Pre deti aj dospelých:
Upečte výborné desiatové sušienky zo zdravých vločiek

Kulinární studio MAFRA, 20. marca 2023     4 minúty čítania

Zdravé maškrty z ovsených, pohánkových či vločiek z quinoy sú ako stvorené na desiatu do školy alebo do práce.



Foto: Kulinární studio MAFRA

Ovsené vločky sú asi najznámejšie a najdostupnejšie, obsahujú množstvo vitamínov a minerálov, no v surovej forme labužníkov veľmi nenadchnú. Po upražení nasucho na panvici alebo po upečení však získajú výbornú orieškovú chuť.

Na pečenie sušienok môžete použiť aj iné zdravé vločky, napríklad pohánkové, ktoré tiež pripomínajú chuť orieškov, či z quinoy, ktoré sú chuťovo neutrálne.

Čo ukrývajú vločky

  • ovsené obsahujú rozpustnú vlákninu pre dlhší pocit sýtosti
  • pohánkové nás obohatia o antioxidant rutín pre omladenie buniek a ciev
  • z quinoy nás zásobia vitamínmi skupiny B, ktoré sú vhodné v období stresu


  • Vločkové sušienky s mandľami a datľami

    Upečené vločky chutia orieškovo, doplnili sme ich ešte mandľami a vytvorili tak skutočne skvelú kombináciu.

    Potrebujeme:
  • 90 g ovsených vločiek
  • 15 datlí bez kôstky
  • 80 ml mlieka
  • 1/2 ČL mletej škorice
  • 1 vajce
  • 100 g nasekaných mandlí
  • 2 PL bielych chia semienok
  • 2 PL javorového sirupu

  • 1. Ovsené vločky nasucho opečieme na pan­vici a necháme vychladnúť. Polovicu datlí zale­jeme mliekom, pridáme škoricu, privedieme do bodu varu a necháme vychladnúť. Zvyšné datle nakrájame nadrobno.

    2. Datle uvarené v mlieku rozmixujeme na kašu a vmiešame vajce. V miske zmiešame na­krájané datle, nasekané mandle a chia se­mienka. Nasekané mandle môžeme vymeniť za iné oriešky, chia semienka môžeme nahradiť ľanovými. Pridáme datľovú zmes, javorový sirup a vytvoríme husté cesto.

    3. Cesto necháme po zmiešaní chvíľu odležať, bude sa s ním lepšie pracovať.

    4. Cesto naberáme lyžicou a trochu zaguľa­tíme. Guľôčky ukladáme na plech vystlaný pa­pierom na pečenie a dlaňou ich zľahka sploš­tíme. Vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a pečieme 13 – 18 minút dozlatista. Po upe­čení zložíme aj s papierom na pečenie z plechu a necháme vychladnúť.



    Orechové sušienky so semienkami a s kokosom


    K orechom sme pridali ešte kokos, aby sa sušienky krásne rozvoňali, a vďaka tekvicovým semienkam sú ešte zdravšie.

    Potrebujeme:
  • 45 g lieskových orechov
  • 60 g strúhaného kokosu
  • 45 g nasekaných tekvicových semienok
  • 1 PL zlatých ľanových semienok
  • 1 PL bieleho sezamu
  • 40 g hrozienok sultánok
  • 2 zrelé banány
  • 2 PL medu
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • 1 žĺtok
  • 3 PL arašidového masla

  • 1. Lieskové oriešky nasypeme na plech a v rúre vyhriatej na 160 °C pečieme asi 10 minút. Necháme vychladnúť, zbavíme šu­piek a nasekáme nahrubo.

    2. Nasekané orechy zmiešame s nasekanými tekvicovými semienkami, ľanovými semien­kami, sezamom a hrozienkami. Banány roztla­číme s medom, vanilkou a žĺtkom, spolu s ara­šidovým maslom pridáme do semienkovej zmesi. Vypracujeme lepivé cesto. Cesto ochutnáme, ak sa nám zdá málo sladké, pridáme nasekané hrozienka.

    3. Cesto naberáme lyžicou a povrch zaguľa­tíme. Guľôčky obaľujeme v kokose, ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a tro­chu sploštíme. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 12 – 15 minút dozlatista. Po upe­čení zložíme aj s papierom na pečenie z plechu a necháme úplne vychladnúť.





    ANKETA: Pribalíte deťom do školy na desiatu aj niečo sladké?

    57,1%



    42,9%







    Diskusia k článku







     



    TOPlist