Fedor Malík:
Pečená hus, ružový burčiak

Fedor Malík, 9. októbra 2012     2 minúty čítania

V piatok poobede sa konečne spoza tmavých mrakov na oblohe vydralo slnko.


Foto: Pravda - Robert Hüttner

Fedor Malík


Hneď bolo veselšie. Uškrnul sa aj náš Ľudevít z carrarského mramoru. Ľudia sa začali trúsiť mestom. Boli vyhladovaní a oňuchávali stánky.

Načo vraj obedovať, keď si „pošmáknem“ na modranskom vinobraní. Od kaplnky až po Hornú bránu bolo stánkov ako maku. Pozri recepty na tému Husacie a kačacie hody Všetky ponúkali dobroty dnešného sveta. Slinky sa zbiehali a nedalo sa odolať. Prím tohto roku hrala „cigánska“. V bravčovej i hydinovej podobe. Bola veľká a nestála veľa. Toľko ako liter nedôveryhodného burčiaka.

Mohli ste ju dostať s horčicou, kečupom, kôpkou restovanej cibule. To všetko vo veľkej žemli... Hitom číslo dva bol grilovaný oštiepok s brusnicami. A potom varená kukurica, grilované prasa, vysmážané ryby, divinový guláš, horúce podplamenníky a škoricový trdelník. Nie originálny skalický.

Nuž a lokše. Také i onaké. Omastená lokša za 80 centov! Ľudia ich jedli „len tak“. Bez husaciny, bez kačaciny. Táto tradičná špecialita bola tohto roku akosi v defenzíve...

Našiel som však „svoj“ stánok. Husacie prsia i stehná boli do zlata vypečené, teplé a chrumkavé. Nemali chyby–chybičky. Požiadal som o dve uhorky, baraní roh, suchú lokšu a predstavte si... ja... aj o dve deci burčiaka!

Naliali mi ružový. Dobre čítate. Ružový burčiak. Starí vinohradníci a vinári sa museli v hrobe obracať. Žijeme však inú dobu, iný čas. Zvykneme si aj na ružové čudo...




Diskusia k článku

hubata
Mne príde ako cudzia surovina v cigánskej pečienke aj kapusta alebo kečup. Cigánska musí voňať od toho že sa na noc namočila do mlieka a vypražila na kvalitnej masti. Určite nebola z kuraciny. Veľká vodová žemľa sa namočila do voňavej masti. Tolerovala sa len horčica alebo baraní roh........
dominika118
Ten ružový som vyskúšala aj ja, v Pezinku. Dokonca bol o niečo drahší ako ostatné.






 



TOPlist