Foto: Pravda - Ivan Majerský
Fedor Malík
Bolo obdobie zimy, a napriek tomu ulice boli plné kvetov. Tak to už v Južnej Amerike „chodí“... Ani ten dážď nám akosi neprekážal... Pozri recepty na tému Babičkine recepty – rodinná oslava Do reštaurácie Coelho Café Colonial sme vstúpili celkom premočení. Privítal nás majiteľ Zanis Coelho (v slovenčine Zajac), usadil nás a oznámil, že má pre nás pripravené tie najlepšie pochúťky jeho babičky.
Začalo sa znášať. Syry, nátierky, salámy divných farieb, studené bravčové šnicle, prepečené kuriatka. Trúsiaci sa biely i čierny chlieb. Pečená polenta, tri druhy pizze, misiská nakladanej zeleniny.
A potom babičkine koláče. Krémové rolády, paraorechové torty, kokosové guľky, čokoládové kocky. Nuž a rozlievalo sa aj víno. V tomto kraji samorodák. Ostrá biela Niagara a polosuchá červená Izabela.
Líščina v pohároch, absencia vôní na stole. Topiaci sa i slamky chytá. Požiadal som o pivo. Brazílska Brahma sa so sladom vo varni vari ani nestretla. Dojem mizerný, chuť sa vytratila. Následky sa však rýchlo prebúdzali.
Začalo sa mi nadúvať brucho a tlačilo sa to vrchom i spodkom. Na ceste do Benta Gonçalves sme stáli zo desaťkrát. Kdesi sa stala chyba. Nebohá babička Zajacová v tom však „prsty“ určite nemala..
Diskusia k článku