
Foto: Shutterstock
1. Šupky do vývaru
Šupky cukety sú plné vlákniny a živín. Ak ich nechcete dávať do pripravovaných pokrmov, uchovajte ich v mrazničke a neskôr pridajte do domáceho zeleninového vývaru. Dodajú mu jemne orieškovú chuť a zvýšia jeho výživovú hodnotu.2. Semienka ako chrumkavý snack
Cuketové semienka sa dajú opiecť rovnako ako tekvicové. Vyberte ich lyžicou, umyte, osušte a opečte na suchej panvici so štipkou soli, korením alebo bylinkami. Skvelý snack na popoludnie alebo chrumkavý doplnok do šalátov si pripravíte podľa tohto videa:Zdroj: YouTube/@AModernHomestead
3. Stonky do smoothies
Ak sú zelené stonky cukety čerstvé, dajú sa použiť do smoothie spolu s banánom, jablkom a trochou vody.
Foto: Shutterstock
4. Vnútro na zahustenie
Mäkké vnútro cukety, ktoré často zostane po vydlabávaní (napríklad pri plnení cukety), nemusíte vyhadzovať. Rozmixujte ho a použite na zdravé zahustenie polievok, omáčok alebo aj cesta na placky.5. Kvety ako ozdoba aj pochúťka
Ak máte šťastie a natrafíte na cuketové kvety, nevyhadzujte ich. Sú jedlé, jemné a krásne. Môžete ich pridať do šalátov, ozdobiť nimi jedlo alebo ich jemne obaliť v cestíčku a opiecť ako delikátnu letnú chuťovku.Zdroj: YouTube/@TVLIPTOV
6. Tvrdé konce do polievky
Ani tvrdšie konce cukety, ktoré zvyčajne odkrajujeme, nemusia končiť v koši. Uložte ich do vrecka v mrazničke a raz za čas uvarte zo všetkých týchto zvyškov polievku.
Foto: Shutterstock
7. Šupky ako základ na pesto
Zo šupiek cukety môžete pripraviť výborné domáce pesto. Stačí ich rozmixovať s cesnakom, orechami, olejom a parmezánom. Vznikne krémová nátierka na chlieb alebo omáčka na cestoviny.8. Cuketový vývar pre rizoto
Ak varíte cuketu vo vode, vývar nevylievajte. Môžete ho použiť pri príprave talianskeho rizota na podlievanie, namiesto bežného vývaru.
Foto: Shutterstock
Diskusia k článku