
Klobásy môžu byť i ružové, čierne i biele. Ostravským čiernym sa vyhýbam, biele bavorské mám však rád...
V Mníchove už takmer štyri desiatky rokov býva moja sestra, a tak som si akosi na bledú „smrteľnú“ tvár ich klobás zvykol. Dokonca som si ich obľúbil. Môj švagor Fritz ich pripravuje dvojako. Griluje ich alebo varí v medenom kotlíku. Tie „medené“ mi chutia lepšie. Keď ich horúce vytiahnete, voňajú a chrumkajú nevídane. Pojedáte ich s čiernym bavorským chlebom a hutne svetlým tamojším pivom. Najlepšie načapovaným a podávaným z litrového krígľa...
Bavorské gastroreminiscencie. Dnes nie je ťažké si ich zorganizovať i doma. Tie biele klobásky si môžete i ugrilovať a tú ponuku rozšíriť i o grilovanú zeleninu. Tak som urobil i ja u nás v záhrade. Všetko tu ladilo. Grilovala sa naša prvá letná zelenina. Mladé cukety, svieže baranie rohy, cukrový hrach, prvé cherry rajčinky. Varené i grilované biele klobásky, „celozrnná“ bavorská horčica, ešte teplý častovský i šenkvický ražný chlebík.
Deti pochlipkávali citrónovú limonádu s lipovým kvetom a medom, dospelým som „narazil“ súdok bavorského piva. Len svatko Janko sa mračil. Že on by to pivo rád zamenil za pohár nášho podchladeného modranského sektu. Vyhovel som mu a túto „antisavarinovskú“ kombináciu som oproboval i ja. Viete, že to nebolo na zahodenie?
No zbláznil by som sa
Ja som ich včera jedol, kolegyňa z práce pochádza z Nového Sadu, doniesla...
Neporovnávať rozdielne klobásy navzájom, ktoré sú odlišné chuťovo i farebne.
pokiaľ ide o Bratwurst samotný - mňámiky mňááám :-)