Fedor Malík:
Predvianočné líčka

Fedor Malík, 25. decembra 2012     2 minúty čítania

Z Bratislavy som vyrazil v nevhodnom čase. Cesta bola plná „paštekárov“ a v Grinave som sa omylom zaradil do ľavého prúdu.


Foto: Pravda - Ivan Majerský


Už nebolo inej možnosti, zabočil som do Limbachu. Nevadí, pomyslel som si... olíznem pár mladých vín v družstevnej pivnici a dám si v tamojšej reštaurácii i ľahkú večeru.

A tak sa i stalo... Limbašské vína, i keď ich je stále menej a menej, sú stále lepšie a lepšie. Nuž a limbašská papanica vďaka pani Táničke nemá páru široko-ďaleko. Táňa trónila pri svojom stole a keď som prišiel, usmiala sa. „Z očí ti kuká hlad, daj si so mnou hovädzie líčka,“ preriekla.

Neodmietol som a o dvadsať minút bola na stole ne-vídaná predvianočná špecialita. Decentne to voňalo a skvelo chutilo. Hovädzie líčka sú však nedostatkovým tovarom. Ak ich zoženiete, pripravte si ich podľa Táninho receptu. Líčka odblaňte, mierne naklepte a dajte ich na deň do pácu.

Ten pripravte z litra silného červeného vína, korenia, cesnaku, cibule a koreňovej zeleniny. Na druhý deň mäso vyberte, nechajte odkvapkať a zeleninu preceďte. Naporciované líčka i zeleninu prudko opečte na masti, premiestnite ich do keramickej misy, zalejte vínom z pácu a v rúre ponechajte zo dve hodiny podusiť.

Líčka podávajte so zemiakovo-zelerovým pyré a otvorte si fľašku dobrého červeného. Najlepšie limbašskú Frankovku 2009, ktorá zrela v Bakošových sudoch, vyrobených ešte v roku 1947!



Diskusia k článku

gubics
Ja som ich jedla vo Francúzku, keď sme šli domov z Paríža, tiež som nevedela, čo mi dcéra objednala. Mne veľmi nechutili, tak ich dojedli dievčatá.
lusinkab
Ja milujem hovadzie licka :-) prvy krat som ich jedla vo francuzku ale tie boli z prasata ale dodnes si pamatam na ich uzasnu chut.Neskor sme nasli v obchode u jedneho masiara hovadzie tak sme si povedali,ze vyskusame urobit doma,robime ich sice rozdielne ako su v tomto recepte ale chut je vynikajuca.Mali sme ich aj na vianoce tohto roku kedze sme mali take mix Vianoce :-)

tu su na zaciatku varenia
elena
Líčka na líčka u Fedora Malíčka.
paeva
my sme spracovali pred mesiacom býka, a ja vôbec neviem, kde sa líčka podeli, pred rokom som z nich robila len guláš, musím si zapamätať recept a na budúci rok vyskúšať, vareche zdar
chorvatka
Nuz aj u nas vo Francuzsku je to uzkoprofilak a aj na cene sa to prejavuje. JA osobne davam prednost bravcovym lickam. Su to vlastne svaly lica na prasacej hlave, na gulas su vynikajuce. Ja ich vsak naradsej robim na ciernom pive, s rascou a lyzickou medu na dochutenie. Môzete ich nakrajat na kusky a orestovat na cibuli, orestovat i kocky oravskej udenej slaninky, podliat pivom a pomaly dusit. Podavam ich s cerstvymi cestovinami alebo s domacimi nockami. Ak zozeniem hovadzie licka, pripravim ich na vine podla pana Malika.






 



TOPlist