Fedor Malík:
Pošta z Namíbie

Fedor Malík, 2. apríla 2013     2 minúty čítania

Na jeseň sa po malokarpatských pivniciach pohybovali dvaja starší ľudia. Nemci Karl a Hilde z Namíbie.


Foto: Pravda - Robert Hüttner

Koštovali, vyberali a kupovali naše moky. Na pár mesiacov potom akoby ich zem zhltla. Až toť nedávno. Prišiel e–mail z Windhoeku.

Karl priznal farbu. Do svojej staronovej vlasti dopravil koncom minulého roka desiatky kartónov našich vín a na prelome rokov nemecká menšina zorganizovala ich degustáciu. V prílohe pošty bol i diplom. Diplom za víťazné červené víno. Métu z Namíbie dostal náš Sahral noir 2009. Karl ho pochválil a zároveň prezradil, čo z tamojších jedál k nemu odporúča. Potešilo ma to. Recept šitý na mieru, na africkú mieru. To sa nestáva každý deň...

K dobrému červenému vám tak môžem ponúknuť atraktívny recept. Bude to hovädzie so zelenými banánmi a kokosom. Potrebujeme kilo hovädzieho zadného, štvrť litra červeného vína, dve červené kapie, päť cibúľ, malý karfi ol, tri zelené banány, lyžicu ostrého korenia karí, deci oleja, kúsok masla, kajenské korenie, soľ a malú dózu kokosového mlieka.

Mäso nakrájame na hrubé rezance, pridáme doň 50 ml vína, karí, premiešame a hodinu marinujeme. Nakrájame papriku, cibuľu, banány, rozkúskujeme karfi ol a potom všetko podusíme na masle. Z mäsa zlejeme marinádu, opražíme ho na oleji, osolíme a okoreníme. Do kastróla premiestnime i zeleninu, pridáme zostatok vína, marinádu a kokosové mlieko. Všetko to napokon podusíme ešte 15–20 minút na akurátnom plameni...



Diskusia k článku






 



TOPlist