Foto: Pravda
Fedor Malík
Tá práca okolo „šporheltu“ je jeho koníčkom. Akoby aj nie. Vyštudovaním je „potravinárskym“ doktorom. Doktorom vôní a chutí... Pozri recepty na tému Varíme a pečieme s pivom a k pivu S mojou sestrou nás navštevujú tak akurát. Dva razy do roka. A nezdržia sa dlho. Veď aj nemecká ryba na tretí deň smrdí... Boli u nás i nedávno. Krstili sme vnúčika Maxa a Fritz sa chcel „ukázať“.
Priniesol dve debničky nemeckého piva. Svetlé i tmavé, jačmenné i kvasinkové. Bolo z čoho vyberať. Koštovali sme pekne po poriadku. Nedopité fľašky Fritz „schosnoval“ pri sporáku. Pripravil nám pivovú polievku.
Pol kila chlebových kôrok zalial napred pivom, posypal kôrou z citróna, pridal trochu škorice, lyžičku vanilínového cukru, mletú rascu, dva klinčeky, cukor a maslo. Zmes sa varila pol hodiny, potom precedila do iného hrnca a keď zovrela, rozšľahali sa do nej tri vaječné žĺtky.
Bolo to chutné. Horúcu polievku sme sobášili so studeným pivom. Aby to nebolo také monotónne, slovenským. Bolo rovnako dobré ako to slávne bavorské...
Diskusia k článku