Poraďte si:
Crème fraîche nedostať všade. Ak vám chýba do receptu, takto ho môžete nahradiť

Jarmila Horváthová, dnes 06:00     4 minúty čítania

Crème fraîche je v podstate kyslá smotana s vyšším obsahom tuku než tá naša klasická. Kúpite ho aj v našich supermarketoch, ale nie v každom a nie vždy. Ako sa vynájsť, keď ho do receptu potrebujete, no vy ho nemáte?



Foto: Shutterstock

Ak radi skúšate recepty zo svetových kuchýň, určite ste sa s crème fraîche stretli napríklad pri francúzskych jedlách. Tento kyslomliečny výrobok s vysokým obsahom tuku však v našich končinách nie je bežne dostupný v každých potravinách. Dá sa nahradiť inými výrobkami, akými, to závisí od konkrétnych pokrmov, lebo nie každá náhrada je vhodná pre každý recept.

Odkvapkaná kyslá smotana

Tento produkt je najpodobnejší originálu a dá sa pripraviť doma. Kyslú 16 alebo 18 % smotanu preložíme do utierky, zaviažeme ako batôžtek a dáme asi na 6 hodín odkvapkať - napríklad tak, že ho zavesíme na vodovodnú batériu nad umývadlo alebo nad kuchynský dres a dáme podeň hrnček, ktorý zachytí odkvapkanú srvátku, tú potom môžeme vypiť alebo inak využiť.

Odkvapkaná kyslá smotana je hustejšia a môže sa použiť namiesto crème fraîche na prípravu rôznych teplých aj studených jedál. Tiež ju môžeme použiť ako nátierku.



Foto: Shutterstock

Smotanový syr

Smotanové krémové syry ako mascarpone či philadelphia majú podobnú konzistenciu ako crème fraîche a možno ich namiesto neho použiť v teplej aj studenej kuchyni.

Ak vám chýba kyslosť typická pre crème fraîche, môžete k syru primiešať pár kvapiek citrónovej šťavy.

Sladká smotana

V tekutej alebo vyšľahanej forme môže sladká smotana nahradiť crème fraîche v studených pokrmoch, ako aj v polievkach alebo v omáčkach.

Najlepšia je 40 %, možno ju použiť v teplej aj v studenej kuchyni. Ak jej chcete dodať kyslosť, tak ju osviežte pár kvapkami citrónovej šťavy.

Klasická kyslá smotana

Má menej tuku a teda aj kalórií ako crème fraîche, ale klasickú kyslú smotanu možno použiť len v studených pokrmoch, pretože v teple hneď "vločkuje", teda sa zvykne zraziť.



Foto: Shutterstock

Krémový tvaroh

Má podobnú konzistenciu ako crème fraîche a je vhodný najmä na studené dezerty alebo na pečenie. Lepší je tučný tvaroh ako nízkotučný, ten má tendenciu ľahšie sa zraziť.

Biely jogurt

Z hľadiska chuti môžeme jogurtom veľmi dobre nahradiť crème fraîche. Je však oveľa tekutejší a v teplých jedlách sa zráža.

Vegánske alternatívy

Crème fraîche sa dá do istej miery nahradiť aj vegánskymi alternatívami. Napríklad sójovým jogurtom, do ktorého dáme pár kvapiek citrónovej šťavy. Je však redší a vhodný len pre studené pokrmy, lebo po zahriatí sa zráža.

Lepšou alternatívou je rastlinná šľahačka – existuje niekoľko druhov, vhodná nie je ryžová šľahačka. Ostatné možno použiť do teplých aj do studených jedál.



ANKETA: Ochutnali ste niekedy crème fraîche?

100,0%



0,0%







Diskusia k článku







 



TOPlist