Nabudúce vyskúšajte:
Mäso tvrdé ako podošva? Už nikdy viac! S týmito trikmi sa bude rozplývať na jazyku

Jana Klimanová, 17. januára 2023     4 minúty čítania

Ako dosiahnuť, aby bolo varené či dusené mäso lahodne mäkučké? Poznáme pár spôsobov, ako mu pomôcť.



Foto: Shutterstock

Kúpili ste krásny kúsok mäsa, ale keď ste ho dali na panvicu, alebo dusiť do hrnca, nie a nie zmäknúť. Ako docieliť, aby nebolo tvdrošijne tuhé, ale naopak, lahodne mäkké? Pomôžu vám lacné ingrediencie, z ktorých väčšinu máte doma. Ich sila sa ukrýva v tom, že zjemnia väzby medzi svalovými vláknami. Pred prípravou urobte do mäsa jemné zárezy, čím takisto narušíte svalové vlákna.

1. Marináda




Foto: Shutterstock

Marinovanie mäsa sa nerobí len preto, aby malo lahodnú chuť, ale práve kvôli tomu, aby zmäklo. Základom marinád je olej, soľ, korenie a rôzne bylinky. Niekoľko hodín v marináde, v uzatvorenej nádobe bez prístupu vzduchu, pomôže mäsu k jeho zmäknutiu.





Diskusia k článku

hannes
Do väčšej plytkej misy dám mäso a zalejem ho vodkou tak, aby bolo akurát zakryté. Nechám to tak asi dve hodinky. Spravidla tak robím s hovädzím, ale občas aj so svinkou.
1x sracz
chemik
S tou kovovou lžicí je to samozřejmě jen tradovaný vtip - když změkne lžička je maso určitě měkk. Ale postrádal jsem tu opravdu dobře fungující naložení do jogurtu, případně okořeněného, protože kyselina mléčná neposouvá chuť jako ocet.






 



TOPlist