Fedor Malík:
Polievka Petra Veľkého

Fedor Malík, 4. júna 2013     2 minúty čítania

Pán Boh urobil poriadok i v Malých Karpatoch. Ten „poriadok“ sa týka húb a vinohradov. V neďalekých lesoch obrátených na západ, na Záhorí, rastú huby ako „huby po daždi“.


Foto: Pravda

V tých našich, v okolí Modry a Pezinka, je húb pomenej. Pre vinohradníka je to dobré. Ak huby nie sú v lesoch, nešarapatia ani vo vinici. Žiadna múčnatka, žiadna peronospóra. Neznamená to však, že vinár huby nezbiera a nepapá. Naopak, poznám veľa hubárov, ktorí sú i dobrí vínohospodári. Keď však vypukne hubárska sezóna, radšej sú vo vinici. Nuž a huby si potom kúpia v obchode.

Napríklad také šampiňóny. „Rastú“ po celý rok, môžete si ich pripraviť i v januári. Najradšej z nich mám polievku. Polievku Petra Veľkého. Varievam ju podľa receptu kuchára Nikolaja Sudaruškina. Jej príprava je však trochu prácna. Stačí štvrť kila šampiňónov. Pokrájajte ich na plátky, povarte v mlieku a pomeľte ich. Potom si z múky a mäsového vývaru pripravte bešamel. Doň pridajte mleté huby, žĺtok rozmixovaný so šľahačkou a zalejte to opäť vývarom...

Do polievky však patria i malé knedličky. Pripravíte si ich deň vopred z mletého mäsa, dvoch lyžíc hustého palacinkového cesta a bielka rozšľahaného so šľahačkou. Do masy pridáte posekanú pažítku, soľ a korenie. Hmotu uložíte cez noc do chladničky a na druhý deň z nej vyvaľkáte guľôčky. Uvaríte ich vo vode a potom ich vložíte do vriacej šampiňónovej polievky.

ÜTú dochutíte muškátovým orieškom a do čaše si nalejete Muškát žltý od Jarka Ostrožoviča...



Diskusia k článku

hubata
Šampiňóny boli chutné iba dovtedy, kým rástli na lúkach kde sa predtým pásli kravy. Nemáme kravy, máme len šampiňóny z "veľkochovu" ktoré chutia tak ako všetko čo sa robí priemyselne, bez lásky, len pre peniaze: nijako.






 



TOPlist