Nepatrí do koša:
Nevyhadzujte kôstku z avokáda, pomáha aj v boji s rakovinou

Jana Klimanová, 22. mája 2023     3 minúty čítania

Aj vás zaujíma len chutná dužina avokáda a kôstku vyhadzujete? Nerobte to, obsahuje množstvo látok cenných pre zdravie a dá sa zaujímavo využiť.



Foto: Shutterstock

V avokádovej kôstke sa nachádzajú okrem bohatej škály vitamínov a minerálov, najmä draslíka, aj zdravé tuky. Tukové molekuly s názvom avocatín B môžu podľa odborníkov dokonca eliminovať zdroj buniek leukémie.

Táto časť exotického ovocia, ktorá väčšinou končí v koši, obsahuje tiež antioxidanty, ktoré bojujú proti zápalom, podporujú imunitný systém a obranyschopnosť organizmu.

Nezanedbateľný je aj obsah vlákniny, na ktorú je avokádová kôstka skutočne bohatá.

Ako kôstku pripraviť na konzumáciu

Kôstky môžete rozpoliť a priamo vhodiť do mixéra, v ktorom pripravujete smoothie. Majú však horkastú chuť, preto ich kombinujte s banánom alebo medom.

Kôstky môžete tiež vysušiť v rúre pri nízkej teplote. Najskôr ich ošúpte, potom nakrájajte na menšie kúsky. Je v poriadku, keď sa avokádová kôstka zafarbí na oranžovo. Po usušení ich pomeľte v mixéri.



Foto: Shutterstock

Zmes môžete používať do smoothies, cereálií, jogurtov, pri pečení chleba, ale aj pridať do krémových polievok alebo šalátov.

Kôstka z avokáda
  • je bohatá na vitamíny a minerály a antioxidanty
  • je zdrojom vlákniny pre dobré trávenie
  • posilňuje imunitný systém
  • je prevenciou kardiovaskulárnych ochorení


  • Ozdoba príbytku

    Avokádovú kôstku môžete takisto zasadiť a pomerne rýchlo vypestovať krásny izbový kvet. Potrebujete k tomu štyri špáradlá, pohár vody a okenný parapet. Do kôstky zapichnite špáradlá tak, aby sa vďaka nim zachytila na okraji pohára a jej spodný, širší koniec ponorte do vody.



    Foto: Shutterstock

    Už o niekoľko dní vám na slnečnom mieste začnú rašiť korene a stonka. Keď bude mať stonka približne 15 cm, trochu ju zrežte a nechajte opäť dorásť do rovnakej dĺžky. Potom prichádza čas zasadiť avokádo do kvetináča.

    Pre rýchlu inšpiráciu, ako využiť kôstku avokáda, si pozrite aj video:



    Zdroj: Youtube, Creative Explained





    ANKETA: Už ste skúšali z avokádovej kôstky vypestovať rastlinu?

    52,6%



    47,4%







    Diskusia k článku







     



    TOPlist