Foto: Pravda - Robert Hüttner
Fedor Malík
Kraj je to krištáľovo krásny a človečenstvo je tam úprimné. Nuž a gastronómia? Tá domáca, originálna sa akosi vytráca a ľudia objavujú vône a chute svetovej kuchyne... i svetového pitia. Borovičky sa pije čoraz menej a vína čoraz viac. Pozri recepty na Dobroty z dovolenky Dnes sú tu ľudia, ktorí na tento božský nápoj nedajú dopustiť. Kvôli nim som vlastne na Kysuce cestoval. Marcel, majiteľ reštaurácie v centre Turzovky, zorganizoval gastronomický večer nazvaný Plavba Stredomorím.
Podávali sa izraelské, grécke, turecké, talianske, španielske, francúzske i chorvátske jedlá a nalievali sa slovenské vína. Najdlhšie sme pobudli v Taliansku. Podával sa poľovnícky králik s drahou hľuzovkou a parmezánovými gnocchami.
Janouškov barikový Cabernet Sauvignon 2006 a Malíkov Sahral noir 2009 boli králikovi viac ako rovnocenní partneri. Takmer všetci účastníci večera boli nadšení. Len dvaja to dlhé degustačné „trápenie“ nezvládli.
Po štyroch hodinách „plavby“ rezignovali. Objednali si krígeľ piva. Trochu sa ma to dotklo. Majestát vína sa otriasol. Taktne som tej dvojici odporučil, aby išli radšej do kina.
Diskusia k článku