Fedor Malík:
Modranské šúľance

Fedor Malík, 16. októbra 2012     2 minúty čítania

Ľudí na tohtoročnom modranskom vinobraní nebolo veľa.


Foto: Pravda - Robert Hüttner

Fedor Malík


V tom istom čase sa zber úrody oslavoval i v Rači. Väčšina Prešporákov tak zostala doma. Do Modry tak prišli len tí skalní.
I tí však veľa nemíňali.

Šanovali si eurá i žalúdok na budúci týždeň. Vinobranie bude v Pezinku... Gastronomická ponuka v Modre nebola na zahodenie. Pozri recepty na tému Slovensko na tanieri (1) Výber i kvalita našich špecialít sa z roka na rok zlepšujú. Žiadne staré zemiaky na haruľu, žiadna tvrdá kukurica, žiaden gunár na tanieri. Všetko bolo čerstvé, chutné, voňavé. Olej na panviciach sa pravidelne vymieňal a chlebík i pečivo boli čerstvé.

Len tých malokarpatských špecialít v stánkoch akosi nebolo. Chýbali mi scískanice, dubovské i budmerické, opatance, labanice, cmarance, dolky, strákoše, pajglíky, judáše, rozmary. Zase sa stala kdesi chyba. Objektívna. Budmerické kuchárky zostali doma. Boli tam totiž hody...

V ponurej nálade som vstúpil do starej mestskej radnice. Pani primátorka tam poriadala recepciu na počesť hostí vinobrania. Prešiel som sa okolo slávnostnej tabule a pookrial som.

Konečne naše špeciality – krumplové pagáčiky s kmínem, smatankový osúch s koprem, lokše s makem, štrúdle, jablkové koláče, kocúr v trúbe a zemiakové šúľance. Presne také isté, ako nám robila naša babka. Ručne a zo zemiakového cesta.

Orechy a mak sme si museli pomlieť sami a museli sme posýpku šanovať. U pani primátorky sa nešanovalo. Šúľance nebolo ani vidieť. Boli obalené makom a orechmi do nepoznania. Boli skvelé. Dúfam, že i o rok ma na recepciu znovu pozvú...




Diskusia k článku

malroxa
škoda, že tie dobroty boli iba na recepcii. Dobre sa to číta ale stále to nie je bežná ponuka v tradičných reštauráciach regiónu, mám pocit.
arasidka
Malroxa - máš pravdu, u nás , v našom mestečku bola istý čas otvorená predajňa, kde istá dobrá kuchárka piekla domáce buchty, tvarohovníky, makovníky, pagáče a podobné veci.Boli vynikajúce a veru sa aj dobre predávali. A ako to skončilo? Majitelia objektu sa vrátili späť k" starej dobrej tradícii nášho mesta" - znovu z predajni urobili praobyčajný výčap a dobré domáce buchty sa stratili.






 



TOPlist