Predĺžte mu život:
Sezóna medvedieho cesnaku je krátka. Takto si ho môžete vychutnávať aj celý rok

Jarmila Horváthová, 19. marca 2023     4 minúty čítania

Rastie len pár týždňov a nazbieraný nevydrží dlho čerstvý. Ako medvedí cesnak uskladniť a spracovať, aby ste si ho mohli užiť až do ďalšej sezóny?

Tri mesiace takmer ako čerstvý

Ďalším spôsobom, ako uchovať medvedí cesnak je zmraziť ho. V mrazničke ho môžete mať tri mesiace, musíte sa však zmieriť s miernou stratou chuti. Zmraziť ho môžete niekoľkými spôsobmi.

Listy dôkladne umyte a osušte, potom ich môžete aj nakrájať na pásiky. Pred uskladnením do mrazničky ich postupne po častiach rozložte na dosku alebo podnos vedľa seba a dajte ich predmraziť. Až takto predmrazené ich preložte do vrecka, dobre ho uzatvorte a uložte do mrazničky.

Týmto postupom zabránite tomu, aby sa pásiky alebo listy zmrazili do jednej hrudy.

Zmraziť môžete aj rozmixované listy, ktoré ešte predtým umyjete a osušíte. Vzniknuté pyré zmrazte v menších vrecúškach alebo nádobkách na kocky ľadu. Podľa potreby potom môžete vyberať jednotlivé malé porcie.



Foto: Shutterstock

Z medvedieho cesnaku sa dá tiež urobiť výborné ochutené maslo. Jednoducho zmiešajte umyté a najemno nasekané listy s maslom v pomere 3:1, vytvarujte z neho valčeky, ktoré zabaľte a dajte do mrazničky. Získate tak úžasné ochucovadlo hoci aj na prvú tohtoročnú grilovačku.





ANKETA: Nazbierate si vždy viac medvedieho cesnaku než zvládnete spracovať?

35,3%



64,7%







Diskusia k článku







 



TOPlist