Martin Fefe Žúži z Hexu:
Som ochotný ochutnať takmer čokoľvek

Nora Krchňáková, TV Varecha, 12. decembra 2021     5 minút čítania

Hudobník Martin Žúži z kapely Hex, známy aj ako Fefe, sa síce nepovažuje za gurmána, ale odmalička má rád exotickú kuchyňu a v podstate ochutná čokoľvek. Svoju obľúbenú exotiku uvaril aj v našom štúdiu.



Fefe miluje thajskú kuchyňu, v TV Varecha nám pripravil svoje kultové karí, ktoré varieva aj svojej rodine.

Foto: Nora Krchňáková, TV Varecha


Kto by nepoznal hity Keď sme sami, Nikdy nebolo lepšie či V piatok podvečer? Skvelé skladby má na konte Martin Žúži, zvaný Fefe, ktorý je textárom, skladateľom a gitaristom obľúbenej skupiny Hex. Na gitare hrá od pätnástich a skladanie hudby považuje za celoživotnú vášeň a koníček zároveň. Nedávno zložil titulnú pieseň k filmu Známi neznámi s názvom Jedno ráno, ktorú naspievali Tina a Tomáš Maštalír.

Ste gurmán? Aký je váš vzťah k jedlu?

Neviem, či by som sa tituloval práve ako gurmán, ale určite môžem povedať, že sa rád dobre najem. Odmalička mám rád exotickú kuchyňu a som ochotný ochutnať takmer čokoľvek.

Prechádza podľa vás láska cez žalúdok?

Musím povedať, že toto obľúbené tvrdenie je podľa mňa dávno prežitý archaizmus, ktorý pochádza z dôb, keď spoločenská úloha ženy spočívala výhradne v starostlivosti o rodinu. Muž prišiel zrobený z práce s očakávaním, že na stole ho bude čakať chutná večera. Nemám toto slovné spojenie príliš v láske.

V TV Varecha ste nám pripravili thajské jedlo. Je to vaša obľúbená kuchyňa?

Thajská kuchyňa a vlastne celá ázijská kuchyňa sú mi veľmi blízke.

Kedy a ako ste sa naučili variť?

Priznám sa, ja v podstate okrem jedla, ktoré som pripravil vo Vareche, prakticky vôbec nevarím. Mal som v živote šťastie na výborné kuchárky v mojej blízkosti, mamu a moju manželku Ušku. Varím teda iba príležitostne.

Ako sa stravujete? Musíte sa strážiť alebo si nejaké potraviny zakazujete?

Čím som starší, tým viac sa snažím stravovať racionálnejšie a zdravšie. Nejem večer a snažím sa obmedzovať pečivo.

Máte obľúbené jedlá?

Karí na akýkoľvek spôsob, ramen, sushi či poke. Z klasík mám rád sviečkovú.

Máte na konte mnohé hity. Je ťažké nájsť inšpiráciu na hudbu aj text, alebo to ide samo?

Skladanie je celoživotná vášeň a koníček zároveň. Nápady prichádzajú mimovoľne, počas prechádzok, pri improvizovaní. Osloví ma zaujímavý vizuálny podnet, zvuk či melódia. Tie sa následne snažím rozvíjať v skúšobni s chalanmi, alebo doma pri počítači. Je to bádanie a cesta, ktorá nikdy nie je definitívna, no v istom momente sa musí zaznamenať.

Aké projekty aktuálne pripravujete?

Momentálne intenzívne pracujem na novom albume skupiny Hex. Autorsky sa na ňom po prvýkrát budú podieľať aj ostatní chalani, z čoho sa mimoriadne teším. Veľa skúšame, máme radosť z hudby. Živé hranie je pre muzikanta to najkrajšie, čo môže zažiť.

Na čo sa teraz najviac tešíte?

Najviac sa teším na koniec pandémie a normálny život.



Pozrite si videorecept, ktorý Martin „Fefe“ Žúži nakrútil v TV Varecha:




Textovú verziu videoreceptu nájdete TU:










Diskusia k článku







 



TOPlist