Fedor Malík:
Pštrosia praženica

Fedor Malík, 26. júna 2012     2 minúty čítania

Ak pôjdete niekedy do Skalice, zastavte sa v Mokrom Háji.


Foto: Pravda - Robert Hüttner

Fedor Malík


U Brezinov. Priženil sa k nim môj synovec Danko. Je to milé chlapča. Iste vám poukazuje malú domácu zoologickú záhradu. Pštrosy, lamu, kamerunské kozy.

Lama je „lamák“ a volá sa Pedro. Pštrosie dámy sú – Bernarda, Eržika a jej dcéra Hyacynta. Sú milé, majú krásne oči a je z nich málo úžitku. Ročne znesú pár desiatok vajec, ktoré sa väčšinou porozdávajú. Pozri recepty na tému Hubárska kuchárka Spracujú sa na obrovské kraslice – „výfučky“, použijú do cesta, urobí sa z nich praženica. Tá k raňajkám zasýti celú rodinu i susedov. Veď tie najväčšie vajcia vážia až 3 kilogramy! Praženica je to však parádna...

Konča Brezinovej záhrady, v časti Husársky zmol rastú vŕby. Trpia. Parazituje na nich drevokazná huba sírovec obyčajný (Laetiporus sulphureus L.). Na jar, začiatkom leta, má huba krémovožltú, šťavnatú a príjemnú, jemne kyslastú chuť. Je to lahôdka.

Huba sa nareže na tenké plátky, podusí na cibuľke a pridá sa k nej rozšľahané pštrosie vajce. Zavonia vám celá kuchyňa, zbehnú sa vám slinky. Budú to sýte a chutné raňajky.

Nezabudnite však na chrumkavý chlieb z Kopčian a pohár oroseného piva. Najlepšie od známej mokrohájskej krčmárky Milky. Tá sa špecializuje na české a belgické kvapalné zlato. Asi vie, čo je dobré...




Diskusia k článku







 



TOPlist