Fedor Malík:
Recepty babičky Zajacovej

Fedor Malík, 31. júla 2012     2 minúty čítania

Brazílske mesto Gramado, perla juhu krajiny, je mestom čokolády.


Foto: Pravda - Ivan Majerský

Fedor Malík


Domáci tvrdia, že je vraj lepšia ako tá slávna belgická. Mne však nechutila... veľa kakaa, priveľa cukru. Mesto je to však úhľadné a čisté.

Bolo obdobie zimy, a napriek tomu ulice boli plné kvetov. Tak to už v Južnej Amerike „chodí“... Ani ten dážď nám akosi neprekážal... Pozri recepty na tému Babičkine recepty – rodinná oslava Do reštaurácie Coelho Café Colonial sme vstúpili celkom premočení. Privítal nás majiteľ Zanis Coelho (v slovenčine Zajac), usadil nás a oznámil, že má pre nás pripravené tie najlepšie pochúťky jeho babičky.

Začalo sa znášať. Syry, nátierky, salámy divných farieb, studené bravčové šnicle, prepečené kuriatka. Trúsiaci sa biely i čierny chlieb. Pečená polenta, tri druhy pizze, misiská nakladanej zeleniny.

A potom babičkine koláče. Krémové rolády, paraorechové torty, kokosové guľky, čokoládové kocky. Nuž a rozlievalo sa aj víno. V tomto kraji samorodák. Ostrá biela Niagara a polosuchá červená Izabela.

Líščina v pohároch, absencia vôní na stole. Topiaci sa i slamky chytá. Požiadal som o pivo. Brazílska Brahma sa so sladom vo varni vari ani nestretla. Dojem mizerný, chuť sa vytratila. Následky sa však rýchlo prebúdzali.

Začalo sa mi nadúvať brucho a tlačilo sa to vrchom i spodkom. Na ceste do Benta Gonçalves sme stáli zo desaťkrát. Kdesi sa stala chyba. Nebohá babička Zajacová v tom však „prsty“ určite nemala..




Diskusia k článku







 



TOPlist