Foto: Kulinární studio MAFRA
Ovsené vločky sú asi najznámejšie a najdostupnejšie, obsahujú množstvo vitamínov a minerálov, no v surovej forme labužníkov veľmi nenadchnú. Po upražení nasucho na panvici alebo po upečení však získajú výbornú orieškovú chuť.
Na pečenie sušienok môžete použiť aj iné zdravé vločky, napríklad pohánkové, ktoré tiež pripomínajú chuť orieškov, či z quinoy, ktoré sú chuťovo neutrálne.
Čo ukrývajú vločky
Vločkové sušienky s mandľami a datľami
Upečené vločky chutia orieškovo, doplnili sme ich ešte mandľami a vytvorili tak skutočne skvelú kombináciu.Potrebujeme:
1. Ovsené vločky nasucho opečieme na panvici a necháme vychladnúť. Polovicu datlí zalejeme mliekom, pridáme škoricu, privedieme do bodu varu a necháme vychladnúť. Zvyšné datle nakrájame nadrobno.
2. Datle uvarené v mlieku rozmixujeme na kašu a vmiešame vajce. V miske zmiešame nakrájané datle, nasekané mandle a chia semienka. Nasekané mandle môžeme vymeniť za iné oriešky, chia semienka môžeme nahradiť ľanovými. Pridáme datľovú zmes, javorový sirup a vytvoríme husté cesto.
3. Cesto necháme po zmiešaní chvíľu odležať, bude sa s ním lepšie pracovať.
4. Cesto naberáme lyžicou a trochu zaguľatíme. Guľôčky ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a dlaňou ich zľahka sploštíme. Vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a pečieme 13 – 18 minút dozlatista. Po upečení zložíme aj s papierom na pečenie z plechu a necháme vychladnúť.
Orechové sušienky so semienkami a s kokosom
K orechom sme pridali ešte kokos, aby sa sušienky krásne rozvoňali, a vďaka tekvicovým semienkam sú ešte zdravšie.
Potrebujeme:
1. Lieskové oriešky nasypeme na plech a v rúre vyhriatej na 160 °C pečieme asi 10 minút. Necháme vychladnúť, zbavíme šupiek a nasekáme nahrubo.
2. Nasekané orechy zmiešame s nasekanými tekvicovými semienkami, ľanovými semienkami, sezamom a hrozienkami. Banány roztlačíme s medom, vanilkou a žĺtkom, spolu s arašidovým maslom pridáme do semienkovej zmesi. Vypracujeme lepivé cesto. Cesto ochutnáme, ak sa nám zdá málo sladké, pridáme nasekané hrozienka.
3. Cesto naberáme lyžicou a povrch zaguľatíme. Guľôčky obaľujeme v kokose, ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a trochu sploštíme. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 12 – 15 minút dozlatista. Po upečení zložíme aj s papierom na pečenie z plechu a necháme úplne vychladnúť.
Diskusia k článku