Fedor Malík:
Masový koláč

Fedor Malík, 27. júla 2011     2 minúty čítania

Neopravujte ma, prosím, prehlasované „ä“ do nadpisu nepatrí.


Foto: Pravda - Robert Hüttner

Fedor Malík


U nás v Modre totiž nepapáme mäso, nám chutí maso. Nuž a masový koláč je naša špecialita. Napriek tomu, že nie je na nej nič špeciálne. Pripravovali ho moje babky, pochutnávali si na ňom moji dedovia i prababky.

Jedna z nich pochádzala z Modry– Kráľovej a o tej sa vedelo, že lepší masový koláč pod Malými Karpatmi nikto nepripraví... Zhodou okolností aj Milan pochádza z modranskej Kráľovej. Pozri recepty na Najlepšie cestoviny Je to pracovitý, usilovný a tvrdý chlap. Pomaly ťahá na šesťdesiatku a dosiaľ nevie, čo je oddych, čo je dovolenka. Hodiny sedí za volantom a večer i v sobotu drie vo vinici. Len v nedeľu si dopraje trocha voľna. Doobeda ide na Služby Božie a potom na obed.

Manželka i dcéra sú zdatné kuchárky. Nesmú však v kuchyni vymýšľať. Na stole musí voňať tradícia. Žiadna „nouvelle cousine“. A neoplatí sa hlavu rodiny v tomto smere ani podvádzať. Dcéra mu nedávno pripravila lasagne.

Lasagne na modranský spôsob. Len namiesto širokých rezancov použila švajčiarsku cestovinu. Milan to našťastie prehliadol a inovácia mu chutila. Navyše dodal, že taký chutný „masový koláč“ už dávno nemal na tanieri. Možno to nebolo ani tou cestovinou, možno to spôsobila zmena druhu mäsa.

Zuzka vymenila bravčové za hovädzie a pokrájala doň čerstvo nazbierané dubáky. Konečne už začínajú pod modranskou Homoľou rásť...




Diskusia k článku

kuchticka
Masovy kolac sa da spravit roznymi sposobmi, ale tento s dubacikmi bol zrejme najlepsi. Juuuuuuj!!!. Ale kde tie dubaciky nabrat?.
jamarlen
a nemá to byť "massový" koláč, myslel som si, že hovorí o tom talianskom - pizza....
jamarlen
blbý prepis hovorovej reči ma vždy nahnevá, ale keď ešte niekto spraví aj z modrančanov čechov, tak nemám slov....až na tie neslušné






 



TOPlist