p. Malík ani k ryžovému nákypu, sufflé, výbehu alebo pudingu na tom sa istotne zhodnú všetky národnosti. Dobré ste okrstili......
rulik
Angličania to majú vôbec akosi pomiešané, ešte že sa neuchytili ich váhové, dĺžkové či objemové jednotky, a to jazdenie po ľavej strane...niekde som minule pozeral ako pán varil puding: po vymiesení cesta ho 6 hodín varil na pare a potom strčil do chladničky a jedli ho o rok. No už len to musí byť dobrota!
hubata
Ja som si našla v starej slovenskej Dorke recept na anglické syrové sufflé, čo je obdoba slaného nákypu: postrúhaný syr zmiešaný s múkou a do toho základu zamiešať sneh z bielkov. Prikvapkať olivový olej, osoliť a upiecť. No a eto vsjo. Ako to chutí neviem, nikdy sa mi nechcelo kaziť vajcia do takejto slanej bábovky.
dorisa
v mojom ryžovom nákype by chýbali strúhané jablká, bez nich nie je to ono






 



TOPlist