Foto: Varecha.sk - Sandra Támerová
Spoločnosť Potten & Pannen – Staněk dala
do súťaže tieto krásne a hodnotné ceny.
Keďže používateľ 2010 bol v čase konania súťaže v zahraničí, poveril na účasti v nej používateľku @julica. Dohodli sa, že na súťaži pripraví jeden recept od 2010 a recept na Bulgur mámený Marokom, ktorý sama do tejto súťaže pridala.
V škole varenia so šéfkuchárom
Foto: Varecha.sk - Sandra Támerová
Varilo sa v príjemnom prostredí Školy varenia
pre Gurmánov.
Posledný menovaný bol našim súťažiacim k dispozícii po celý čas prípravy jedál. Trpezlivo odpovedal na otázky, pomáhal so zapnutím kuchynských prístrojov a rúr na pečenie, či s výberom vhodnej panvice alebo hrnca a samozrejme najmä s dochucovaním, prípravou či servírovaním jedál.
Najprv sa obdivovali kuchynské náradia
Súťaž so spoločnosťou Potten & Pannen – Staněk bola naplánovaná na skoré popoludnie, čo bol určite od organizátorov dobrý ťah. Všetci prišli naobedovaní, pretože variť s prázdnym žalúdkom také dobroty, aké mali v pláne naši súťažiaci, by asi bolo ťažké. Najmä, keď nám do nosov začali naplno stúpať vône marockej kuchyne.
Foto: Varecha.sk - Sandra Támerová
Kuchynské riady a pomôcky
v škole varenia zaujali každého.
Skontrolovali sme suroviny na varenie, ak niečo chýbalo, ochotný prevádzkovateľ Školy varenia Rado Nackin nasadol do auta a chýbajúcu ingredienciu priviezol. Súťažiaci začali pomaly ale isto krájať suroviny, variť, prípadne miesiť cesto.
Varecháči s ich partnermi boli zohratí
Používateľ Enerrgizer sa najprv pustil do prípravy cesta na mäsový koláč, cesto totiž malo v teple nejakú dobu podkysnúť. Jeho pomocníčka – manželka zatiaľ chystala marinádu na grilované mäso, malo v nej byť totiž ponorené minimálne hodinu. Takisto bolo treba ochutiť mleté mäso, ktorým sa mal naplniť koláč. Práca im šla od ruky, bolo vidieť, že sú zohratý pár a nielen v kuchyni si dobre rozumejú.
Zohraté dvojice - Enerrgizer s manželkou a Andys s manželom pri varení.
Foto: Varecha - Sandra Támerová
V tej chvíli však už začala rozvoniavať škorica z polievky od Andys, spolu s pomocníkom – manželom, ktorý krájal cibuľu aj zeleninu ako profesionál, boli tiež príjemne zohratá dvojica. A tu už prišla na rad nádoba Tajine od Emile Henry, kde sa dusilo mäso z ich druhého receptu.
Tajine je vlastne špeciálna keramická (alebo hlinená) nádoba vhodná na prípravu najmä marockých jedál, použiteľná na prípravu jedla priamo na plameni, v mikrovlnnej rúre, dá sa v nej krájať aj miešať bez obáv, že by sa povrch poškriabal. Jedlo sa v hrnci pomaly dusí, je to vlastne nádoba, kde sa uvarí kompletné jedlo, mäso aj s prílohou.
Foto: Varecha.sk - Sandra Támerová
Julica s priateľom pôsobili pri varení zohrato.
Bulgur, ktorý mal slúžiť na prípravu ďalšieho chutného (áno, vegánskeho pre mňa :-D) pokrmu, sa už paril v miske, kde čakal, kým naň príde rad.
Sladké prekvapenie
Nicopopa, naša milá varecháčka, prišla na súťaž aj napriek tomu, že už čoskoro očakáva príchod svojho bábätka, za čo sme jej naozaj vďační. A to nielen preto, že bola radosť pozerať sa na to, s akou zanietenosťou varila a ochucovala svoje jedlá, ale aj pre dobrotu, ktorú nám priniesla ochutnať... Pamätáte si jej recept na Orechový lekvár ? Tak presne ten zrazu odkiaľsi vytiahla.
Foto: Varecha.sk - Sandra Támerová
Nicopopa s manželom pri príprave
marockých špecialít..
Môžeme len konštatovať, že úplatok zabral a Nicopopa pokračovala vo varení s pomocou nášho milého šéfkuchára (Žeby veril v ďalší pohár sladučkých orechov z domácich zásob Nicopopy? :-D). Nastal čas použiť ďalšiu nádobu Tajine. Konkrétne na teľacie Tajine, ktoré mali chuťovo podčiarknuť aj domáce nakladané citróny, tiež vlastnej výroby.
O chvíľu môžeme servírovať...
Počas varenia súťažiaci samozrejme vyskúšali všetky možné kuchynské náradia, Enerrgizer hojne využíval najmä mixér Bamix na mixovanie dipov určených ku grilovanému mäsu. Hummus dokonca ochutil doma vyrobenou pastou tahini. Mäso sa grilovalo, dipy sa pomaly chladili v chladničke a mäsový koláč už chytal zlatistú kôrku v rúre.
Julica tiež pomaly finišovala, do hotového voňavého paradajkovo-cícerového základu pridala bulgur a nechala ho nasiaknuť jeho chuťami. Nastal čas, aby som si sebecky zarezervovala špeciálnu porciu iba pre mňa :-D. Mäsové guľky plnené karfiolom už boli tiež vydusené do mäkka a pripravené na podávanie.
Varecháči pri ich najobľúbenejšej činnosti :-D.
Foto: Varecha - Sandra Támerová
Andys rozmixovala svoju polievku do hladka, a pomaly začala servírovať jednotlivé porcie pre porotcov. Do krémovej polievky naservírovala lyžicu hustého gréckeho jogurtu a jemný prúžok mrkvy. Marocké kura sladkasto-pikantnej chuti už bolo hotové, šéfkuchár nám ešte ukázal ako pripraviť kuskus. Horúcu vodu pridával postupne podľa potreby, vždy nechal kuskus pod pokrievkou trochu nasiaknuť. Po malých dávkach pridával tiež olej a soľ, nakoniec ho dochutil kurkumou a bylinkami.
Šéfkuchár Patrik Lednár vysvetľuje prípravu kuskusu.
Nicopopa mala Tajine tiež hotový, šéfkuchár sa rozhodol výsledný dojem z jedla podčiarknuť krásnym naservírovaním na tanier. Ona medzitým dokončila šalát z pečeného baklažánu a dusených paradajok.
Ako to celé dopadlo?
Všetci na záver horúčkovito servírovali svoje porcie pre porotu. Na stole začínali pribúdať krásne naaranžované jedlá, a porotcom sa už zbiehali slinky v ústach. Porota zasadla v zložení: Martin Kramár, sales manager z portálu na porovnanie cien a kvality e-shopov Pricemania.sk, Valéria Beňová, marketingová manažérka zo spoločnosti Potten & Pannen – Staněk, šéfkuchár hotela Albrecht Patrik Lednár, Radoslav Nackin, vydavateľ časopisu Gurmán a Zuzana Krošláková sales manažérka z portálu Varecha.sk.
Rozhodovanie nebolo jednoduché. Najmä, ak si porotcovia uvedomovali fakt, že sme sa síce nachádzali v škole varenia, no naši kuchári neboli určite žiadni začiatočníci. Preto sme do rozhodovania zapojili aj samotným súťažiacich. V tajnom hlasovaní pridelili po ochutnávke svojim súperom miesta od prvého po tretie podľa toho, ktoré jedlo im chutilo najviac.
A tu sú kompletné výsledky snaženia našich štyroch varecháčov:
1. Na prvej priečke sa umiestnil Enerrgizer. Získal ceny v hodnote cca 277,10 €.
(Emile Henry tajin 35 cm , GreenPan Kyoto 28 cm , BRITA Elemaris XL , Instant marinator, Garlic chop, Scruba rukavica.)
Medfouna a Mezze v podaní Enerrgizera.
2. Druhá skončila Nicopopa, za svoju snahu získala ceny v hodnote cca 254,30 €.
(Emile Henry tajin 35 cm , GreenPan Kyoto 26 cm , BRITA Marella , Instant marinator , Garlic chop, Scruba rukavica.)
Marocké Tajine a šalát Zaalouk od Nicopopy.
3. Treťou v poradí bola Andys a domov si odniesla ceny v hodnote cca 235,10 €.
Emile Henry tajin 32 cm, GreenPan Kyoto 24 cm , BRITA Marella, Instant marinator , Garlic chop, Scruba rukavica.
Marocké kura a mrkvový krém so škoricou pripravila Andys.
4. A na štvrtom mieste skočila Julica, a tiež získala pekné ceny v hodnote 168,60 €.
Emile Henry tajin 32 cm , GreenPan Kyoto 20 cm , Garlic chop, Scruba rukavica.
Fašírky plnené karfiolom a Bulgur pripravila Julica.
A na záver... veľké dakujeme.
Na tomto mieste nám už zostáva len sa poďakovať. Jedno veľké poďakovanie patrí sponzorovi tejto milej súťaže, spoločnosti Potten & Pannen – Staněk za krásne ceny a tiež Škole varenia pre Gurmánov za poskytnuté priestory na varenie. A druhé, tiež obrovské ďakujem patrí našim šikovným a kreatívnych kuchárom – varecháčom.
A spoločná fotka na záver, varecháči spolu s porotcami (a plnými bruškami :-))
Vidieť vás variť naživo bol ozaj zážitok... Spoznala som vo vás milých ľudí, konečne aj naživo, nie len „cez sklo“. Všetci do jedného ste sa chopili svojej úlohy absolútne bravúrne. Bola som pyšná, že na portáli máme kreatívnych a šikovných kuchárov, pred výtvormi ktorých aj známy šéfkuchár len uznanlivo kýval hlavou. Ste skrátka jednotky! :-D
A pre vás ostatných, ak ste sa aj nezúčastnili súťaže, ale páčia sa vám výrobky ktoré vyhrali naši Varecháči, či už ide o nádobu Tajine značky Emile Henry alebo ďalšie produkty spoločnosti Potten & Pannen - Staněk, môžete si ich objednať na adrese www.VaseKuchyne.sk .
a ešte by bolo super keby aj súťažiaci popísali svoje zážitky a dojmy :-))))
Všetkým vám preto gratulujem k víťazstvu a prajem tie výhry, čo ste si zaslúžili - užite si ich. A čakáme vaše zážitky a pocity tu na Vareche. ( A aj recepty jedál, ktoré ste varili.