Fedor Malík:
Pasta s feniklom

Fedor Malík, 21. februára 2012     2 minúty čítania

V pondelok ráno som si dlhšie pospal.


Foto: Pravda - Robert Hüttner

Fedor Malík


Striedmo som sa naraňajkoval a v záhrade som postrihal časť pergoly. Hodinu pred obedom mi začalo škvŕkať v žalúdku.

Do obchodu som prišiel tak akurát. Predavačky práve vykladali čerstvý taliansky fenikel. Usmieval sa na mňa a náramne zavoňal. Pozri Recepty na tému Kúzelné jedlá z cestovín Anízovo–kôprová aróma ma príjemne pošteklila v nose. Okamžite som sa rozhodol. Na obed bude dusený fenikel s cestovinou! Vybral som si tajomné ligúrske „penne ricce“.

Vyzerali ako zakrútené krátke makaróny a boli tak trochu podobné našim frkacúľom, gágoríkom. Fenikel som doma nakrájal na rezance, krátko povaril v osolenej vode a napokon opiekol na olivovom oleji dozlata.

Cestovina sa varila krátko. Precedil som ju, opláchol v studenej vode a pridal som do nej fenikel. Zľahka som ich premiešal, dochutil bazalkou a pokvapkal hroznovým olejom. Tiež talianskym. Vrch porcie som posypal strúhaným čedarom.

Anglickým a tvrdým. Náramne to voňalo a chutilo to príjemne horkasto. Navyše to bolo i zdravé. Fenikel je pochúťka i liek. Uvoľňuje vetry, znižuje vysoký krvný tlak, podporuje imunitný systém a likviduje vo vašom tele i tie prekliate voľné radikály...




Diskusia k článku

klekipetra
Prečo by som mala nie doma robené a zamúčené cestoviny prepláchnuť vodou??
Ak preto, aby sa nelepili, tak to sa nebudú, ak ich dva-tri krát premiešam, ak pridám pár kvapiek najobyčajnejšieho oleja, ak ich nerozváram. ale ostanú "al dente"
kuchticka
Ja bych fenikel nakrajala na tenke tycinky a rychle chvilu opiekla na panvici s trochou olive oil a bola by to tiez pochutka. Varenim straca na hodnote.
hubata
Fenikel jem vtedy keď je jeho sezóna v záhrade. Lenže ten zo záhrady je strašne aromatický, stačí pár kúskov z neho. Tento dovezený v zime bohvie z akého skleníka plný éčiek a hnojiva ma zasa nepriťahuje. Takže keď dostanem chuť na cestoviny zostanem asi pri mojich orechových slížoch.
chorvatka
Fenykel je zimna zelenina, velmi dobra priloha k morskym rybam. Bulvy osupem ako zemiaky, nakrajam na 1 cm platky. V kuchte rozpustim trosku masla s olejom, rozlozim vejarovito fenykel, osolim, pridam drveny koriander, a cierne korenie; navrch polozim zelené stonkyfenykla a zalejem poharom vody a stavou z 1 citrona; vari sa 6 az 8 min; Chuti teplé i studené...ale do cestoviny by som asi nedavala.






 



TOPlist