Foto: Pravda - Robert Hüttner
Fedor Malík
My v Modre nie sme botanici a týmto darom prírody jednoducho hovoríme „vriťhadzalky“. Takýto názov som nenašiel ani na internete. Pozri recepty na tému Zavárame Ide o divoké mirabelky, na Morave tiež „prcalky“ a „kadlátka“, odborníkmi nazývané „myrobalány“. Korektný botanický názov v slovenčine je slivka višňoplodá... Ťažko si na tento názov zvyknem.
Desiatky rokov v chotári naše žlté, červené, fialové i čierne „vriťhadzalky“ zbieram a spracovávam do podoby ovocného želé alebo destilátu. Nazbierané ovocie opláchnem, pretriedim, pridám 2 – 3 zelené jablká, prilejem trochu vody, povarím a po vychladnutí prepasírujem.
Na chladnejšom mieste ponechám potom túto hustú kvapalnú zmes sedimentovať. S hadičkou stiahnem vrchnú číru vrstvu a na liter šťavy pridám 60 dag želírovacieho cukru a 2 – 3 g kyseliny citrónovej.
Ešte to všetko 10 – 15 minút povarím a plním do malých sklených pohárov. „Myrobalánové“ želé je na svete. Poteší vás v kuchyni pri príprave ovocných košíkov či ako studená nátierka a plnka do piškótovej torty.
A mirabelky sa vytrácajú takisto, ako i dlhé rady šípok, trniek, či košaté koruny agátu.
Ale veď z nich nikto nič nemal - ale až pribudnú ploty a parkoviská pre VIP, či iných návštevníkov - to bude už ináč sypať - niekomu!