Prekvapivý trik:
Pridajte k parmezánu túto jednu obyčajnú surovinu a vydrží vám oveľa dlhšie

Jarmila Horváthová, 23. januára 2024     3 minúty čítania

Parmezán kúpený vcelku je kvalitnejší, ale do jedla ho stačí troška. Ako sa postarať o ten zvyšok, aby nesplesnivel ani nevyschol?



Foto: Shutterstock

Parmezán je skutočným pokladom talianskej kuchyne a vylepšuje takmer každé cestovinové jedlo. V obchodoch môžeme tento tvrdý syr kúpiť buď vcelku, nastrúhaný najemno alebo na hoblinky.

Najlepšiu kvalitu má parmezán vcelku a vydrží dlhšie ako strúhaný. Jeho výhodou je aj to, že si z neho môžete doma jednoducho urobiť hoblinky alebo ho nastrúhať, namiesto toho, aby ste kupovali samostatné balenie strúhaného parmezánu a balenie hobliniek. Nastrúhate si z neho presne toľko, koľko práve potrebujete a zvyšok syra odložíte na neskoršie použitie.



Foto: Shutterstock

Pomôžu mu cestoviny

A tu môže nastať problém. Parmezán má totiž tendenciu plesnivieť a to dokonca aj v chladničke. Treba ho skladovať zabalený, pretože ak ho necháte otvorený, vtedy síce nesplesnivie, ale zase stvrdne. Ako tomu predísť?

Pomôže vám jednoduchý a možno prekvapujúci trik. Aby parmezán vydržal dlhšie a nesplesnivel, treba vložiť do obalu, vrecka alebo krabice kde syr skladujeme, niekoľko neuvarených cestovín. Cestoviny absorbujú vlhkosť a parmezán vydrží dlhšie. V zásade je jedno, aký druh cestovín použijete – na tento trik sa však lepšie hodia krátke cestoviny.



Foto: Shutterstock

Ako dlho vydrží v chladničke a mrazničke

Ako každý syr aj parmezán by mal byť vždy skladovaný na tmavom, chladnom a suchom mieste. Strúhaný vydrží asi týždeň, parmezán vcelku by mal vydržať pri správnom skladovaní asi mesiac.

Jeho trvanlivosť možno predĺžiť aj tak, že ho pomocou domácej vákuovačky vákuovo uzavriete – vtedy má trvanlivosť 3-4 mesiace. Alebo ešte jednoduchšie – môžete ho nakrájať na malé porcie a tie zmraziť. V mrazničke ho môžete mať až šesť mesiacov. Po vybratí z mrazničky stačí nechať parmezán chvíľu postáť pri izbovej teplote, aby povolil a dal sa nastrúhať.



Foto: Shutterstock

Inak, ak na parmezáne objavíte biele škvrny, vo väčšine prípadov nejde o pleseň. Sú to len kryštáliky soli a tvrdý syr môžete bez obáv zjesť. 

Ak sa na ňom však vytvoria bielo-zelené škvrny a syr začne zapáchať, treba ho vyhodiť, nie plesne obkrajovať.



ANKETA: Dávate parmezán a iné tvrdé syry pre predĺženie trvanlivosti do mrazničky?

60,5%



39,5%







Diskusia k článku

zahra
Kupujem tolko, kolko spotrebujem skor, kym splesnivie. Naplanujem dalsie varenie tak, aby som spotrebovala zbytky.
1x sracz






 



TOPlist