Foto: Pravda
Fedor Malík
V jeho povahe sa pečatili arogantné boľševické a „nafúkané“ statkárske maniere. Mal to ťažké. Bol však bystrý. S ľahkosťou zmaturoval a na „hnojarine“ v Nitre sa flákal. Pozri Recepty na tému Silvestrovské pohostenie Diplom dostal až po desiatich rokoch. „Vojne“ sa vyhol a potom mu zasvietila zelená. Načierno podnikal a vozil sa v tom najkrajšom aute v okolí. V päťdesiatke ho dostihla nežná revolúcia.
Po matke reštituoval dve stovky hektárov trnavskej černozeme. Pôdu výhodne popredal a prenajal. Žil si ako prasa v žite... Žranice, pijatiky, oslavy. Tie najpompéznejšie boli na Silvestra. Vždy bola zakáľačka.
Zabila sa tá najkrajšia sviňa a o hodinku mal už každý hosť na tanieri Silvestrovu špecialitu. Mozočkovú praženicu. Ešte teplý mozog, miecha, opražená cibuľka, vajcia z domáceho chovu.
A k tomu chrumkavý chlieb a feferónkové uhorky. Pri prvých dvoch hltoch sa museli trochu premáhať, potom to však bola paráda. V posledný deň roka do tej dedinky blízko Trnavy chodím už roky.
Pôjdem tam aj zajtra, v sobotu. A prinesiem so sebou i kvapalné prekvapenie z našej rodinnej vinárskej firmy. Pred pár dňami sme degoržovali náš vlastný sekt. Je „extra brut“ a s tou mozočkovou praženicou sa bude ideálne kĺzať dolu jazykom..
to boli orgie v jedeni