Foto: Pravda - Robert Hüttner
Fedor Malík
Do obchodu som prišiel tak akurát. Predavačky práve vykladali čerstvý taliansky fenikel. Usmieval sa na mňa a náramne zavoňal. Pozri Recepty na tému Kúzelné jedlá z cestovín Anízovo–kôprová aróma ma príjemne pošteklila v nose. Okamžite som sa rozhodol. Na obed bude dusený fenikel s cestovinou! Vybral som si tajomné ligúrske „penne ricce“.
Vyzerali ako zakrútené krátke makaróny a boli tak trochu podobné našim frkacúľom, gágoríkom. Fenikel som doma nakrájal na rezance, krátko povaril v osolenej vode a napokon opiekol na olivovom oleji dozlata.
Cestovina sa varila krátko. Precedil som ju, opláchol v studenej vode a pridal som do nej fenikel. Zľahka som ich premiešal, dochutil bazalkou a pokvapkal hroznovým olejom. Tiež talianskym. Vrch porcie som posypal strúhaným čedarom.
Anglickým a tvrdým. Náramne to voňalo a chutilo to príjemne horkasto. Navyše to bolo i zdravé. Fenikel je pochúťka i liek. Uvoľňuje vetry, znižuje vysoký krvný tlak, podporuje imunitný systém a likviduje vo vašom tele i tie prekliate voľné radikály...
Ak preto, aby sa nelepili, tak to sa nebudú, ak ich dva-tri krát premiešam, ak pridám pár kvapiek najobyčajnejšieho oleja, ak ich nerozváram. ale ostanú "al dente"