Fedor Malík:
Plavba Stredomorím

Fedor Malík, 12. júla 2011     2 minúty čítania

Dovolenkovať nemusíte len na Madagaskare, Sicílii, Islande.


Foto: Pravda - Robert Hüttner

Fedor Malík


Dovolenkovať sa dá aj doma. Dovolenky môžu byť dlhé i krátke. Ja som sa rozhodol pre krátku domácu dovolenku. Bol som dva dni medzi potomkami drotárov, bol som v Turzovke. Iný kraj, iní ľudia. Cítil som sa tam dobre.

Kraj je to krištáľovo krásny a človečenstvo je tam úprimné. Nuž a gastronómia? Tá domáca, originálna sa akosi vytráca a ľudia objavujú vône a chute svetovej kuchyne... i svetového pitia. Borovičky sa pije čoraz menej a vína čoraz viac. Pozri recepty na Dobroty z dovolenky Dnes sú tu ľudia, ktorí na tento božský nápoj nedajú dopustiť. Kvôli nim som vlastne na Kysuce cestoval. Marcel, majiteľ reštaurácie v centre Turzovky, zorganizoval gastronomický večer nazvaný Plavba Stredomorím.

Podávali sa izraelské, grécke, turecké, talianske, španielske, francúzske i chorvátske jedlá a nalievali sa slovenské vína. Najdlhšie sme pobudli v Taliansku. Podával sa poľovnícky králik s drahou hľuzovkou a parmezánovými gnocchami.

Janouškov barikový Cabernet Sauvignon 2006 a Malíkov Sahral noir 2009 boli králikovi viac ako rovnocenní partneri. Takmer všetci účastníci večera boli nadšení. Len dvaja to dlhé degustačné „trápenie“ nezvládli.

Po štyroch hodinách „plavby“ rezignovali. Objednali si krígeľ piva. Trochu sa ma to dotklo. Majestát vína sa otriasol. Taktne som tej dvojici odporučil, aby išli radšej do kina.




Diskusia k článku

kuchticka
Pan Malik, to je pravda, ze kazdy nema trpezlivost pri ceremonialnej dlhej degustacii. Zrejme neboli skutocni milovnici vina a rovnako mizerni znalci dobreho vina, takze nie je skoda, ze to vzdali. Mozna, ze jea bych tiez nevydrzala i ked mam vino velmi rada. Poznam trojicu bratov zo Znojma, ktori vinu rozumeju a jeden z nich ma svoju pivnicku a vinohrad. Ten dokaze o vine recnit a vysvetlovat vlastnosti kazdeho druhu vina, ten by bol dobry degustator podla vasho vkusu.
vcelka
Dobré víno je supervec. Ale všetko má mať svoje proporcie. Štyri hodiny netrvá ani jeden blok na konferencii, to je jednoducho unavujúce.
kuchtilka9
ked mas dobru spolocnost, jedlo a dobre vino styri hodiny nie je vela....ale netreba but z tych dvoch smutny..... ved sa to aj hovori co clovek to ina chut...... nie vsetci sme vinkovy a to treba tiez respektovat!!!






 



TOPlist