Foto: Pravda - Ivan Majerský
A tak sa i stalo... Limbašské vína, i keď ich je stále menej a menej, sú stále lepšie a lepšie. Nuž a limbašská papanica vďaka pani Táničke nemá páru široko-ďaleko. Táňa trónila pri svojom stole a keď som prišiel, usmiala sa. „Z očí ti kuká hlad, daj si so mnou hovädzie líčka,“ preriekla.
Neodmietol som a o dvadsať minút bola na stole ne-vídaná predvianočná špecialita. Decentne to voňalo a skvelo chutilo. Hovädzie líčka sú však nedostatkovým tovarom. Ak ich zoženiete, pripravte si ich podľa Táninho receptu. Líčka odblaňte, mierne naklepte a dajte ich na deň do pácu.
Ten pripravte z litra silného červeného vína, korenia, cesnaku, cibule a koreňovej zeleniny. Na druhý deň mäso vyberte, nechajte odkvapkať a zeleninu preceďte. Naporciované líčka i zeleninu prudko opečte na masti, premiestnite ich do keramickej misy, zalejte vínom z pácu a v rúre ponechajte zo dve hodiny podusiť.
Líčka podávajte so zemiakovo-zelerovým pyré a otvorte si fľašku dobrého červeného. Najlepšie limbašskú Frankovku 2009, ktorá zrela v Bakošových sudoch, vyrobených ešte v roku 1947!
tu su na zaciatku varenia