Prvotriedne raňajky:
Aby bolo vajíčko namäkko dokonalé, nesmie pri varení prasknúť. 3 triky, ako si to poistiť

Jarmila Horváthová, 13. januára 2024     3 minúty čítania

Vajíčko v škrupine tróniace v peknom poháriku, vo vnútri stuhnutý bielok a tekutý žĺtok. Pochutnať si na tejto lahôdke je možné iba ak vajíčko pri varení nevytečie. Ako teda zabrániť, aby škrupina praskla?



Foto: Shutterstock

Poviete si, čo môže byť na varení vajíčka namäkko alebo na „hniličku“ zložité? No v podstate nič, až na to, že celkový výsledok aj dojem vám môže prekaziť prasknutie škrupiny počas varenia, čo sa stáva pomerne často. Ako teda tomu predísť? Pomôcť vám môžu tieto tri jednoduché triky.

1. Vložte ho do studenej vody

Nedávajte variť vajcia priamo z chladničky, mali by mať izbovú teplotu. Vložte ich do studenej vody a nechajte ich zohriať spolu s ňou. Vzduchová bublina vo vajíčku sa pri tomto spôsobe rozpína pomaly a časť vzduchu môže uniknúť cez póry v škrupine.

Tento spôsob má aj ďalšiu výhodu - bielok pri pomalom zohrievaní vody tuhne zvonka dovnútra, čo zabráni jeho úniku, aj keď škrupina vo vriacej vode predsa len praskne.



Foto: Shutterstock

2. Prepichnite ho

Ak chcete mať istotu, že vajíčka nepopraskajú, môžete ich pred varením na špičke na širšom konci prepichnúť . V tomto mieste sa vo vajci zvyčajne nachádza vzduchová bublina. Tým, že sa tu urobí dierka, môže vzduch, ktorý sa vo vriacej vode rýchlo rozpína, rýchlejšie uniknúť a škrupina vajíčka už nepraskne.

3. Ocot pomáha

Tajným tipom proti prasknutiu je aj ocot. Do vody na varenie pridajte asi dve polievkové lyžice.

Ocot síce nemôže zabrániť prasknutiu vaječnej škrupiny vo vriacej vode, ak sa však bielok dostane do kontaktu s octom, okamžite stuhne a už nemôže vytiecť a vajíčko na raňajky zostáva vizuálne neporušené. Ide tu o rovnaký princíp, ako pri príprave pošírovaných vajíčok, kde sa do vody tiež ocot pridáva.

Ako dlho vajíčka variť

Dĺžka varenia vajíčok závisí od toho, ako tuhé ich chcete mať. Toto sú približné časy varenia pri predpoklade, že vajíčka vkladáte do vriacej vody.

  • vajce namäkko - 3-4 minúty
  • vajcia "na hniličku" (polomäkké) - 5-6 minút
  • vajce natvrdo - 10 minút

  • Čas varenia sa ráta od chvíle, keď po vložení vajec do horúcej vody táto zase začne vrieť. Časy sa však môžu líšiť, závisí aj od veľkosti hrnca, množstva vody, počtu vajec, ale napríklad aj od nadmorskej výšky.

    Vajíčka po uplynutí času schlaďte, aby sa proces varenia vo vnútri zastavil.

    Ak vajíčka vkladáte do studenej vody, tieto časy sa skracujú, pretože vajíčka začínajú tuhnúť už počas zohrievania vody.




    ANKETA: Nahnevá vás, keď uvaríte vajíčko namiesto na hniličku, natvrdo?

    66,4%



    33,6%







    Diskusia k článku







     



    TOPlist