Foto: Pravda - Ivan Majerský
Fedor Malík
Potmehúdsky sa pousmial a cez plot mi podal balíček. Poťažkal som ho. Mal dobrého pol kila. „Je opucovaný a je to moravský štraser... žádny lítajúci potkan, najlepšé masko na nebesách“, po modransky prevravel. Pozri recepty na Nedeľný obed Poďakoval som sa, odložil holuba do chladničky a sadol som si k počítaču. V jeho pamäti bolo takmer stotisíc odkazov na jeho prípravu. Recept som „lepil“ dobré dve hodiny. Príprava posvätného vtáka starých Egypťanov mi dala riadne zabrať.
Napred som ho namočil na dve hodiny do plnotučného mlieka. Plátennou osuškou potom vyutieral a jeho vnútro starostlivo potrel soľou. K jeho hrdielku som vložil malé letné jabĺčko a pár jadier vlašských orechov. Potom som si pripravoval plnku.
Kocky z dvoch starých rožkov som pokvapkal čiernym pivom, polial roztaveným maslom, pridal za pol hrsti mladých orechov, lyžicu ďumbiera, dve rozšľahané vajcia, trochu soli, štipku korenia a posekanú petržlenovú vňať. Hustou a voňavou plnkou som naplnil „štrasera“ a zašil mu bruško.
Piekol som ho na masle, čiernom pive a mladých cibuľkách dobrú hodinu pri 180 oC. Tanier žiaril, slinky sa zbiehali. Holúbka som podával s hráškovým pyré a bielym chlebíkom. To tmavé bavorské som dopil a otvoril si ešte jednu fľašk
Diskusia k článku