Medený kotlík, biela klobása

Fedor Malík, 27. júna 2017 o 04:00

Medený plech je „medený“ a klobása by mala byť hnedočervená. Nie je to však vždy tak.



Klobásy môžu byť i ružové, čierne i biele. Ostravským čiernym sa vyhýbam, biele bavorské mám však rád...

V Mníchove už takmer štyri desiatky rokov býva moja sestra, a tak som si akosi na bledú „smrteľnú“ tvár ich klobás zvykol. Dokonca som si ich obľúbil. Môj švagor Fritz ich pripravuje dvojako. Griluje ich alebo varí v medenom kotlíku. Tie „medené“ mi chutia lepšie. Keď ich horúce vytiahnete, voňajú a chrumkajú nevídane. Pojedáte ich s čiernym bavorským chlebom a hutne svetlým tamojším pivom. Najlepšie načapovaným a podávaným z litrového krígľa...

Bavorské gastroreminiscencie. Dnes nie je ťažké si ich zorganizovať i doma. Tie biele klobásky si môžete i ugrilovať a tú ponuku rozšíriť i o grilovanú zeleninu. Tak som urobil i ja u nás v záhrade. Všetko tu ladilo. Grilovala sa naša prvá letná zelenina. Mladé cukety, svieže baranie rohy, cukrový hrach, prvé cherry rajčinky. Varené i grilované biele klobásky, „celozrnná“ bavorská horčica, ešte teplý častovský i šenkvický ražný chlebík.

Deti pochlipkávali citrónovú limonádu s lipovým kvetom a medom, dospelým som „narazil“ súdok bavorského piva. Len svatko Janko sa mračil. Že on by to pivo rád zamenil za pohár nášho podchladeného modranského sektu. Vyhovel som mu a túto „antisavarinovskú“ kombináciu som oproboval i ja. Viete, že to nebolo na zahodenie?
Komentáre k článku:
  • kuchticka - fotkaKuchticka 27. júna 2017 o 06:59

    No takejto papanice bych sa taktiez rada zucastnila a modranskemu sektu dala taktiez prednost pred kryglom naplneneho chmeloveho moku.
    @zareaguj
  • používateľ nemá avatarZinnajdha 27. júna 2017 o 12:39

    Máme medený kotlík. Používame ho. Len som sa doposiaľ nedozvedela, akým pôsobením - prečo ? je jedlo pripravené v medenom lepšie než napr. v smaltovanom ...?
    @zareaguj
  • trogar - fotkaTrogar 29. júna 2017 o 12:09

    Proti gustu žiadny dišputát.Ale tvrdím ,že najlepšie klobásy sú tie naše "červené" zo Slovenska, hlavne zo západného od Nitry. Ak sú urobené s láskou a z kvalitných surovín+trošku maďarskej pikantnosti......
    No zbláznil by som sa
    @zareaguj
  • radox1 - fotkaRadox1 29. júna 2017 o 14:49

    u mna su ferari slovenske dolnozemske klbasy,najlepsie tie hrube.



    @zareaguj
  • kimlo - fotkaKimlo 29. júna 2017 o 18:34

    @Radox1 (29.6.2017 14:49)

    Ja som ich včera jedol, kolegyňa z práce pochádza z Nového Sadu, doniesla...
    @zareaguj
  • používateľ nemá avatarArnilka 30. júna 2017 o 06:57

    treba ochutnať oboje, sú úplne rozdielne i farebne, ale chuťovo skutočne vynikajúce.
    Neporovnávať rozdielne klobásy navzájom, ktoré sú odlišné chuťovo i farebne.
    pokiaľ ide o Bratwurst samotný - mňámiky mňááám :-)
    @zareaguj


Pridaj komentár k článku:
Táto funkcia je len pre prihlásených!

Pre pokračovanie sa prihláste svojou Varechovou prezývkou a svojim heslom:


alebo môžeš použiť:

Prihlásenie cez Facebook

Registrácia

Registrácia a používanie webu Varecha.sk je zadarmo.
Podmienky používania a ochrana osobných údajov


TOPlist