Foto: Shutterstock
1. Rovnaká teplota surovín
Pri príprave krehkého cesta sa uistite, že všetky prísady majú izbovú teplotu, aby sa lepšie spojili a aby v ceste nezostali kúsky masla, ktoré by sa počas pečenia roztopili a urobili v ňom dierky. Vyberte všetko čo máte v chladničke hodinu a ešte lepšie dve pred pečením.2. Krehké cesto nechajte odpočívať
Krehké cesto sa dáva pred spracovaním do chladničky na 1-2 hodiny. Keď chcete mať pečivo z neho ešte chutnejšie a s lepšou konzistenciou nechajte ho v chladničke dlhšie – aspoň jeden deň zabalené do potravinárskej fólie.Foto: Shutterstock
3. Nepoužívajte zbytočne veľa múky
Na rozvaľkanie krehkého cesta pred vykrajovaním nepoužívajte príliš veľa múky. Príliš veľa múky na pracovnej doske spôsobí, že cesto sa vysuší a pečivo sa bude drobiť.4. Trik s práškom do pečiva
Cukrová poleva sa bude dať dlhšie rozotierať, keď do nej pridáte štipku prášku do pečiva. Vtedy bude tuhnúť pomalšie.Foto: Shutterstock
5. Snehobiela poleva
Ak chcete dosiahnuť pri cukrovej poleve snehobielu farbu, pridajte do cukru namiesto vody vyšľahaný bielok a trochu citrónovej šťavy na reguláciu sladkosti. Taká sa používa napríklad na zdobenie medovníkov.6. Majte k dispozícii viac plechov
Rúra pri pečení drobného pečiva by mala byť predhriata a plechy, na ktoré sušienky ukladáte, by mali byť studené. Preto je najlepšie mať doma plechov niekoľko.Foto: Shutterstock
7. Ako si vystačiť s jedným plechom
Ak máte k dispozícii len jeden plech na pečenie, pomôže vám papier na pečenie. Po vykrojení pokladajte koláčiky na niekoľko kusov papiera na pečenie vo veľkosti plechu a potom ich aj s papierom premiestňujte na voľný plech.8. Vyberte ich radšej skôr ako neskôr
Drobné pečivo sa pečie veľmi rýchlo a treba ich farbu sledovať. Ak stmavnú, budú tvrdé a budú mať trocha nahorklú chuť. Lepšie je vybrať ich z rúry, skôr než budú zlatohnedé a preložiť ich hneď aj z horúceho plechu aj s papierom na pečenie, pretože ešte aj na ňom sa môžu prepiecť.Foto: Shutterstock
Diskusia k článku