Trendy:
Marocká kuchyňa s Potten & Pannen – Staněk chutila skvele!

Sandra Támerová, 20. júla 2011     13 minút čítania

Minulý týždeň naživo štyria Varecháči bojovali, kto navarí lepšie marocké jedlo. Ako to dopadlo, zistíte v nasledujúcich riadkoch...


Foto: Varecha.sk - Sandra Támerová

Spoločnosť Potten & Pannen – Staněk dala
do súťaže tieto krásne a hodnotné ceny.


Pred pár týždňami prebehla na našom portáli súťaž o účasť v meraní síl vo varení marockých jedál . Pre pripomenutie, v súťaži zvíťazili používateľ 2010 s receptami Skrytý karfiol – fašírky plnené karfiolom a Kurací tajine s nakladanými citrónmi a olivami , používateľ Enerrgizer s receptami Medfouna a Mezze-mezza-mazzah , používateľka Nicopopa s receptami Marocký šalát Zaalouk a Marocké tajine so zemiakmi a olivami a používateľka Andys s receptami Mrkvový krém so škoricou a Marocké kura .

Keďže používateľ 2010 bol v čase konania súťaže v zahraničí, poveril na účasti v nej používateľku @julica. Dohodli sa, že na súťaži pripraví jeden recept od 2010 a recept na Bulgur mámený Marokom, ktorý sama do tejto súťaže pridala.


V škole varenia so šéfkuchárom


Foto: Varecha.sk - Sandra Támerová

Varilo sa v príjemnom prostredí Školy varenia
pre Gurmánov.


Súťažiaci mali pripraviť svoje jedlá v Škole varenia pre Gurmánov vo Svätom Jure, kde umeniu variť priúčajú známi slovenskí šéfkuchári ako napríklad Jakub Reimitz, Igor Čehy, Marcel Ihnačák, Branislav Križan, či Patrik Lednár.

Posledný menovaný bol našim súťažiacim k dispozícii po celý čas prípravy jedál. Trpezlivo odpovedal na otázky, pomáhal so zapnutím kuchynských prístrojov a rúr na pečenie, či s výberom vhodnej panvice alebo hrnca a samozrejme najmä s dochucovaním, prípravou či servírovaním jedál.

Najprv sa obdivovali kuchynské náradia

Súťaž so spoločnosťou Potten & Pannen – Staněk bola naplánovaná na skoré popoludnie, čo bol určite od organizátorov dobrý ťah. Všetci prišli naobedovaní, pretože variť s prázdnym žalúdkom také dobroty, aké mali v pláne naši súťažiaci, by asi bolo ťažké. Najmä, keď nám do nosov začali naplno stúpať vône marockej kuchyne.


Foto: Varecha.sk - Sandra Támerová

Kuchynské riady a pomôcky
v škole varenia zaujali každého.


Po krátkom úvodnom slove a privítaní si súťažiaci najprv prezreli ceny od spoločnosti Potten & Pannen – Staněk, o ktoré mali v nasledujúcich hodinách zabojovať. A potom sa už celé osadenstvo presunulo do štýlovo zariadenej kuchyne v škole varenia. Hrnce, podložky a ostré nože značky Zwilling, panvice GreenPan, či mixér Bamix sme obdivovali všetci.

Skontrolovali sme suroviny na varenie, ak niečo chýbalo, ochotný prevádzkovateľ Školy varenia Rado Nackin nasadol do auta a chýbajúcu ingredienciu priviezol. Súťažiaci začali pomaly ale isto krájať suroviny, variť, prípadne miesiť cesto.

Varecháči s ich partnermi boli zohratí


Používateľ Enerrgizer sa najprv pustil do prípravy cesta na mäsový koláč, cesto totiž malo v teple nejakú dobu podkysnúť. Jeho pomocníčka – manželka zatiaľ chystala marinádu na grilované mäso, malo v nej byť totiž ponorené minimálne hodinu. Takisto bolo treba ochutiť mleté mäso, ktorým sa mal naplniť koláč. Práca im šla od ruky, bolo vidieť, že sú zohratý pár a nielen v kuchyni si dobre rozumejú.

Zohraté dvojice - Enerrgizer s manželkou a Andys s manželom pri varení.
Foto: Varecha - Sandra Támerová


V tej chvíli však už začala rozvoniavať škorica z polievky od Andys, spolu s pomocníkom – manželom, ktorý krájal cibuľu aj zeleninu ako profesionál, boli tiež príjemne zohratá dvojica. A tu už prišla na rad nádoba Tajine od Emile Henry, kde sa dusilo mäso z ich druhého receptu.

Tajine je vlastne špeciálna keramická (alebo hlinená) nádoba vhodná na prípravu najmä marockých jedál, použiteľná na prípravu jedla priamo na plameni, v mikrovlnnej rúre, dá sa v nej krájať aj miešať bez obáv, že by sa povrch poškriabal. Jedlo sa v hrnci pomaly dusí, je to vlastne nádoba, kde sa uvarí kompletné jedlo, mäso aj s prílohou.


Foto: Varecha.sk - Sandra Támerová

Julica s priateľom pôsobili pri varení zohrato.


Omamná vôňa sa začala šíriť aj od julice. Uvarený karfiol spolu s priateľom obaľovali v mletom a ochutenom mäse, máčali vo vajíčku, obalili v múke, potom opražili a dali variť do ochuteného paradajkovo-paprikového základu.

Bulgur, ktorý mal slúžiť na prípravu ďalšieho chutného (áno, vegánskeho pre mňa :-D) pokrmu, sa už paril v miske, kde čakal, kým naň príde rad.

Sladké prekvapenie


Nicopopa, naša milá varecháčka, prišla na súťaž aj napriek tomu, že už čoskoro očakáva príchod svojho bábätka, za čo sme jej naozaj vďační. A to nielen preto, že bola radosť pozerať sa na to, s akou zanietenosťou varila a ochucovala svoje jedlá, ale aj pre dobrotu, ktorú nám priniesla ochutnať... Pamätáte si jej recept na Orechový lekvár ? Tak presne ten zrazu odkiaľsi vytiahla.


Foto: Varecha.sk - Sandra Támerová

Nicopopa s manželom pri príprave
marockých špecialít..


Všetkým prítomným varecháčom sa okamžite rozžiarili oči. Odrazu stáli všetci okolo mňa s lyžičkou v ruke, poslušne čakajúc, kedy príde na nich rad. A potom nastalo ticho, s privretými očami a úsmevom na perách sme si všetci dovedna vychutnávali tú úžasnú chuť mladých orechov v sladučkom náleve. Dokonca aj šéfkuchár Patrik Lednár takmer stratil reč a živo sa zaujímal, kde všade sa táto dobrota v domovine Nicopopy používa.

Môžeme len konštatovať, že úplatok zabral a Nicopopa pokračovala vo varení s pomocou nášho milého šéfkuchára (Žeby veril v ďalší pohár sladučkých orechov z domácich zásob Nicopopy? :-D). Nastal čas použiť ďalšiu nádobu Tajine. Konkrétne na teľacie Tajine, ktoré mali chuťovo podčiarknuť aj domáce nakladané citróny, tiež vlastnej výroby.

O chvíľu môžeme servírovať...

Počas varenia súťažiaci samozrejme vyskúšali všetky možné kuchynské náradia, Enerrgizer hojne využíval najmä mixér Bamix na mixovanie dipov určených ku grilovanému mäsu. Hummus dokonca ochutil doma vyrobenou pastou tahini. Mäso sa grilovalo, dipy sa pomaly chladili v chladničke a mäsový koláč už chytal zlatistú kôrku v rúre.

Julica tiež pomaly finišovala, do hotového voňavého paradajkovo-cícerového základu pridala bulgur a nechala ho nasiaknuť jeho chuťami. Nastal čas, aby som si sebecky zarezervovala špeciálnu porciu iba pre mňa :-D. Mäsové guľky plnené karfiolom už boli tiež vydusené do mäkka a pripravené na podávanie.

Varecháči pri ich najobľúbenejšej činnosti :-D.
Foto: Varecha - Sandra Támerová


Andys rozmixovala svoju polievku do hladka, a pomaly začala servírovať jednotlivé porcie pre porotcov. Do krémovej polievky naservírovala lyžicu hustého gréckeho jogurtu a jemný prúžok mrkvy. Marocké kura sladkasto-pikantnej chuti už bolo hotové, šéfkuchár nám ešte ukázal ako pripraviť kuskus. Horúcu vodu pridával postupne podľa potreby, vždy nechal kuskus pod pokrievkou trochu nasiaknuť. Po malých dávkach pridával tiež olej a soľ, nakoniec ho dochutil kurkumou a bylinkami.

Šéfkuchár Patrik Lednár vysvetľuje prípravu kuskusu.


Nicopopa mala Tajine tiež hotový, šéfkuchár sa rozhodol výsledný dojem z jedla podčiarknuť krásnym naservírovaním na tanier. Ona medzitým dokončila šalát z pečeného baklažánu a dusených paradajok.

Ako to celé dopadlo?

Všetci na záver horúčkovito servírovali svoje porcie pre porotu. Na stole začínali pribúdať krásne naaranžované jedlá, a porotcom sa už zbiehali slinky v ústach. Porota zasadla v zložení: Martin Kramár, sales manager z portálu na porovnanie cien a kvality e-shopov Pricemania.sk, Valéria Beňová, marketingová manažérka zo spoločnosti Potten & Pannen – Staněk, šéfkuchár hotela Albrecht Patrik Lednár, Radoslav Nackin, vydavateľ časopisu Gurmán a Zuzana Krošláková sales manažérka z portálu Varecha.sk.

Rozhodovanie nebolo jednoduché. Najmä, ak si porotcovia uvedomovali fakt, že sme sa síce nachádzali v škole varenia, no naši kuchári neboli určite žiadni začiatočníci. Preto sme do rozhodovania zapojili aj samotným súťažiacich. V tajnom hlasovaní pridelili po ochutnávke svojim súperom miesta od prvého po tretie podľa toho, ktoré jedlo im chutilo najviac.

A tu sú kompletné výsledky snaženia našich štyroch varecháčov:

1. Na prvej priečke sa umiestnil Enerrgizer. Získal ceny v hodnote cca 277,10 €.
(Emile Henry tajin 35 cm , GreenPan Kyoto 28 cm , BRITA Elemaris XL , Instant marinator, Garlic chop, Scruba rukavica.)

Medfouna a Mezze v podaní Enerrgizera.


2. Druhá skončila Nicopopa, za svoju snahu získala ceny v hodnote cca 254,30 €.
(Emile Henry tajin 35 cm , GreenPan Kyoto 26 cm , BRITA Marella , Instant marinator , Garlic chop, Scruba rukavica.)

Marocké Tajine a šalát Zaalouk od Nicopopy.


3. Treťou v poradí bola Andys a domov si odniesla ceny v hodnote cca 235,10 €.
Emile Henry tajin 32 cm, GreenPan Kyoto 24 cm , BRITA Marella, Instant marinator , Garlic chop, Scruba rukavica.

Marocké kura a mrkvový krém so škoricou pripravila Andys.


4. A na štvrtom mieste skočila Julica, a tiež získala pekné ceny v hodnote 168,60 €.
Emile Henry tajin 32 cm , GreenPan Kyoto 20 cm , Garlic chop, Scruba rukavica.

Fašírky plnené karfiolom a Bulgur pripravila Julica.


A na záver... veľké dakujeme.

Na tomto mieste nám už zostáva len sa poďakovať. Jedno veľké poďakovanie patrí sponzorovi tejto milej súťaže, spoločnosti Potten & Pannen – Staněk za krásne ceny a tiež Škole varenia pre Gurmánov za poskytnuté priestory na varenie. A druhé, tiež obrovské ďakujem patrí našim šikovným a kreatívnych kuchárom – varecháčom.

A spoločná fotka na záver, varecháči spolu s porotcami (a plnými bruškami :-))


Vidieť vás variť naživo bol ozaj zážitok... Spoznala som vo vás milých ľudí, konečne aj naživo, nie len „cez sklo“. Všetci do jedného ste sa chopili svojej úlohy absolútne bravúrne. Bola som pyšná, že na portáli máme kreatívnych a šikovných kuchárov, pred výtvormi ktorých aj známy šéfkuchár len uznanlivo kýval hlavou. Ste skrátka jednotky! :-D

A pre vás ostatných, ak ste sa aj nezúčastnili súťaže, ale páčia sa vám výrobky ktoré vyhrali naši Varecháči, či už ide o nádobu Tajine značky Emile Henry alebo ďalšie produkty spoločnosti Potten & Pannen - Staněk, môžete si ich objednať na adrese www.VaseKuchyne.sk .



Diskusia k článku

michsamant
Tak toto musela byt paradna atmosfera, vyzerate ako skvela partia, fotky su krasne a cely clanok sa mi velmi velmi paci, asi preto, ze v nom figuruju varechaci :) Ste sikovni, vsetky vase kuchynske dielka vyzeraju uzasne na tych tanieroch. Dakujem za super citanie :)
kuchticka
Gratulujem sutaziacim a dakujem tiez Vareche a ich tvorcom za usporiadanie tejto fantastickej sutaze a peknych fotografii ktore nam predviedla. Varechovi sutaziaci, boli ste skveli!!! vdaka.
jody
Paráda, ja som vedela, že sú tu úžasní ľudia! :-)
nazarboncuk
Nádherné fotky, nádherní ľudia a nádherné jedlá :) ste všetci super a gratulujem k výhram :)
evusik
to musela byť krásna akcia... úprimne a v dobrom závidím hlavne tie skúsenosti ktoré sú na nezaplatenie.... všetci čo sa zúčastnili zaslúžene vyhrali pretože už len podľa fotiek jedlá ktoré navarili museli byť super... gratulujem!!!!!!
a ešte by bolo super keby aj súťažiaci popísali svoje zážitky a dojmy :-))))
vasekuchynevb
Sandra, vdaka za skvely clanok i fotky :) Aj ja by som sa rada v mene spolocnosti Potten & Pannen - Staněk podakovala v prvom rade Enerrgizerovi, Nicopope, Andys a Julici s partnermi za odvahu, snahu, nadsenie, vynikajucu atmosferu, skvele recepty a uchvatne jedla.. Takisto Škole varenia pre gurmánov vo Sv. Jure, sefkucharovi Patrikovi Lednarovi, p. Kramárovi z Pricemania.sk a portalu Varecha.sk, konkretne Zuzke a Sandre.. DUfam, ze sa Vam akcia pacila a ze sa Vam na vyhrach bude dobre varit :) Vareniu zdar :)
lucylee
Tak toto tu este nebolo. Vyborna sutaz a obdivujem varechacov za dovahu, ktoru preukazali, lebo verim, ze to nebolo lahke ist do neznameho prostredia a varit. Zvladli ste to bravurne a zo srdca vam blahozelam ku krasnym cenam :-) Budem sa tesit na dalsie clanky a reportaze. Forky a videa su na 1 :)
palokuchki
Naozaj to tam musela byt vynikajuca atmosfera. Vsetkym gratulujem, uz len za moznost zucastnit sa takej zaujimavej sutaze. Uzite si vyhry a urcite ste si odtial odniesli aj krasne zazitky. Sandre dakujem za pekny clanok a krasne fotky.
julica
Bola to veľmi zaujímavá skúsenosť a pre nás dvoch zaujímavý "úlet" :) Idem si pozrieť to video, uff, nerada sa na seba pozerám :) Ďakujeme
cistinka
Hip hip huráááá :-) Gratulujem víťazom, aj vareche k vydarenej akcii.
julica
No ešte šťastie, že šlo o kuskus :) Ako som písala, bola to srandovná skúsenosť, myslela som si, že to budeme mať hotové za hodinku-dve, no v cudzom prostredí sa varí ináč, navyše, keď sa vám niekto pozerá na ruky. A tak som prvú hodinu behala od umývadla ku košu, chladničke, k sporáku, k skrinkám s pomôckami... Museli sme aj improvizovať, keďže niečo nám chýbalo - ostatne presne ako robíme každý deň doma. Všetky jedlá mi veľmi chutili, síce sa ukázalo, že každý má iný prah slanosti, ale aj tak boli skvelé :) Ja osobne by som rozhodnúť nevedela, zeda až na tajine od Nico, ten bol brutal dobrý. no a tie orechy, ech, škoda hovoriť :)
lucylee
No ved to, ja ked si spomeniem, ako ja doma varim a aky mam okolo seba bordel, total chaos- a to je v mojej vlastnej kuchyni, tak neviem, co by som robila tam a este keby sa niekto na mna pozeral, fotil a natacal. Preto vam vsetkych obdivujem a vidim, ze to stalo za to!
marcy
ďakujem za super info z adrenalínovej akcie,ste skvelí varecháči .....zaslúžené výhry :-D
evas13
Vynikajúca akcia, s nádhernou atmosférou. Víťazom blahoželám. :-) Reportáž ako vždy napísaná pútavo s krásnymi fotografiami. Všetkým gratulujem k tejto super akcii.
enerrgizer
...bolo naozaj perfektne, super akcia! som veľmi rád, že som spoznal nových a hlavne príjemných ľudí. Krásne a veľmi vkusne zariadené priestory školy varenia, perfektne vybavená kuchyňa a vôbec mi to nepripadalo ako súťaž, lebo každý varil úplne v pohode, s pôžitkom a radosťou... a taký bol aj výsledok...jedlá boli dokonalé po každej stránke :-) Ďakujem, že som tam mohol byť!
evanaaa
Závidím! Závidím všetkým súťažiacim ich odhodlanie, snahu, ktorá sa im vyplatila, odvahu variť mimo domova jedlá, ktoré sa nie tak často varia a predsa - ten výsledok stál za to! Necutnala som, ale pri každom popísanom jedle som si ho predstavovala, jeho chuť. A závidím najmä preto, že mňa by na takúto akciu a súťaž nedotiahli žiadne sľuby ani výhry. Tak, ako píše aj Lucylee, ja by som asi potrebovala celú tú kuchyňu kde varili sama pre seba a všetko pekne po ruke. Iste - nervozita nechýbala, viem si predstaviť a napriak všetkému to krásne zvládli - a som hrdá NAŠI VARECHÁĆI .
Všetkým vám preto gratulujem k víťazstvu a prajem tie výhry, čo ste si zaslúžili - užite si ich. A čakáme vaše zážitky a pocity tu na Vareche. ( A aj recepty jedál, ktoré ste varili.
sladkacokolada
obdivujem odvahu všetkých súťažiacich,určito ste všetci navarili výborné jedlá , každému gratulujem. pristihla som sa , ako celý článok čítam s úsmevom na tvári. super, nádhera:)
jerica
milé , určite to napätie poľavilo keď ste sa pustili do varenia ,viem si predstaviť ako tá vôňa jedla s tými prísadami sa rozliezala po celej kuchyni. Gratulujem všetkým zúčastneným varecháčom aj s polovičkami , prajem Nicopope aby sa šťastne zhostila roli mamičky , veľa zdravia a radosti do rodiny pri príchode malého miminka :-)
andys
Ja ešte raz blahoželám "súperom" - ani mi to slovo nejde spod klávesnice. Všetci boli úžasní, naozaj žiadny stres, skvelá atmosféra, nádherné priestory, chutné jedlo... Ani sme si neuvedomili, ako rýchlo ubehlo tých 5 hodín, čo sme boli spolu. Ďakujem vareche - Sandre i Zuzke a všetkým ostatným, ktorí mali na svedomí túto úžasnú akciu.
elekra
GRATULUJEM všetkým súťažiacim, ale aj organizátorom a sponzorom. Určite to bola úžasná akcia, aspoň Sandrine fotky a video to dokazujú. Všetkým úprimne gratulujem k výhre, mala som možnosť variť v tajine, je to skvelá vec. Ešte raz, Sandra, ďakujem za krásnu reportáž!
ketty3811
Aj ja gratulujem všetkým VARECHÁČOM.Určite to bol super zážitok.Atmosféra vyzerala super a aj tie jedlá.Sandra,ďakujeme za reportáž a fotky.:-)
dorisa
Všetkým, ktorí ste sa zúčastnili súťaže a aj vyhrali , blahoželám. Navarili ste naozaj krásne jedlá a určite aj chutné. Slinky sa mi zbiehajú. Ste šikovní a máte moj obdiv! Pekfektný článok, fotky, videá, Sandri.
janger
Srdecne vam vsetkym blahozelam ku krasnym vyhram a aj k tomu, ze ste sa zucastnili. Je to super, takto vas vidiet sutazit...A vobec mi nepripadate ani nervozni :-). Vytvorili ste krasne 'kucharske diela'! To mi este viac kleslo moje kucharske sebavedomie, ked to vidim...
babav
Krasny zazitok !Gratulujem k zasluzenym vyhram ,ale aj k vybornym pomocnikom (partnerom),ktori iste ulahcili sutaziacim pripravu jedla .Vynimocne sa mi paci "pani enerrgizerova" :-))
babinka
hm, tak na to treba velku odvahu - a dokazali ste to!!! Gratulujem a tesim sa z vydarenej akcie, ktoru pekne sprostredkovala @sandra. Ste mi sympaticki tym, ze ste tam isli a ukazali, co viete - je to viac, ako napisat recept, ci ho doma pripravit. Vdaka vam :)
frezia68
Pár dní som tu nebola a toľké novoty,až zíram a obdivujem všetkých súťažiacich a zároveň blahoželám k výhram a k peknému zážitku.Krásne servírované dobroty,pekné recepty,skvelá súhra súťažiacich,odvaha,krásne zážitky celého kolektívu,všetci máte môj obdiv :-))),rada som si všetko prečítala,popozerala...šikovní a úspešní Varecháči.
tothka
Všetkým srdečná gratulácia, boli ste skutočne výborní a obdivujem vašu odvahu, prezentovať sa na verejnosti, jednoducho paráda.
nicopopa
Trosku neskoro ale predsa sa chcem priblizit vsetkym zucastnenym a mozem povedat ze bolo memorialne stretnutie. Aj moj muz citil tak isto a som bola stasna ze sa mu pacilo, a nakoniec ze aj chutilo kazde jedlo. Aby som bola uprimna, vsetko bolo tak, ze som necitila ziadny sutaz. Asi aj preto ze nerozumiem vsetko po slovensky, kazdy presny vyznam. Ha, ha, ha....Dakujem Vareche ze som mala moznost poznat nickname @enerrgizer- ktorej recepty sledujem uz davno, @andys - na ktore myslim stale pre tato dobrota polievka Mrkvový krém so škoricou aj @julica - mladá, krásna a talentovaná baba. Ked som mala jej roky ani sa mi nesnivalo o varenie. Bolo to perfektne. Dakujem Sandre a vsetkych co uz nam gratulovali a dufam ze este bude na Vareche podobny sutaz aby mali vsetci moznost sa poznat. Je to skvely zazitok. Pekny vecer, Nico.
bejaja
všetkým zúčastneným blahoželám, navarili ste výborné a určite chutné jedlá,sandra zase urobila pekné fotky a videá!
manzelnp
ak sa vám podarilo prelúskať slovenčinu niopopa tak som rád. mal som ju totiž upraviť. priznám sa, zmenil som tam teraz asi tri - štyri písmená. a to si mylím, že stačí. istotne to nie je dokonalé. ale nie je to žiadna katastrofa, tak ako som si myslel, že bude účasť mojej ženy na stretnutí . ja som ten ktorý ju odhováral od takéhoto "šialeného" nápadu a strápnenia celej rodiny. za to sa jej tu verejne hlboko ospravedlňujem a ďakujem, že vďaka nej som stretol milých a príjemných ľudí a strávil naozaj niekoľko pekných a voňavých hodín v krásnom prostredí nabitom atmosférou záujmu a zápalu pre vec ktorá sa tu tvorila. Te iubesc.
evusik
@manzelnp krásne si to napísal.... a nič neopravuj, je to napísané úprimne a to je najdôležitejšie :-) pripájam sa k prianiu všetkého dobrého
sladkacokolada
tiež si myslím, že netreba po manželke nič opravovať, je to krásne tak ako to je a druhý krát jej treba viac veriť:)
tinca
Vydarená akcia a excelentná reprezentácia "Varechy". Blahoželám všetkým k úspechu a k výhram.
sjuz
no , ja som akosi pozadu:)), až teraz som našla tento článok aj s perfektnými fotkami a videami:), a všetkým gratulujem a teším sa, že ste sa stretli a predviedli svoje kuchárske zručnosti!






 



TOPlist