Fedor Malík:
Novoročný tuniak

Fedor Malík, 8. januára 2013     2 minúty čítania

Je to už takmer päťdesiat rokov. S priateľmi sme sa vypravili stopom na Máchovo jazero.


Foto: Pravda


Ruksak bol plný tuniakových konzerv a modranského lesepsu. Postavili sme stan, založili oheň a schuti si zajedli. Dve konzervy s rybou ma zasýtili. Po hodine sa to však začalo. „Zdvihli sa vetry“ a mňa vyhodili zo stanu. Vtedy som si povedal, stráň sa v živote tuniaka...

Na desaťročia sa vytratil z môjho taniera. Až nedávno. Na Silvestra. Pristavil som sa v supermarkete v oddelení rýb a oči mi ťahalo na pult s konzervami. Dominoval tuniak. Atún en salsa de tomate, „tuna salad“ s mrkvičkou, hráškom, kukuricou, syrom, s kuskusom (!),... Tuniak španielsky, thajský, francúzsky, taliansky.

Do košíka som vložil „tonno al naturale“, tuniaka v slanomnáleve. Na Nový rok som bol už pred desiatou v kuchyni. Červenú, žltú i zelenú papriku som nakrájal na kocky a červenú cibuľu na plátky. Zmes som osolil, pridal štipku bieleho korenia, mletej rasce a veľa majoránu. Všetko som nakrátko podusil na oleji a na záver som na panvicu pridal kúsky tuniaka.

Novoročného tuniaka som si naložil na tanier a dzobkal ho vidličkou. Nalial som si Petríkov leseps z modranskej Kolébky. Pred trinástou hodinou som zapol televízor. Novoročný prejav prezidenta som si však už nevypočul.

História sa po polstoročí zopakovala. „Tuniakový efekt“ ma opäť vyhnal do prírody...





Diskusia k článku

hubata
Tuniak sa mi nezdá ani tak nebezpečný ako záhorácka fazuľovica so slížami .....
Vyskúšajte p. Malík!
turistka
Tieto tzv.diétne chyby vedia prekvapiť i tam, kde nemajú, ale vždy lepšie, keď to vyjde dole, ako hore :-)
molon
robím si to podobne, ale dám tam ešte aj rajčinu a namiesto majoránu, dám oregáno, ale to obaja isto vieme, že sa jedná o jednu a tú istú koreninu, len s iným názvom =:o)
...pri tom prejave by vám ten tuniak isto nechutil....
chorvatka
Tuniak udeny bola lacna pochutka môjho detstva. Odvtedy zboznujem ryby s vyraznou chutou a pachom ako makrely, udenace, sardinky, ktoré velmi casto pripravujem. Ale také skusnosti ako pan Fedor som s tuniakom v konzerve veru nezazila. nerobi to to cervené vino ? Skuste zapijat svetlym pivom, ale hlavne nie vodou, ved je to morska ryba.
vanilka111
ja zbožňujem tuniaka na akýkoľvek spôsob a som presvedčená,že rybka je v tom nevinne, zato už len označenie modranský leseps... a ten tam bol tiež obidva razy.. do tretice všetko dobré! tentokrát bez "lesepsu" :-)
medulienka122
Na Máchovo jazero mám aj ja trochu nie veľmi dobré spomienky, keď som tam bola s kamoškou s vtedajšou CKM (Cestovná kancelária mládeže), na rozlúčkovú večeru sme mali guláš, a keďže viem že na baranie mäso mám neznášanlivosť, pýtala som sa na to čašníka, z čoho je. Prisahal, že to nie je baranina. Mne sa to nezdalo, ale zjedla som ho. A ďalej už neviem, len toľko sa pamätám, že som celú niekoľkohodinovú cestu z Prahy do Košíc nevidela viac, ako podvaly z rýchlika cez ten "kukuč" na WC na ktorom sa normálne sedí :-)






 



TOPlist