Na pizzu i koláče:
Aj kysnuté cesto si môžete zamraziť do zásoby. Treba však dodržať jednu dôležitú zásadu

Jarmila Horváthová, dnes 06:00     4 minúty čítania

Zamiesili ste priveľa cesta? Môžete ho odložiť do mrazničky na neskôr. Ešte predtým by ste však mali vedieť jednu zásadnú vec...



Foto: Shutterstock

Mraznička je výborný pomocník, ak chceme predĺžiť trvanlivosť potravín. Mraziť sa dajú dokonca aj veci, o ktorých to málokto vie. Napríklad kysnuté cesto.

Je to praktické riešenie, ak ste zamiesili priveľa cesta na pizzu či koláče, ale aj dobrý spôsob, ako si cesto plánovane urobiť do zásoby a potom ho vytiahnuť keď potrebujete, pretože nie vždy je čas zamiesiť čerstvé. Mrazenie kysnutého cesta je v podstate jednoduché, treba si dať pozor len na jednu vec...

Zmrazenie vcelku

Kysnuté cesto sa dá zmraziť dvoma spôsobmi. Pri obidvoch však treba dodržať hlavnú zásadu – cesto môžete dať zmraziť dobre vymiesené, ale ešte predtým, než nakysne. Z nakysnutého cesta by ste mali po rozmrazení blato a bolo by nepoužiteľné.

Najlepšie je spracované cesto rozdeliť na jednotlivé bochníky – ak ide o cesto na pizzu. Ak ide o cesto napríklad na kysnutý koláč, to nechať vcelku. Cesto treba pred zmrazením dobre vzduchotesne zabaliť, aby nevyschlo – každú porciu do potravinovej fólie a potom do vrecka určeného na mrazenie alebo do uzatvárateľnej plastovej nádoby.

Odporúčaná doba, koľko môže byť cesto v mrazničke, sú tri mesiace. Nevýhodou trochu je, že takto zmrazené cesto nemôžeme vybrať spontánne – hurá ideme piecť.



Foto: Shutterstock

Treba ho nechať rozmraziť v zakrytej nádobe, najlepšie cez noc v chladničke. Vtedy aj začne pomaly kysnúť, takže na druhý deň ho možno použiť, ako čerstvo vypracované a vykysnuté cesto. Prípadne ho môžete z chladničky vybrať hodinu pred použitím.

Je tiež dobré vedieť, že čím dlhšie je cesto v mrazničke, tým pomalšie bude rozmrazené kysnúť, takže potrebuje dlhší čas na kysnutie ako čerstvo vypracované cesto.

Zmrazenie v porciách

Ak sa vám zdá rozmrazovanie cez noc zdĺhavé, v prípade cesta určeného na pizzu môžete vypracované, ale nevykysnuté cesto rozvaľkať na pizze a tie dať mraziť. Samozrejme, jednotlivé kusy treba od seba oddeliť vrstvami napríklad papiera na pečenie, aby ste ich mohli vybrať z mrazničky samostatne.



Foto: Shutterstock

Takúto pizzu môžete dať piecť aj mrazenú a nevykysnutú, stačí ju mrazenú obložiť čím chcete a dať piecť na najvyššiu teplotu. V rúre počas pečenia trochu nakysne, samozrejme že nie tak, ako by cesto pomaly kyslo cez noc v chladničke, ale určite bude chrumkavé. Výhodou je, že pizzu budete mať pripravenú bez námahy a doslova za pár minút.

Čo s už vykysnutým cestom

Ak vám z nejakého dôvodu zostalo už vykysnuté cesto, to, ako sme spomínali do mrazničky nepatrí. Môžete ho mať prikryté v chladničke 1-2 dni a potom ho treba spracovať.



Foto: TV Varecha

Do mrazničky môžete dať potom hotové upečené a vychladnuté koláče, ak sú také, že im mráz neublíži. V zásade koláče z kysnutého cesta znášajú mrazenie dobre – napríklad buchty, osie hniezda ale aj koláče na plech obložené ovocím sú po rozmrazení ako čerstvé.





ANKETA: Súhlasíte s tým, že ananás na klasickú pizzu nepatrí?

41,7%



58,3%







Diskusia k článku







 



TOPlist