Fedor Malík:
Mozočková praženica

Fedor Malík, 3. januára 2012     2 minúty čítania

Silvestrov otec bol policajt, matka pochádzala zo zámožnej agrárnickej rodiny.


Foto: Pravda

Fedor Malík


Silvester bol jedináčik. Otec ho chránil, mať rozmaznávala. Boli päťdesiate roky a čas bol búrlivý. Dieťa bolo medzi dvoma mlynskými kameňmi.

V jeho povahe sa pečatili arogantné boľševické a „nafúkané“ statkárske maniere. Mal to ťažké. Bol však bystrý. S ľahkosťou zmaturoval a na „hnojarine“ v Nitre sa flákal. Pozri Recepty na tému Silvestrovské pohostenie Diplom dostal až po desiatich rokoch. „Vojne“ sa vyhol a potom mu zasvietila zelená. Načierno podnikal a vozil sa v tom najkrajšom aute v okolí. V päťdesiatke ho dostihla nežná revolúcia.

Po matke reštituoval dve stovky hektárov trnavskej černozeme. Pôdu výhodne popredal a prenajal. Žil si ako prasa v žite... Žranice, pijatiky, oslavy. Tie najpompéznejšie boli na Silvestra. Vždy bola zakáľačka.

Zabila sa tá najkrajšia sviňa a o hodinku mal už každý hosť na tanieri Silvestrovu špecialitu. Mozočkovú praženicu. Ešte teplý mozog, miecha, opražená cibuľka, vajcia z domáceho chovu.

A k tomu chrumkavý chlieb a feferónkové uhorky. Pri prvých dvoch hltoch sa museli trochu premáhať, potom to však bola paráda. V posledný deň roka do tej dedinky blízko Trnavy chodím už roky.

Pôjdem tam aj zajtra, v sobotu. A prinesiem so sebou i kvapalné prekvapenie z našej rodinnej vinárskej firmy. Pred pár dňami sme degoržovali náš vlastný sekt. Je „extra brut“ a s tou mozočkovou praženicou sa bude ideálne kĺzať dolu jazykom..




Diskusia k článku

kuchticka
O tu mozockovu bych nestala vobec, ale to bublinkove bych neohrdla. Tak na zdravie pan Malik!!!. Moje bublinkove je stale v chladnicke, nebola nalada ani cas ho otvorit.
anura
No veru by som si dala takú mozočkovú praženicu, veď som na nej "vyrástla", ked som bola malá, tak zabijačka bola každý rok, pán Malík, pripomenuli ste mi mladosť, ďakujem
tinca
moja mamina to často robila, síce z kúpeného mozočku, ale mali sme to v obľube
elekra
To teda bola dobrota! Veru by som si dala, aj praženicu aj extra-brut. Želám Vám krásny rok 2012.
tetuska
keď som bola malá, mozoček bol môj, praženicu mi robila mama, keď som vyrástla robila som si ju sama... mozoček bol môj...
vevajda
tu formulaciu "este teply mozog, miecha" by som asi vynechala ... inak to znie celkom mnamozne :)
arasidka
ne e ! Šecko nemosím.... any pajšl na smetane ne e ! Aj keď verím, že je to chutné, ale do mňa aby sa to nedostalo.
zdezda
arasidka, a ty nepoznáš karfiol ála mozoček??? veď karfiol aj pripomína tvarom mozog :-), ja robievam ten
arasidka
Zdezda,tAk to hej, to robievam.A keď sme už pri tom karfiole, tak najradšej mám karfiol na spôsob perkeltu so smotanou a prichutené majoránkou, k tomu klasické domáce trhance, alebo chutnú cestovinu.
ancovickacucoriedkova
Áno, to je ono ešte k tomu ladvinky - môže byť. Škoda, že EÚ nám všetko zakáže, !!! Kto nemá známych ani nemá šancu kúpiť mozočky, tak ako ja !
zvoncek
ja vnútornosti nemusím, ale ten vegetariánsky mozoček (karfiól alebo brokolica) mám veľmi rada a k tomu namiesto sektu pohár kefíru alebo acidka
slappo
no mamne v rodine mäsiara a ten chodil zabijat bol sikovny a nepil=perffektna praca,nosieval mozocky aj pri miskovani(gule)
to boli orgie v jedeni
kuchticka
@arasidka , s tymi mozockami, pajslami, drzkami sme na tom rovnako. Nic taketo som v zivote nejedla a NEMOHLA zjest. Zeleninove mozem vsetko, dobry rezen tiez, ale ani ladvinky NE.!!!
sjuzan
mňam na praženici s mozočku som ako dieťa vyrástla dala by som si
cuckasiska
@mariadra , vidim, ze si z BA, tak ti poradim: celkom urcite ho mava Orban vo svojich mäsiarstvach....teda ja chodim na Chalupkovu, tam ma aj vyrobnu a vidavam ich dost casto, tak snad budes mat stastie a dobru chut !






 



TOPlist