Oplatí sa navštíviť:
Dva chutné zážitky na jednom námestí v Spišskej Sobote

Jarmila Horváthová, mesačník Varecha, 13. augusta 2022     3 minúty čítania

Malebné námestie v Poprade–Spišskej Sobote patrí medzi najkrajšie u nás. Má ešte jednu zvláštnosť. Doslova pár metrov od seba sa nachádzajú dve z najlepších reštaurácií Slovenska.



Víno & Tapas v Poprade-Spišskej Sobote
Foto: Archív reštaurácie Víno & Tapas


Víno & Tapas

Víno & Tapas je útulná rodinná a šéfkuchárska reštaurácia v jednom z dvorov na peknom spišskosobotskom námestí. Rodinná znamená, že patrí manželom Sisákovcom a Zuzana Sisáková je aj šéfkuchárkou a dušou kuchyne. Reštaurácia ponúka obedový a večerný servis, počas obeda je to obedové menu a večer je na rade degustačné niekoľkochodové menu zo sezónnych surovín. To znamená, že tu nie je klasický jedálny lístok, tak ako to v podnikoch, ktoré sú zamerané na fine dinning, býva.



Foto: Jarmila Horváthová

Na obed môžete prísť aj z „ulice“, miesto na večer si treba rezervovať, opäť tak, ako je to pravidlom aj v zahraničí v tomto type reštaurácií. Keďže podnik je aj obľúbeným miestom konania rôznych osláv a stretnutí, je lepšie si vopred zavolať, aby ste sem nešli zbytočne. Okrem výborného jedla, ktoré tu Zuzana Sisáková pripravuje, si tu možno pravidelne vychutnať aj kuchyňu najlepších európskych šéfkuchárok – hosťujú tu v rámci projektu LadyChef, keď robia spolu s majiteľkou tzv. menu štyroch rúk.

Doma u nás by Gabo Kocák



Interiér reštaurácie Doma u nás by Gabo Kocák v Poprade-Spišskej Sobote
Foto: Archív reštaurácie Doma u nás by Gabo Kocák


Reštaurácia, ktorá nesie v názve meno známeho kuchára a šéfa kuchyne, sa nachádza presne oproti Víno & Tapas, stačí prejsť cez námestie. V krásne zrekonštruovanom historickom dome je kaviareň, reštaurácia a ponúkajú aj ubytovanie. Kaviareň je otvorená denne, reštaurácia od štvrtka do nedele.

Interiér je členený na niekoľko miestností, takže hosťom poskytuje dostatok súkromia, v každej je len zopár stolov. Dizajn má škandinávsky šmrnc, dominujú čisté línie a prírodné materiály.



Foto: Jarmila Horváthová

Jedálny lístok je stručný, prehľadný, zostavený z lokálnych a sezónnych surovín. Pri jeho zostavovaní Gabo Kocák ctí tradície a sleduje ročné obdobia. Od štvrtka do nedele sem možno prísť na obed, večeru, ale aj počas dňa a vybrať si klasicky z jedálneho lístka. Alebo možno vyskúšať prierez toho najlepšieho v 5–chodovom degustačnom menu. To je potrebné objednať si 24 hodín vopred, keďže príprava jedál na najvyššej gastronomickej úrovni si vyžaduje veľa času.





Diskusia k článku







 



TOPlist