Neplecha na plechu:
Ako zvládnuť vianočné pečenie s deťmi a nezblázniť sa

Jana Klimanová, 3. decembra 2022     5 minút čítania

Zapojte deti do predvianočného pečenia. Výsledok nebude dokonalý ani rýchly, ale verte, že na tieto chvíle raz budete všetci radi spomínať.



Foto: Shutterstock

Čaká vás vianočné upratovanie, deti vám skáču po hlave a vy neviete, odkiaľ začať… Nerobte si z Vianoc maratón. Upečte tento rok len tri druhy koláčikov a zamestnajte aj neposedných malých pomocníkov. Nevadí, že múka bude po celej kuchyni, nejaké to vajíčko skončí na zemi a ich výtvory nebudú dokonalé. Utešte sa heslom „bordel v bytě, šťastné dítě!“ a zachovajte pokoj, na spoločne strávený čas budete raz vy i vaše veľké deti s láskou spomínať. Napokon z toho môžu byť nezabudnuteľné Vianoce.

Pred pečením s deťmi sa vyzbrojte trpezlivosťou, zvyčajný čas na prípravu vynásobte dvoma a rátajte s tým, že na vianočnom stole nebudú reprezentatívne kúsky, ale čudné koláčiky od vášho Alexka alebo Elišky.

Malých pomocníkov môžete do vianočného pečenia zapojiť už od troch rokov. Keďže tí najmenší sa ešte nevedia sústrediť dlhší čas, pripravte si všetky suroviny a pomôcky vopred.

Nezabudnite na vykrajovačky a formičky, deťom môžete na túto príležitosť kúpiť alebo ušiť jednoduché zásterky, prípadne im oblečte staršie tričká po ockovi - nech majú pocit, že táto chvíľa je výnimočná.



Foto: Shutterstock

Pri pečení každý krok deťom, aj názorne, vysvetlite. Začnite jednoduchými receptami - stačia dva, tri. Napríklad medovníčky, linecké kolieska a vanilkové rožteky. Cesto pripravujte s deťmi, tak sa naučia, že sa skladá z múky, vajec, masla... Malé deti môžu nalievať mlieko alebo sypať múku do misy, staršie deti zvládnu preosiatie múky, krájanie masla či váženie ingrediencií.

Nechajte ich prejaviť sa

S vykrajovaním tuhšieho medovníkového cesta si deti hravo poradia. Ak sa rozhodnete pre linecké cesto - nechajte ho pred vykrajovaním dobre vychladiť, aby bolo tuhšie a pre deti vyvaľkajte trochu hrubšie pláty ako zvyčajne. Tvarovanie vanilkových rožtekov je pre detskú motoriku náročnejšie, ale drobci môžu cestom plniť formičky v tvare rožtekov. Pre každé dieťa je veľkou zábavou zlepovanie lineckých koliesok - dajte im k natieraniu džemu detský, obyčajný príborový alebo umelohmotný nôž.



Foto: Shutterstock

Najviac zo všetkého bude baviť vaše ratolesti zdobenie koláčikov. Deti majú rady farby a tvary, tak popustite uzdu ich fantázie - nechajte ich vytvoriť zopár divokých kúskov, napríklad s farebnými guľôčkami alebo cukrovou ryžou. Hotový výtvor upečte spolu s ostatnými koláčmi a doprajte drobcom aj okamžitú ochutnávku.

Dôležitá je bezpečnosť a atmosféra

  • Vyberte recept podľa veku a schopnosti dieťaťa.
  • Deti nenechávajte v kuchyni samé, odložte kuchynské nože a ostré predmety a čistiace prostriedky z ich blízkosti. Pozor na horúcu rúru a plechy, či horúcu čokoládu.
  • Na stôl dajte gumený obrus - ušetríte čas strávený upratovaním. Pripravte sa však na to, že bez následkov to nebude…
  • K pečeniu si pustite vianočné koledy alebo audio rozprávku. Prípadne poproste ocka, aby vám nejakú prečítal.
  • Vytvorte vianočnú atmosféru - ak máte krb, zakúrte v ňom, zapáľte sviečky.
  • Pripravte deťom nealko jablkový punč, pre seba pokojne aj s kvapkou rumu.
  • Ak sa na pečenie doma necítite, skúste spoločné pečenie detí organizované vo vašom okolí.


  • 3 overené recepty na vianočné koláčiky, pri ktorých môžu pomáhať aj deti:









    Diskusia k článku







     



    TOPlist