Foto: Pravda - Robert Hüttner
Fedor Malík
I tí však veľa nemíňali.
Šanovali si eurá i žalúdok na budúci týždeň. Vinobranie bude v Pezinku... Gastronomická ponuka v Modre nebola na zahodenie. Pozri recepty na tému Slovensko na tanieri (1) Výber i kvalita našich špecialít sa z roka na rok zlepšujú. Žiadne staré zemiaky na haruľu, žiadna tvrdá kukurica, žiaden gunár na tanieri. Všetko bolo čerstvé, chutné, voňavé. Olej na panviciach sa pravidelne vymieňal a chlebík i pečivo boli čerstvé.
Len tých malokarpatských špecialít v stánkoch akosi nebolo. Chýbali mi scískanice, dubovské i budmerické, opatance, labanice, cmarance, dolky, strákoše, pajglíky, judáše, rozmary. Zase sa stala kdesi chyba. Objektívna. Budmerické kuchárky zostali doma. Boli tam totiž hody...
V ponurej nálade som vstúpil do starej mestskej radnice. Pani primátorka tam poriadala recepciu na počesť hostí vinobrania. Prešiel som sa okolo slávnostnej tabule a pookrial som.
Konečne naše špeciality – krumplové pagáčiky s kmínem, smatankový osúch s koprem, lokše s makem, štrúdle, jablkové koláče, kocúr v trúbe a zemiakové šúľance. Presne také isté, ako nám robila naša babka. Ručne a zo zemiakového cesta.
Orechy a mak sme si museli pomlieť sami a museli sme posýpku šanovať. U pani primátorky sa nešanovalo. Šúľance nebolo ani vidieť. Boli obalené makom a orechmi do nepoznania. Boli skvelé. Dúfam, že i o rok ma na recepciu znovu pozvú...
Diskusia k článku