Michaela Smolová:
Objaviteľka zabudnutých receptov

Jarmila Horváthová, mesačník Varecha, 2. februára 2023     5 minút čítania

Jedlo je dôležité, pripomína nám naše mamy a babky, prebúdza spomienky na spoločné stolovanie a rodinnú pohodu, ktoré si treba pestovať a uchovávať.



Foto: archív M. Smolovej

Príroda sa s nami niekedy vie pohrať. Napríklad keď sa súrodenci narodia s odstupom niekoľkých rokov v ten istý deň a ešte aj ich deti sa narodia takmer v tom istom čase. To je príbeh sestier Michaely a Kataríny, ktoré priaznivci pečenia poznajú ako Sisters Bakery, Narodeniny oslavujú v ten istý deň a to, že boli v rovnakom čase aj na materskej, malo veľmi prínosný efekt pre milovníkov pečenia a koláčikov.

Čo vzniklo z pár fotografií


Keďže v ich rodine sa vždy vypekalo, k pečeniu obe získali veľmi pozitívny vzťah. Staršia Michaela začala postupne na facebooku to, čo napiekla, aj zverejňovať. Jej koláčiky sa ľuďom veľmi páčili a mnohí si začali pýtať recepty. Najprv ich posielala v správach, ale keďže záujemcov pribúdalo, rozhodla sa urobiť vlastný web.

To je začiatok príbehu blogu Sisters Bakery. Michaela Smolová hovorí, že jeho cieľom je prinášať ľuďom radosť z vydareného pečenia, z vychutnávania dobrého jedla, ale chcú im ponúkať aj náhľad do minulosti prostredníctvom starých receptov, ktoré sa snažia zachraňovať.

So smiechom konštatuje, že ide „proti prúdu“, že je zástankyňa originálnych chutí a klasických kvalitných surovín, ktoré sa používali aj pred desaťročiami. Pred vanilínovým cukrom uprednostňuje vanilku, vyberá dobrú múku a kvalitnú čokoládu, maslo rozhodne uprednostňuje pred margarínom. Sestry nezaostávajú ani za trendmi, experimentujú aj s „modernými“ surovinami, hľadajú správne rovnováhy chutí a kalórií. Michaela pečie niekoľkokrát denne, a čo napečie a je dobré, nafotí, recept spíše a dá na blog.

„Vždy pre nás zostáva prvoradé pravidlo: musí to chutiť, výborne vyzerať a zároveň musí recept dokonale fungovať. Nápady čerpáme v tajných rodinných receptoch po našich babkách, v maminkinom úhľadne napísanom zošite receptov s červenými nadpismi, v starých aj novších kuchárskych knihách, na webe a aj vo vlastných hlavách,“ vysvetľuje.



Foto: archív M. Smolovej

Z receptov pre dcéru kniha


Najväčšie receptové skvosty vydala v knihách Takmer zabudnuté recepty a Takmer zabudnuté recepty 2. Ako hovorí, sú malými kronikami a albumami tých najlepších receptov, na ktoré by sa nemalo zabudnúť.

„Pri písaní blogu Sisters bakery mi raz zišlo na um spísať všetky naše rodinné a iné dobré recepty pre moju dcéru. Postupne sa táto idea nejako pretavila do toho, že som sa rozhodla urobiť knihu a potom ďalšiu. Sú v nej sladké a slané recepty, ktoré poznáme po babičkách, na ktoré sme možno už zabudli, ale ktoré si určite radi pripomenieme,“ vysvetľuje.

Pokračuje, že najväčšiu radosť jej robí, keď si niekto v knihe listuje a teší sa, že vidí recepty, ktoré robila aj jeho babka. „Keď si niekto knihu kúpi a potom mi napíše, ako som ho v spomienkach vrátila do detstva. A, samozrejme, keď ľuďom chutí to, čo si podľa mojich receptov napečú,“ vyznáva sa.

Pripravte si karamelové dezerty, ktoré osladia zimné dni a pozdvihnú náladu:






Diskusia k článku







 



TOPlist