Foto: Shutterstock
Ak sa žemľové knedle, ktoré chystáte ako prílohu ku gulášu či mäsku s omáčkou, začnú pri varení rozpadávať, veľa sa už zachrániť nedá. Využiť sa síce, ako vám prezradíme v závere článku, ešte dajú, len trocha v inej podobe. Preto je dobré poznať dôvody, pre ktoré sa knedle pri varení môžu rozpadnúť a aj to, ako sa tomu vyhnúť.
1. Príliš "mokré" cesto
Jednou z chýb, ktorú ste možno urobili je, že v ceste bolo veľa tekutiny. Dodržiavajte preto recept a nepoužívajte do cesta príliš veľa mlieka. Podobne je to aj so zemiakovými knedľami – po nastrúhaní by ste zo zemiakov mali dobre vytlačiť prebytočnú tekutinu.Aby ste mali istotu, že konzistencia pripraveného cesta je správna, vložte do vody najprv jednu vytvarovanú menšiu knedličku. Keď sa začne rozpadať, treba cesto zahustiť.
2. Použili ste čerstvé žemle alebo chlieb
Do cesta na knedle treba používať pečivo alebo chlieb minimálne z predošlého dňa. Čerstvý chlieb neabsorbuje tak dobre vlhkosť z cesta než to staršie.Foto: Shutterstock
3. Varenie pri vysokej teplote
Toto je asi najčastejšia chyba, ktorá spôsobí, že sa knedle pri varení rozpadnú. Voda by mala síce zovrieť, ale potom treba teplotu stíšiť a voda by nemala pri ich príprave vrieť. To platí nielen pri žemľových knedliach, ale aj pri ovocných knedličkách. Vždy sa uistite, že používate dostatočne veľký hrniec a že knedle majú dostatok priestoru na "plávanie".Foto: Shutterstock
Najlepší spôsob, ako pripraviť pevné knedle, je uvariť ich v pare na naparovacej podložke. Dôležité je, aby nedošlo ku kontaktu knedlí s vriacou vodou v hrnci.
Čo s rozpadnutou knedľou?
Ak sa knedle začnú vo vode rozpadávať, už z nich klasické guľaté, žiaľ neurobíte. To však neznamená, že ich musíte vyhodiť.Obsah hrnca opatrne prelejte do sita, sceďte a nechajte dobre odkvapkať. Rozpadnuté knedle môžete ešte aj natrhať vidličkou. Zmes okoreňte podľa vlastnej chuti a osmažte na opraženej slaninke. Podávajte napríklad so šalátom, alebo ako prílohu k mäsu.
Foto: Shutterstock
Ďalšou možnosťou je uvarené scedené knedle, z ktorých ešte opatrne vytlačíte prebytočnú vodu, vložiť do vymastenej zapekacej misy (pridať môžete aj nakrájanú šunku, či zeleninu), posypať nastrúhaným syrom a dať na desať minút zapiecť do vyhriatej rúry. Podávajte so šalátom.
Diskusia k článku