Osobnosti:
Michaela Králiková – je šťastie, keď môžem robiť to, čo ma teší

Andrea Červenková, 29. mája 2013     5 minút čítania

Je finalistkou populárnej televíznej show MasterChef a minulú sobotu pokrstila v rámci tohtoročného Slovak Food Festivalu, ktorý sa konal na Bratislavskom hrade, svoju prvú kuchársku knihu. Krstným otcom sa stal šéfkuchár Jaroslav Židek.


Foto: Andrea Červenková


Poznáte Varechu?

Poznám a mám ju rada. Varecha bola odjakživa mojou obľúbenou stránkou a aj ňou zostala. Keď som ešte nevedela dobre variť a neimprovizovala som, chodila som sem po recepty. Väčšina môjho dnešného varenia a mojich receptov spočíva v tom, že si niečo pomením, pospájam, takže v súčasnosti sú recepty z Varechy pre mňa skôr len inšpiráciou.

Na Vareche máme mnoho začínajúcich kuchárov. Ako by ste im poradili, čo by mali robiť, aby sa stali úspešnými?

Moja rada je: nebáť sa skúšať. Aj ja som začínala všelijako, tiež mi mnoho vecí nevyšlo, pripálilo sa, zhorelo, ale nenechala som sa odradiť neúspechom, lebo práve ten vedie k napredovaniu. Takže treba experimentovať na svojej rodine, priateľoch, pýtať sa na ich názor. Ja som mala doma veľmi dobrých kritikov a možno to ma posunulo tak dopredu.

Kto vás prihlásil do súťaže MasterChef?

Prihlásila som sa sama, ale na základe popudu od mojej rodiny – môjho manžela a mamy. Všetci vedeli, že ja naozaj varenie milujem. Dlho som si odkladala svoje recepty pre prípad, že raz náhodou vydám knihu. Takže ma veľmi povzbudzovali, nech idem do toho a nech urobím niečo pre seba. Okrem toho, že som študovala dve vysoké školy, bola som na materskej dovolenke. Oni mi však povedali, že sa o všetko postarajú a mám ísť! Nakoniec to malo zmysel, ale bez dobrého rodinného zázemia by som to ani neurobila a ani nedosiahla taký úspech. Musela som im dôverovať – to bolo jediné, čo som vtedy mohla robiť.

Prezradíte nám niečo o vašej novej knižke s názvom Moje obľúbené recepty, ktorá vychádza v týchto dňoch?

Bolo mi spočiatku veľmi ľúto, že som nevyhrala v súťaži MasterChef prvú cenu, keďže jednou z odmien bolo práve vydanie kuchárskej knihy. Klamala by som, keby som povedala, že som nebola sklamaná. Nemám rada, keď niekto, kto nevyhrá povie, že je v pohode. Myslím, že človek víťazstvo očakáva. Súťaži som venovala dva mesiace svojho života a keď sme už boli vo finále len dvaja, tak má človek právo veriť, že vyhrá. Takže to trvalo pár dní, kým som to druhé miesto predýchala. No potom som si uvedomila, že som tiež víťazom, ak som sa dostala tak ďaleko. Mňa to veľmi posunulo. Navyše prišla ponuka na vydanie knihy, ktorá pôvodne mala byť úplne iná a mala byť menšia. Nakoniec mi vyšla knižka, ktorá obsahuje 7 kapitol každá so 17 receptami, čiže spolu 119 receptov. Kapitoly sú klasické: predjedlá, polievky, hlavné jedlá, bezmäsité jedlá, ryby, šaláty a dezerty. Ku každému z receptov je však nejaký tip, napríklad pri recepte na guacamole z avokáda radím ako spoznať zrelé avokádo alebo u rýb ako odlíšiť čerstvú rybu od starej. Pri každom recepte je tiež osobný príbeh, ktorý sa mi asociuje s týmto jedlom. Čiže nie je to len taká „suchá“ kuchárska kniha, ale je to niečo veľmi osobné. Podelila som sa v nej so svojimi čitateľmi trošku so svojim súkromím, takže dúfam, že sa to stretne s pozitívnou spätnou väzbou.

Aké máte ambície a plány do budúcnosti?

Aj keď som nikdy neštudovala kuchárske umenie, študovala som pôvodné jazyky a teológiu, povedala som si, že sa budem aj naďalej venovať kulinárstvu. Momentálne ma to veľmi baví a je šťastie pre človeka, keď môže robiť to, čo ho teší a veľmi si to užívam. Takže nerozmýšľam 10 rokov dopredu, rozmýšľam nad tým, čo robím teraz a žijem tým. Mať vlastnú reštauráciu je asi veľká ambícia, lebo to človeka fakt pohltí. Momentálne vyučujem varenie – vediem kurzy, aj učím súkromne. A rada by som vycestovala ešte niekam do zahraničia.




Diskusia k článku

zvoncek
Milá Michaela, blahoželám ku splnenému snu, pod akým Nickom si bola resp. si na Vareche?
alica
Gratulujem ti k uspechu,fandila som tebe:)
ledabolka
prajem splnenie vsetkych snov a pohodu v rodine aj pri "vareche"..:-)
francuzska1
@zvoncek , kedze miska ti neodpoveda, mozno ta uspokojim ja mojou odpovedou;-) nepamatam si presne pod akym nickom je na vareche, ale raz si pamatam, ze som ju objavila, ale recepty nemala pridane ziadne... predpokladam, ze ti islo o jej recepty;-)
Michaela, a tebe gratulujem, verim, ze o tu tvoju knizku bude zaujem;-)))!!! Vela zdravu a nech sa ti sny plnia;-)!!!






 



TOPlist