Foto: Shutterstock
Korpus zo sušienok a masla a poriadna vrstva náplne z krémového syra. Cheesecake v rôznych formách a príchutiach patrí medzi najpopulárnejšie koláče súčasnosti. Nájdete ich takmer v každej cukrárni či kaviarni, kde vo vitríne vyzerajú naozaj dokonalo.
Ako sa ale aj doma dopracovať k cheesecaku s vláčnou krémovou náplňou bez nevábnych prasklín na povrchu? Ak budete dodržiavať naše rady, váš cheesecake sa vyrovná tým najlepším a neurobíte si ním žiadnu hanbu.
1. Náplň nešľahajte, len vymiešajte
Na rozdiel od iných typov náplní, pri príprave zmesi na cheesecake nepoužívajte elektrický šľahač, do krému by ste nahnali veľa vzduchu, čo nie je žiadúce.Vzduchové bubliny v náplni počas pečenia stúpajú nahor, nadvihnú náplň, ktorá po ich uvoľnení následne klesne, čo spôsobí popraskanie povrchu koláča. Preto, aby bolo v náplni čo najmenej vzduchu, všetky prísady rovnakej (izbovej) teploty len zľahka a pomaly zmiešajte.
Foto: Shutterstock
Pred pečením nechajte cheesecake vo forme niekoľko minút postáť a potom formou párkrát jemne pobúchajte o pracovnú plochu, aby sa z náplne uvoľnili aj posledné vzduchové bubliny.
2. Vymastite boky formy
Cheesecake sa počas pečenia scvrkáva. Aby ste zabránili prilepeniu jeho okrajov k forme a potom následne trhlinám v kréme, boky formy vopred dobre vymastite. Dno formy vyložte papierom na pečenie.3. Nešetrite kalóriami
Aby bol cheesecake naozaj krémový, treba naň kvalitné suroviny – takže krémový syr má byť tučný, nie light verzia, smotany, vajec aj cukru toľko, koľko je uvedené v recepte, nie menej.Foto: Shutterstock
4. Pri pečení nezabúdajte na vodu
Pri pečení cheesecaku hrá dôležitú úlohu voda, resp. vodná para. Zabezpečuje rovnomerné rozloženie tepla v rúre, pečenie bude pozvoľnejšie, povrch koláča nepopraská a cheesecake bude nádherne krémový.Foto: Shutterstock
Vo väčšine receptov sa preto odporúča piecť cheesecake vo vodnom kúpeli. Na tento účel treba formu obaliť do alobalu, aby voda do nej nevtiekla. Formu vložte do pekáča a do pekáča potom opatrne nalejte teplú vodu zhruba do polovice výšky formy.
Druhou možnosťou je dať na dno rúry plech s vodou. Výhodou tejto metódy je, že pred pečením nemusíte zabaliť formu do fólie, aby ste zabránili prenikaniu vody.
Foto: Shutterstock
5. Nepreháňajte to s teplotou rúry
Príčinou vzniku trhlín v cheesecaku môže byť vysoká teplota pri pečení, ideálna je 140 - 160 °C (horný/spodný ohrev). Keďže cheesecake má hrubú vrstvu náplne, aby mala čas stuhnúť, pečenie má byť dlhšie a pozvoľnejšie. Inak hrozí, že vrch a boky cheesecaku budú pripálené, ale stred koláča bude ešte surový. Perfektne upečený cheesecake by mal zostať svetlý nielen vo vnútri, ale aj po bokoch a navrchu.Pre udržanie stálej teploty je dôležité počas pečenia rúru neotvárať, náhla zmena teploty môže spôsobiť spľasnutie koláča a vytvorenie trhlín na povrchu.
6. Nechajte ho pomaly chladnúť
Cheesecake po upečení nevyťahujte hneď z rúry, pretože, ako sme sa už zmienili, náhla zmena teploty mu neprospieva.Po upečení vložte drevenú varešku do dvierok vypnutej rúry a nechajte v nej cheesecake pomaly chladnúť asi hodinu. Následne ho vyberte a nechajte úplne vychladnúť.
Až potom opatrne uvoľnite okraje ostrým nožom a otvorte formu. Koláč dajte do chladničky aspoň na štyri hodiny, alebo ešte lepšie na noc. Keď budete cheesecake krájať až dobre stuhnutý, rezy budú čisté a rovné, presne ako v tej najlepšej cukrárni.
Diskusia k článku